Nastavlja se smanjivati inflacija. Proračunski limiti važni za realizaciju prioriteta Vlade u idućim godinama

Slika /Vijesti/2023/Lipanj/30 lipnja/VRH_8845-01.jpeg

"Hrvatska je uspješno odradila predsjedanje Vijećem EU i to u zahtjevnim okolnostima. Ostvarili smo 10,7 milijardi eura koristi u odnosu na uplate u europski proračun. Razina razvijenosti, gledajući BDP po stanovniku, porasla je sa 61 posto prosjeka EU na 73 posto prosjeka EU. Ostvarujemo strateška projekte poput Pelješkog mosta, Schengena, europodručja i Europskog stabilizacijskog mehanizma, iskorištenost Fonda solidarnosti EU-a, LNG Terminala, Vc koridora i drugo",  poručio je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved uvodno na 231. Vladinoj sjednici kojom je predsjedao, te najavio nastavak ulaganja za ravnomjerni regionalni razvoj, osobito kroz Projekt Slavonija, Projekt Sjever te projekte za razvoj Banovine, Like, Gorskog kotara i Dalmatinske zagore. 

Medved je podsjetio da je predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao na sastanku Europskog vijeća u Bruxellesu gdje je, u prigodi 10. godišnjice članstva Hrvatske u Europskoj uniji, održao predavanje u organizaciji think-thanka Centar za europske politike u kojem je iznio hrvatska iskustva te govorio o perspektivama daljnjeg širenja Unije. Uoči sastanka Europskog vijeća, predsjednik Vlade i članovi Europskog vijeća održali su radni sastanak s glavnim tajnikom NATO-a Stoltenbergom na kojem su razgovarali o strateškom partnerstvu dviju organizacija i pitanju globalne i europske sigurnosti.
 
"Na sastanku Europskog vijeća glavne teme bile su daljnja politička, financijska i vojna potpora Ukrajini, izazovi ilegalnih migracija te konkurentnost europskoga gospodarstva", kazao je Medved.
 
Izmjenama zakona štitimo prava i dostojanstvo hrvatskih branitelja
 
Najavljujući današnje točke dnevnog reda istaknuo je da izmjenama Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji Vlada čini daljnje iskorake u zaštiti prava i dostojanstva hrvatskih branitelja.
 
"I ovim prijedlogom zakona nastavljamo promicati ulogu hrvatskih branitelja u društvu te njegovati vrijednosti stvorene u Domovinskom ratu", rekao je. 
 
Medved je kazao da će se povećati iznos osobne invalidnine i drugih prava koja se računaju na temelju proračunske osnovice, a stvara se i pravni temelj za osnivanje ustanove za dugotrajni smještaj branitelja koji se ne mogu brinuti o sebi, niti imaju članove obitelji koji bi o njima mogli brinuti. 
 
Također, izmjenom zakona provodi se usklađivanje sa Zakonom o mirovinskom osiguranju te zamjena novčanih kazni u kunama novčanim kaznama u eurima. 
 
"Podsjećam da smo jedinstvenim Zakonom o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji unaprijedili sustav skrbi i prilagodili ga potrebama hrvatskih branitelja, dragovoljaca, ratnih vojnih invalida i njihovih obitelji", kazao je Medved.
 
Podsjetio je i na Zakon o nestalima i Zakon o civilnim stradalnicima u Domovinskom ratu, te da je Vlada ispravila nepravdu prema 62.000 branitelja i njihovim obiteljima, kojima su za 10 posto bile smanjene mirovine ostvarene po posebnim propisima. 
 
Prvih pet posto vraća se 1. srpnja, a drugih pet posto od početka sljedeće godine, i to nakon što je Vlada već na početku prvog mandata vratila prvih 10 posto, istaknuo je Medved. 
 
Također je podsjetio kako su u Šibeniku, Sinju i Petrinji, a uskoro i u Daruvaru, otvorili veteranske centre vrijedne više od 45 milijuna eura.
 
Očekujemo od tržišnih aktera da ne utječu na inflaciju
 
Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved kazao je kako Vlada očekuje od svih aktera na tržištu da se ponašaju racionalno i odgovorno te da svojim ponašanjem ne utječu na inflaciju.
 
"Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju sedmi mjesec za redom usporavaju te je prema prvim procjenama Državnog zavoda za statistiku u lipnju ove godine inflacija iznosila 7,7 posto. To je najniža godišnja stopa inflacije još od ožujka prošle godine kada je iznosila 7,3 posto u odnosu na ožujak godinu ranije", kazao je Medved u uvodu sjednice Vlade, osvrnuvši se na prvu procjenu indeksa potrošačkih cijena koju je danas objavio Državni zavoda za statistiku.
 
Na takvo kretanje inflacije u lipnju, kako je kazao, utjecao je rast cijena hrane, pića i duhana, za 13,6 posto, industrijskih neprehrambenih proizvoda bez energije 8,1 posto, usluga za 7,6 posto.
 
Istodobno, zahvaljujući mjerama Vlade pad stope inflacije zabilježen je u pogledu energenata, kazao je Medved te dodao kako je time jasno utvrđeno da je Vlada subvencioniranjem cijena struje, plina, naftnih derivata spriječila da cijene energenata ne utječu na povećanje inflacije.
 
"Stoga očekujemo od svih aktera na tržištu da se ponašaju racionalno i odgovorno te da svojim ponašanjem ne utječu na inflaciju, posebno uzimajući u obzir višestruke pakete mjera pomoći Vlade koji su bili posebno usmjereni prema gospodarstvu", kazao je potpredsjednik Vlade Medved.




 

Pisane vijesti