Plenković i Beroš posjetili Radiochirurgiju Zagreb koja testira kvantni CT

  • Slika /Vijesti/2024/Kolovoz/27_kolovoza/27_08_2024_Posjet_radiochirurgiji_zagreb (10).jpg

Hrvatska je u EU druga po smrtnosti od karcinoma, a preventiva će, uz vrhunsku tehnologiju, promijeniti rezultate liječenja, poručio je ministar zdravstva Vili Beroš nakon što je s premijerom Andrejom Plenkovićem posjetio Specijalnu bolnicu Radiochirurgia Zagreb koja je dobila na testiranje kvantni CT.

"Oni su privatna znanstvena ustanova u Hrvatskoj koja pomiče granice, što dokazuju svakodnevno", rekao je Beroš, dodavši da je jedan od razloga njihovog dolaska prvi instalirani kvantni CT na svijetu koji su dobili na testiranje.

Bolnica je stekla povjerenje proizvođača da Hrvatskoj dostavi prvi takav aparat na testiranje te imaju i robotski akcelerator kupljen sredstvima EU za istraživanje i razvoj, koji je također sjajan alat u tretiranju bolesnika.

"Kad je liječenje u pitanju, riječ je o onim bolesnicima koji bi se morali zračiti u nekom od centara u inozemstvu. Međutim, danas imamo mogućnost koristiti najnapredniju tehnologiju i nema razloga da to i ne činimo", rekao je je resorni ministar.

Vezano za sljedeću fazu reforme najavio je utemeljenje novih financijskih odnosa u zdravstvenom sustavu.

"Prošlo je vrijeme linearnih plaćanja, moramo ga temeljiti na ishodima i kvaliteti liječenja, odnosno na učincima“, kazao je.

Vlada vodi računa o preventivnim programima

Beroš je podsjetio i na to da Vlada vodi računa o preventivnim programima, da je uveden novi nacionalni program za rano otkrivanje raka prostate i melanoma, a nakon provedenog projekta u KBC-u Rijeka funkcionira i projekt onkoloških uputnica. Cilj projekta je bolesnici koji su u potrebi u razumnom roku, odnosno u tjedan dana dobiju mogućnost da se djeluje dijagnostički i terapijski.

Komentirajući činjenicu da je 1200 liječnika napustio Hrvatsku tijekom posljednjih 10 godina, ministar Beroš je kao najveći problem naveo organizaciju rada te da se sustav desetljećima nije unaprjeđivao.

Poručio je da je na resornom ministarstvu i Vladi da vode računa o javnom zdravstvenom sustavu, te da se njegovanjem i privatnog i javnog sustava može polučiti najbolje rezultate jer zdravstveni sustav s obzirom na svoje osnovne postavke, ne može biti taj koji pomiče granice.

Ravnatelj Specijalne bolnice Dragan Schwartz rekao je da provode ranu dijagnostiku karcinoma pluća i u ranoj bolesti nude terapijski oblik radiokirurgije koji omogućava visoku preciznost zračenja. "Moguće je i takvo liječenje - bez ležanja, bez operacije, bez bola. Godišnje pregledamo preko 10.000 pacijenata u suradnji s HZZO-om", rekao je.

Izvor: Hina/Vlada
 

Pisane vijesti