Održana sjednica Nacionalnog odbora za suzbijanje trgovanja ljudima

Danas je u Banskim dvorimpod predsjedanjem Jadranke Kosopotpredsjednice Vlade Republike Hrvatske i ministrice obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnostodržana 3. sjednica Nacionalnog odbora za suzbijanje trgovanja ljudima.

Danas je u Banskim dvorima, pod predsjedanjem Jadranke Kosor, potpredsjednice Vlade Republike Hrvatske i ministrice obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, održana 3. sjednica Nacionalnog odbora za suzbijanje trgovanja ljudima.

Na sjednici je usvojeno izvješće o provedbi Nacionalnog plana za suzbijanje trgovanja ljudima u 2004. godini u kojemu su prikazani rezultati na svim područjima suzbijanja trgovanja ljudima.

Naglašeno je da je uspostavljen učinkovit zakonodavni okvir i sustav prevencije i procesuiranja počinitelja.

Iz izvješća je vidljivo da je tijekom 2004. godine identificirano devetnaest žrtava trgovanja ljudima, a prema raspoloživim podacima za 2005. godinu zabilježene su četiri nove žrtve, što sve više ukazuje da Republika Hrvatska postaje zemlja odredišta u trgovanju ljudima.

Nacionalni odbor je usvojio i Protokol za identifikaciju, pomoć i zaštitu žrtava trgovanja ljudima.

Također, na sjednici se razgovaralo o novim projektima vezanih za ovu problematiku te je istaknuta spremnost i potreba daljnje edukacije osoba uključenih u suzbijanje trgovanja ljudima.



Pisane vijesti