Plenković: Kupnja borbenih aviona dio je zaokružene politike Vlade glede jačanja naših obrambenih sposobnosti

Slika /Vijesti/2023/Listopad/04 listopada/Sjednica krupno 3.jpeg

Osvrnuvši se na primopredaju prvog od 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale, kupljenih u Francuskoj, premijer Plenković kazao je da se radi o strateškoj političkoj odluci ove Vlade s ciljem jačanja hrvatskih obrambenih sposobnosti. "Hrvatska vojska, Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i uopće mi kao država se u potpunosti na drugi način strateški pozicioniramo i na geopolitičkoj i na vojnoj karti Europe", naglasio je i dodao da se radi o ogromnom iskoraku na koji se čekalo desetljećima. Naglasio je da se ne radi o jedinom ulaganju u Hrvatsku vojsku, podsjetivši da su nedavno nabavljeni helikopteri Black Hawk, helikopteri Kiowa Warrior, kao i borbena vozila pješaštva Bradley. Nabavljen je i protuzračni obrambeni sustav Mistral 3, koji je u potpunosti kompatibilan s avionima Rafale, a u procesu smo i modernizacije Hrvatske ratne mornarice.

Otvarajući današnju, 254. sjednicu Vlade, predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na nekoliko aktualnih tema u proteklome tjednu.
 
Govoreći o velikom požaru koji je noćas izbio u Osijeku, premijer je kazao kako je riječ o nezapamćeno jakom požaru u tome gradu te dodao da je u stalnom kontaktu i s gradonačelnikom Osijeka i sa županom Osječko-baranjske županije.
 
Zahvalio je svim vatrogascima koji se bore s požarom kojeg je jako teško ugasiti, s obzirom da gori plastični otpad, kao i svim ostalim službama koje nastoje smanjiti štete koje nastaju.
 
Važno je, istaknuo je, da građani prate obavijesti i upozorenja koje će davati nadležne službe.
 
Talijanskoj Vladi premijer Plenković izrazio je sućut u povodu velike autobusne nesreće koja se dogodila blizu Venecije.
 
Izvijestio je da je, prema podacima kojima se u ovom trenutku raspolaže, u autobusu bilo i dvoje hrvatskih državljana, no još nema pouzdanih podataka što se s njima dogodilo.
 
Važni projekti u Zadru i Splitu  
 

Osvrnuvši se na aktivnosti u proteklome tjednu, naveo je vrijedan projekt u Zadru, otvorenje novog projekta stare Tehničke škole.
 
U Splitu, u prigodi Dana Splitsko-dalmatinske županije, potpisan je ugovor za izgradnju dionice čvor Vučevica – Kaštela. Uz to, dodao je, otvoren je novi centar za obuku i izvrsnost vatrogasaca vrijedan 11,5 milijuna eura, koji će dati novu dimenziju Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici. 
 
U Splitu su boravili i predsjednica Europske komisije, predsjednica Europskog parlamenta te brojni zastupnici u Europskom parlamentu, kazao je premijer Plenković.
 
Krajem prošloga tjedna premijer Plenković sudjelovao je na sastanku na vrhu skupine EU Med – 9 na Malti, a sastao se i s malteškim premijerom Abelom.
 
Najavio je da sutra putuje u Španjolsku, na neformalni sastanak Europskoga vijeća čije će ključne teme biti borba protiv nezakonitih migracija, velikih elementarnih nepogoda kao posljedica klimatskih promjena te daljnja potpora Ukrajini.
 
Idućeg tjedna, najavio je, u Hrvatskoj će se održati konferencija o razminiranju Ukrajine.
 
Najniža stopa inflacije od veljače prošle godine
 
Od ostalih tema izdvojio je podatke koje je krajem prošlog tjedna objavio Državni zavod za statistiku o usporavanju inflacije u rujnu u odnosu na kolovoz, sa 7,8 posto na 6,6 posto i to nakon petog paketa Vladinih mjera.
 
To je, naglasio je premijer, najniža stopa inflacije još od veljače prošle godine, kada je počela ruska agresija na Ukrajinu koja je inflaciju izazvala.
 
Dobrim je ocijenio što je Vlada limitirala maksimalne cijene 30 proizvoda, što je pridonijelo smanjenju cijena.
 
Izdvojio je i posjet tradicionalnoj manifestaciji Jesen u Lici, a tijekom boravka u Gospiću dodijeljeni su ugovori vrijedni 3,8 milijuna eura gradovima i općinama u Ličko-senjskoj županiji.
 
Završen je i Europski tjedan sporta manifestacijom u Velikog Gorici.
 
Za centre za starije osobe 159 milijuna eura
 
Obilježen je i Dan starijih osoba, a u toj se prigodi održao i sastanak Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe. U toj su prigodi uručeni i ugovori za 18 centara za starije osobe, s ukupnim kapacitetom od 1.850 kreveta.
 
Investicija je vrijedna 159 milijuna eura, a svaka županija koja je podnijela zahtjev za sredstva ih je i dobila, dodao je premijer Plenković, čime će se u potpunosti realizirati jedan od programskih ciljeva Vlade kada je riječ o starijim osobama.
 
U tom je kontekstu podsjetio da je u mandatu ove Vlade prosječna mirovina povećana za više od 50 posto odnosno za 172 eura, dok je najniža mirovina povećana za čak 65 posto, odnosno 138 eura.
 
Osvrnuo se i na posjet potpredsjednika Medveda i ministra Banožića Francuskoj gdje je održana svečana primopredaja prvog višenamjenskog borbenog aviona Rafale Hrvatskoj.
 
Strateška odluka Vlade o kupnji 12 borbenih aviona Rafale
 
Podsjetio je da je Hrvatska od Francuske kupila 12 borbenih aviona Rafale, koji su dvomotorni s višenamjenskom borbenom sposobnošću. Taj avion, pojasnio je, uz vrlo mali radarski odraz može biti i izviđač i lovac i presretač, taktički bombarder, strateški bombarder i nuklearni bombarder, platforma za elektroničko ratovanje te tanker drugim Rafaleima u zraku.  
 
"Riječ je o strateškoj političkoj odluci naše Vlade, koja je dio Programa Vlade, da Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu nabavimo nove zrakoplove", poručio je premijer Plenković.
 
Podsjetio je da je cijeli proces odrađen pod koordinacijom Međuresornog povjerenstva nadležnog za odabir i nabavu aviona, koje je nakon vrlo transparentnog procesa i svih analiza jednoglasno donijelo odluku o nabavi tih aviona, a tu je odluku jednoglasno podržao i nadležni saborski odbor.
 
"Hrvatska vojska i Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i uopće mi kao država se u potpunosti na drugi način strateški pozicioniramo i na geopolitičkoj i na vojnoj karti Europe", naglasio je premijer Plenković.
 
Vlada je vodila računa i o financijskom aspektu, naglasio je, odnosno utjecaju ove kupovine na javni dug tako da je i pravno i politički i vojno i financijski proces vođen s maksimalnom brigom.
 
"Radi se o ogromnom koraku naprijed kakvog su zapovjednici Hrvatske vojske i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva čekali desetljećima. Zato je ta politička odluka naše Vlade da se taj proces dovede do kraja bila posebno važna", poručio je.
 
Ulaganja u Hrvatsku vojsku
 
Naglasio je da se ne radi o jedinom ulaganju u Hrvatsku vojsku, podsjetivši da su nedavno nabavljeni helikopteri Black Hawk, a uz postojeća četiri stići će ih još osam. Tu su i helikopteri Kiowa Warrior, kao i borbena vozila pješaštva Bradley.
 
Nabavljen je i protuzračni obrambeni sustav Mistral 3, koji je u potpunosti kompatibilan s avionima Rafale, a u procesu smo i modernizacije Hrvatske ratne mornarice.
 
Uz sve to, dodao je premijer, veliki iskoraci napravljeni su i u poboljšanju materijalnog položaja hrvatskih vojnika, a obrambeni proračun nikada nije bio veći nego što je sada.
 
"Tako da je to dio zaokružene politike Vlade glede jačanja Hrvatske vojske i naših obrambenih sposobnosti", naglasio je.
 
Od ostalih tema izdvojio je službeni posjet Hrvatskoj albanskog premijera Rame, tijekom kojeg su potpisani sporazumi o suradnji u području zdravstva i socijalne politike.
 
Razgovarali su, kazao je premijer, o bilateralnim odnosima, ali i o situaciji u regiji, kao i o potpori Hrvatske albanskim ambicijama za članstvo u Europskoj uniji.
 
Porezna reforma daje mogućnost gradovima da svojim odlukama doprinesu povećanju plaća
 
Ranije danas premijer Plenković sudjelovao je na konferenciji posvećenoj hrvatskim gradovima, koja je, kazao je, jako važna u kontekstu politike Vlade o partnerstvu i sustavnom dijalogu s jedinicama lokalne samouprave i politike fiskalne i funkcionalne decentralizacije.
 
U tom je kontekstu izdvojio kao posebno važnu poreznu reformu koju je prošloga tjedna izglasao Hrvatski sabor, a koja daje mogućnost, pa i delegira političku odgovornost čelnicima tijela lokalne samouprave i njihovim predstavničkim tijelima da svojim odlukama utječu na visinu poreza na dohodak, a time i na povećanje plaća.
 
Prema podacima o prihodima iz poreza na dohodak, dodao je, svi su praktički u poziciji u kojoj imaju dovoljno prihoda za servisiranje svih obveza.
 
Jučer je premijer Plenković u Koprivnici sudjelovao na konferenciji "Hrvatska kakvu trebamo", a susreo se i sa županom, gradonačelnikom te čelnicima Podravke.
 
Ulaganja u hitnu medicinsku službu
 
Osvrnuo se i na jučerašnje uručenje ugovora u vezi s uspostavljanjem helikopterske hitne medicinske službe u KB Dubrava.
 
Riječ je o projektu vrijednom 62,5 milijuna eura, a helikopterska služba bit će u Osijeku, Zagrebu, Rijeci i Splitu.
 
Komplementarno s time, u obalnom dijelu nabavljene su brze brodice za dizanje, s ciljem dizanja kvalitete zdravstvene usluge u hitnim situacijama.
 
Ovaj tjedan će Zagreb posjetiti izaslanstvo Europske komisije koje će s potpredsjednikom Bačićem i njegovim suradnicima razgovarati o iskustvima u procesu korištenja sredstava iz Fonda solidarnosti, kako bi se prenijela hrvatska iskustva u korištenju tih sredstava.



Pisane vijesti