Otkriveno spomen-obilježje u Gornjoj Bučici

U Gornjoj Bučici u glinskom Pokuplju danas je svečano otkriveno spomen-obilježje za 17 poginulih hrvatskih branitelja i civila iz tog mjesta koje su u listopadu ratne 1991. mučki ubili pripadnici srpskih paravojnih postrojba i agresorske JNA.

GORNJA BUČICA, 6. travnja 2005. (Hina) - U Gornjoj Bučici u glinskom Pokuplju danas je svečano otkriveno spomen-obilježje za 17 poginulih hrvatskih branitelja i civila iz tog mjesta koje su u listopadu ratne 1991. mučki ubili pripadnici srpskih paravojnih postrojba i agresorske JNA.

Spomen-obilježje u počast nevinim žrtvama iz Domovinskog rata podignulo je Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.

U nazočnosti izaslanstava predsjednika Republike Hrvatske, Vlade i Hrvatskog sabora, Sisačko-moslavačke županije i grada Gline, udruga iz Domovinskog rata te članova obitelji poginulih branitelja i civila spomenik su otkrili potpredsjednica Vlade, ministrica Jadranka Kosor, te majka i supruga poginulih hrvatskih branitelja Zlata Rožanković.

Ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Kosor podsjetila je da je "spomen-obilježje u Gornjoj Bučici podignuto na mjestu 140. masovne grobnice žrtava iz Domovinskog rata, da je to mjesto s kojeg cijeloj javnosti još jednom poručujemo da ne ćemo i ne
smijemo zaboraviti što se dogodilo za vrijeme krvave srpske agresije i herojske obrane domovine i hrvatske neovisnosti i samostalnosti u Domovinskom ratu, da ne ćemo zaboraviti hrvatske žrtve u tom ratu".


Naglasila je "kako se pokazalo da u slučaju žrtava iz Domovinskog rata nije točna narodna izreka da vrijeme liječi sve rane, već da majkama koje su izgubile svoje sinove i ženama koje su izgubile svoje muževe ništa ne može zaliječiti rane koje su sve bolnije što vrijeme više prolazi".

Kosor je podsjetila da je "na popisu nestalih i zatočenih u Hrvatskoj još 1167 hrvatskih branitelja i civila" i da će se "za njima tragati sve dok se ne rasvijetli i zadnji slučaj nestalog ili zatočenog hrvatskog branitelja ili civila".

Glinski gradonačelnik Marko Sremić podsjetio je da je u Gornjoj Bučici iz triju masovnih grobnica (jedne s po tri i dvije s po četiri žrtve), te iz šest pojedinačnih grobišta ekshumirano 17 posmrtnih ostataka ubijenih mještana; dvoje hrvatskih branitelja i 15 civila, uglavnom staraca.

Spomen-obilježje u G. Bučici, po Sremićevim riječima, svjedoči o velikoj žrtvi koje je to mjesto u glinskom Pokuplju dalo u obrani Hrvatske u Domovinskom ratu. Podsjetio je da je na glinskom području za velikosrpske agresije poginulo ili nestalo 390 hrvatskih branitelja i civila, da su do sada iz 17 masovnih grobnica i većeg broja pojedinačnih grobišta ekshumirani posmrtni ostatci 244 hrvatska branitelja i civila te da se još traga za 146 nestalih ili zatočenih hrvatskih branitelja i civila.

Počast za 17 žrtava iz G. Bučice u Domovinskom ratu odali su prigodnim govorima, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća izaslanik Predsjednika RH pročelnik Predsjednikova Vojnog kabineta general bojnik Krešimir Kašpar i sisačko-moslavački župan Đuro Brodarac.



Pisane vijesti