Piletić za N1: Ova godina rekordna po usklađivanju mirovina. Vlada izišla ususret hrvatskim umirovljenicima

Slika /Vijesti/2023/Prosinac/13 prosinac/Piletić N1.png

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić u Dnevniku N1 komentirao je zahtjeve umirovljenika i nova rješenja o inkluzivnom dodatku. Osvrnuo se i na aktualna politička zbivanja i odlazak ministra Davora Filipovića.

Istaknuo je da se po zakonu mirovine usklađuju dvaput godišnje te da se gledaju dva indeksa - rast potrošačkih cijena i realan rast plaća.

“Ova 2023. bila je rekordna jer usklađivanje u siječnju i srpnju je zapravo najveće usklađivanje otkad postoji ovakav model. Vlada nikad nije više izašla ususret hrvatskim umirovljenicima”, napomenuo je Piletić.

Osvrnuo se i na inkluzivne dodatke. Na pitanje hoće li nastati kaos u godini kad treba izdati invalidima nova rješenja o inkluzivnom dodatku, a potrebna su i vještačenja, Piletić objašnjava da socijalni radnici na temelju liječničkog nalaza donose odluke o stupnju inkluzivnog dodatka.

“Kumulativ dosadašnjih naknada raste 50 do 100 posto, nema višestrukih odlazaka na šaltere. Dali smo godinu dana da postojeće dodatke socijalni radnici prevedu u nove kategorije. Paralelno i sva njihova aktualna prava teku do dana donošenja rješenja inkluzivnog dodatka, a kako zakon stupa na snagu 1. siječnja, dobivaju sve zaostatke, odnosno retroaktivna sredstva", pojasnio je Piletić.

Lažne afere i poluinformacije s ciljem rušenja Vlade

Osvrnuo se na odlazak Davora Filipovića i njegovog posebnog savjetnika Lovrinčevića, kazavši da ministar bira tim, uključujući i savjetnike.

“Nadamo se da se neće ponoviti i jer ovo je čudan i dosad neviđen slučaj da netko tko zastupa interese Ministarstva gospodarstva, pokušava s dijelom oporbe i medija uputiti otrovne strelice, izmišljati afere i plasirati poluinformacije s ciljem rušenja Vlade", kazao je.

Dodao je da je Ministarstvo gospodarstva dijelom zaslužno za rast BDP-a zbog svih mjera u energetskom sektoru.

"Danas mi nismo čuli odgovor koji je interes Mosta i bivšeg savjetnika ministra gospodarstva dovoditi Vladu u nestabilnost, stvarati umjetnu aferu u trenu kad sve svjetske rejting agencije hvale političku stabilnost. Što je interes Mosta bez programa zazivati izbore, bez ljudi, u trenutku kad međusobno imaju trzavice tko će na listu za europske izbore", ocijenio je Piletić.

Na pitanje kako funkcionira oglašavanje u njegovom ministarstvu odgovorio je da trenutno nema takvih ugovora, sve što se dosad radilo bilo je u skladu s procedurama.

"Cijele godine smo promovirali izmjene i dopune Zakona o mirovinskom osiguranju gdje smo pozivali umirovljenike da podnesu zahtjev za isplatu obiteljske mirovine. Zasad je nešto manje od 90.000 zahtjeva pozitivno riješeno”, poručio je ministar.

Izvor: N1 / Vlada
 

Pisane vijesti | Rad i mirovine