Parlamentarna većina je stabilna. Odmah smo pristupili ostvarivanju strateških ciljeva u 3. mandatu

Slika /Vijesti/2024/Rujan/14_rujna/14_09_2024_intervju_tjedna_hrt (1).jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenkovićem danas je u emisiji Hrvatskog radija "Intervju tjedna" govorio o rastu kreditnog rejtinga, Vladinim mjerama, poreznoj reformi i situaciji na političkoj sceni, kazavši kako Vlada u proteklih osam godina ispunjava ciljeve iz svog programa, i da je vladajuća većina stabilna.

Govoreći o početku novog, trećeg mandata njegove Vlade, i ključnim ciljevima, Plenković je kazao kako Vlada u proteklih osam godina ispunjava ciljeve iz svog programa, navodeći kao posljednji primjer dizanje kreditnog rejtinga na razinu A-, s pozitivnim izgledima, što je i bio, kako je istaknuo, programski cilj Vlade, koji je ispunjen i prije nego je počelo jesensko zasjedanje Hrvatskog sabora.

Što se tiče prosječne razvijenosti Hrvatske na razini Europske unije po glavi stanovnika, premijer je podsjetio da smo 2011. bili na 61 posto prosjeka, 2016. na 62 posto, a od prvog mandata ove Vlade 2016. do kraja 2023., došli smo na 76 posto.

Dodao je kako bi, prema trenutnim procjenama Ministarstva financija, naš apsolutni BDP u 2024. godini mogao narasti za nešto više od osam milijardi eura.

S takvim rastom BDP-a, kazao je Plenković, podići ćemo za 2 postotna boda postotak razvijenosti u odnosu na prosjek EU-a, a u programu Vlade smo naveli da ćemo doći do oko 80 posto prosjeka razvijenosti na kraju ovog mandata 2028.

„To znači da smo munjevito pristupili ostvarivanju naših strateških ciljeva i onoga što smo obećali“, zaključio je Plenković.

Što se tiče političke stabilnosti, Plenković je rekao kako će Vlada izdržati.

„Više vam vrijedi 76 pouzdanih i stabilnih nego 150 drugih“, rekao je premijer govoreći o broju saborskih zastupnika koji čine većinu.

Očuvali smo socijalnu koheziju

Na upit o Vladinim mjerama, smanjenju subvencija i najavi poskupljenja energenata, Plenković je rekao kako građani protekle tri godine plaćaju cijenu struje i plina kao da nema energetske krize, a razlog zašto građani krizu nisu osjetili na svojim računima je zbog, kako je istaknuo, Vlade, odnosno, zbog politike državnog intervencionizma.

Dodao je i kako više ne živimo u sustavu dogovorne ekonomije, stoga Vlada postupno popušta mjere, kako bismo se postupno vratili na tržišne okolnosti.

Istaknuo je da Vlada u tržišnom gospodarstvu ne može igrati ulogu dogovorne ekonomije i određivati cijene,  poručivši kako pritom ne vidi pritisak prema onima koji formiraju cijene, a spomenuo je i istraživanje o velikim prihodima trgovačkih lanaca.

„Nisam vidio da su ti isti mediji napravili pritisak na njih da smanje cijene“, rekao je.

Visoke cijene nekretnina predstavljaju problem mladim obiteljima

Govoreći o rastu plaća, naveo je da su plaće od 2016. godine, i kada se ubroji inflacija, porasle više od 30 posto, a istaknuo je i rast mirovina, kao i posljednji, deveti paket pomoći u tri godine za umirovljenike, vrijedan 76,5 milijuna eura.

Što se tiče poreza na nekretnine, Plenković je ponovio kako ga već imamo i da je to jedan od lokalnih poreza, a zove se porez na kuće za odmor. Konstatirao je, također, kako visoke cijene nekretnina predstavljaju problem mladim obiteljima, a kao narodu i kao društvu, zaključio je premijer, u strateškom interesu nam nije skupo, nego priuštivo stanovanje.

Najveća šteta Milanovićevog mandata je politički primitivizam i divljaštvo

Na pitanje o predsjedničkim izborima, rekao je kako Milanović prstom nije mrdnuo da Hrvatima bude bolje zadnje četiri godine, te da oni, za razliku od njega, neće kreirati izvanrednu atmosferu.

„Mi smo ti koji su jamci stabilnosti“, poručio je, i dodao da je najveća šteta Milanovićevog mandata politički primitivizam i divljaštvo.

O trenutnoj situaciji na međunarodnoj sceni

Moramo ozbiljno sagledati što se oko nas zbiva, smatra premijer, dodajući kako je politika koju vodi ova Vlada proteklih osam godina, kada je riječ o vanjskoj, europskoj i o susjedskoj politici, ostvarila sve dobre rezultate.

U energetskoj krizi, istaknuo je, nije nam nedostajao nit jedan energent, i cijene su bile kao da krize nema.

„Zato i imamo tako veliku zaposlenost, gospodarski rast i investicije, jer smo se zaštitili“, zaključio je premijer.

Kada je riječ o principijelnim stavovima, dodao je, tu smo osudili one koji krše međunarodno pravo, a to je Rusija, i podržali prijateljski, ukrajinski narod, u svim aspektima, politički, gospodarski, humanitarno, dali smo im financijsku i vojnu potporu.

„Moramo biti oprezni, voditi principijelnu politiku, snažiti svoje obrambene sposobnosti i snažiti kapacitete čuvanja hrvatske granice“, poručio je na kraju predsjednik Vlade.

 

Pisane vijesti