Od 1. ožujka terase kafića otvaraju se od 6 do 22 sata

Slika /Vijesti/2021/veljača/26 veljače/Stožer.png

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj je potvrđeno 505 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Od 1. ožujka otvaraju se terase kafića i restorana koje će moći raditi od 6 do 22 sata bez puštanja glazbe, te se dopuštaju treninzi u zatvorenom, uz pridržavanje epidemioloških mjera, izvijestio je Nacionalni stožer Civilne zaštite. Ministar Vili Beroš kazao je da je epidemiološka situacija neizvjesna te da se ne smije relaksirati ponašanje građana, ako se već relaksiraju mjere. Pozvao je građane da budu odgovorni, da održavaju epidemiološke mjere te da se cijepe.

Šef Stožera, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je na konferenciji za novinare kako se novom odlukom gosti mogu posluživati na terasama, od 6 ujutro do 22 sata, i to samo na otvorenim dijelovima objekata. Moraju se ukloniti pregrade na terasama kako bi kolao zrak.

Što se tiče udaljenosti među stolovima, ona će biti kao što je to bilo i prije, a to znači da stolovi moraju biti udaljeni tri metra kako bi se osigurao razmak među gostima za različitim stolovima od minimalno metra i pol.

Nije dopušteno puštanje glazbe kako gosti ne bi glasno pričali te na taj način širili aerosol i povećavali mogućnost zaraze. 

Ovisno o veličini terasa izračunava se najveći broj korisnika i mora biti vidljivo istaknut svima. Pri ulasku mora biti dezinficijens.

Prilikom ulaska u zatvoreni dio ugostiteljskog objekta koji je dopušten samo radi korištenja toaleta, nužno je nositi masku.

Dopušteni treninzi bez kontakata među sportašima

Što se sporta tiče dopušteni su samo treninzi bez kontakata među sportašima. Dvorane se moraju redovito provjetravati i može biti jedna osoba na 20 metara četvornih u dvorani i o tome mora biti izvješena obavijest.

Treninzi grupnih sportova poput nogometa te kontaktnih sportova mogu se održavati, ali samo tako da se radi na kondiciji i vještinama koje ne uključuju međusobni kontakt.

Tako, primjerice, košarkaši mogu vježbati vođenje lopte i pucanje na koš, bez utakmica u kojima dolazi do kontakta.

Obvezno je nošenje maski prilikom dolaska i odlaska te vođenje evidencija, a sprave na kojima se vježba moraju se redovito dezinficirati, a prostorije prozračivati. Tijekom treninga ne treba nositi maske.

Svlačionice i tuševi ne smiju se koristiti, a ako je nužno onda ne smiju više od dvije osobe istovremeno tamo biti.

Ostale odluke se odnose na produženje primjene vezanih za rad trgovina, javni prijevoz i prelazak granice. Ukida se odluka o zabrani uplovljavanja kruzera, dodao je Božinović.

Razgovara se i o otvaranju sajmova

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je da se razgovara i o otvaranju sajmova te da će to biti jedna od idućih odluka vezanih uz popuštanje.

Dodao je kako samo održavanje sajmova nije problem, ali da treba biti svjestan infrastrukturno i organizacijski različitih vrsta sajmova. "Želimo postepeno popuštati, vidjeti učinke sadašnjih pa ići s idućim korakom i mjerama", istaknuo je.

Mjere vezane za igraonice nisu planirali ništa mijenjati, a ako bi se mijenjalo, onda u slijedećem navratu, rekao je Capak.

Ministar zdravstva Vili Beroš  kazao je da je epidemiološka situacija neizvjesna te da se ne smije relaksirati ponašanje građana, ako se već relaksiraju mjere.

Pozvao je građane da budu odgovorni te da održavaju epidemiološke mjere te da se cijepe.

U Hrvatskoj 505 novih slučajeva koronavirusa

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj je potvrđeno 505 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a umrlo je 14 osoba, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

U Hrvatskoj je trenutno 3046 aktivnih slučajeva koronavirusa. Među njima je 780 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je 73 na respiratoru.

U samoizolaciji je trenutno 13.534 osoba.

Do danas je ukupno testirano 1.332.840 osoba, među kojima 5071 u posljednja 24 sata.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, ukupno je zabilježeno 242.097 slučajeva koronavirusa, od kojih je 5503 umrlo.

Ukupno se oporavilo 233.548 osoba, od toga 378 u posljednja 24 sata.

Capak: Karantena se produljuje na 14 dana

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak najavio je da se vrijeme karantene u Hrvatskoj vraća na 14 dana, a izvijestio je i da se u prvih pet dana ovoga tjedna bilježi porast od gotovo 35 posto novozaraženih u usporedbi s istim razdobljem prošloga tjedna. 

"U prvih pet dana ovoga tjedna zabilježena su 2152 novooboljela, dok je to u prvih pet dana prošloga tjedna bilo 1597, što je porast od gotovo 35 posto na tjednoj razini", kazao je Capak na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite. 

Istaknuo je da će uskoro biti objavljene nove upute u kojima će vrijeme karantene biti produljeno na 14 dana, istaknuvši da se karantena vraća jer je prvenstveno bila uvedena zbog potrebe da se zdravstveni radnici što prije vrate na posao. 

"Sad ćemo to vratiti iz razloga što je većina zdravstvenih djelatnika i djelatnika domova za starije cijepljena, imamo i manji broj oboljelih i ne znamo koliko imamo britanskog soja u populaciji pa mislimo da je u ovom trenutku važno da vratimo svu karantenu na 14 dana", poručio je dodavši da će HZJZ te upute objaviti vjerojatno tijekom dana.

Komentirao je i potez povratka na online nastavu u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, koja u Hrvatskoj ima najveću 14-dnevnu incidenciju broja novozaraženih na 100 tisuća ljudi, istaknuvši da je logično da je lokalni stožer u dogovoru s osnivačima škola posegnuo za takvom odlukom. 
Smatra i da se u Hrvatskoj s ovim porastom broja novooboljelih ne događa treći val epidemije.  

“Ja bih rekao da je prije ovo rep drugog vala”, ocijenio je. 

Božinović: Članovi stožera Velike Gorice bili su na operativnom sastanku

Mediji su danas objavili kako članovi Stožera civilne zaštite Velike Gorice sjede u kafiću tamošnjeg hotela i konzumiraju piće, iako prema važećim mjerama ugostiteljski objekti unutar hotela mogu posluživati piće samo gostima hotela.

"Vidio sam tu objavu jutros i bio sam u kontaktu s nadležnima u Velikoj Gorici. Radi se o hotelu koji je stavljen u funkciju smještaja ljudi koji su nakon potresa ostali bez smještaja", kazao je Božinović dodavši da članovi Stožera pružaju logističku podršku građanima koji su smješteni u tom hotelu.
Istaknuo je da su, prema informacijama koje je dobio, u tom trenutku u kojem ih je netko snimio, oni bili na operativnom sastanku s vlasnikom hotela, i da su, koliko je čuo, popili čašu mineralne vode.

Britanski soj potvrđen kod igrača Hajduka i u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić istaknula je da je do sada zaraza britanskim sojem u Hrvatskoj potvrđena kod dva igrača Hajduka.

"Isto tako, u dva uzorka koji su poslana iz Dubrovačko-neretvanske županije su također dokazani britanski sojevi", kazala je Markotić.

Istaknula je da mikrobiolozi u Hrvatskoj ispituju nove testove koji su deklarirani da mogu detektirati novi britanski soj koronavirusa. Prema procjeni mikrobiologinje Jasmine Vraneš s Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Andrija Štampar", koja je validirala nekoliko dostupnih testova, u Hrvatskoj bi udio britanskog soja koronavirusa u svim potvrđenim slučajevima mogao biti oko 25 posto. 

Međutim, istaknula je da je validacija testova u tijeku te da se ne treba hvatati za te postotke, jer su oni procjena.

"To je zahtjevan posao, kada se pojave novi testovi, problem je definirati koliko su oni doista kvalitetni", poručila je Markotić. 

Ministar zdravstva Vili Beroš osvrnuo se na proboj koronavirusa u KBC Split.

Istaknuo je da, međutim, nije došlo do dubljeg proboja virusa u bolnicu, jer su  bolesnici bili testirani prije ulaska u bolnicu, do nalaza testiranja su bili testirani, a da su nakon dobivanja nalaza smješteni su u covid centar. 

"Postupanjem za koje mislim da je adekvatno i jedino moguće spriječilo se širenje virusa dublje u bolnički sustav", istaknuo je Beroš.

Do jučer je u Hrvatskoj utrošeno 205.393 doze cjepiva, a cijepljeno 146.565 osoba. Za 58828 osoba cijepljenje je završeno. Do jučer je HALMED je zaprimio 1074  prijave sumnje na nuspojavu cjepiva, od čega je 868 na Pfizerovo cjepivo, 65 na Modernino  i 139 na AstraZenecino cjepivo.Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti