Plenković: Nabava Bradleya projekt Vlade, nastavljamo ulaganja u Hrvatsku vojsku

Slika /Vijesti/2022/01 siječanj/06 siječnja/VRH_1666 (1).jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se u četvrtak na proces nabave američkih oklopnih vozila Bradley, istaknuvši da je unutar Glavnog stožera OSRH i Ministarstva obrane bilo nedoumica zbog čega je od njih zatražio detaljna izvješća.

“Postojale su određene nedoumice i unutar samog Glavnog stožera i unutar Ministarstva obrane i sada sam pokrenuo proces detaljne verifikacije onoga što možemo dobiti, koliko to košta, što je potrebno HV-u”, istaknuo je Plenković u izjavi novinarima nakon božićnog prijema SNV-a.
 
Komentirajući aktualnosti oko kupnje američkih oklopnih vozila Bradley, Plenković je rekao da je taj proces detaljan i da traje dugo, od 2017. godine, a da njime Hrvatska jača obrambenu suradnju sa SAD-om, jača vlastitu vojsku i hrvatski doprinos u NATO-u te da, na koncu, jača hrvatskog gospodarstvo, jer je dogovor da dio posla ide i tvrtki Đuro Đaković. 
 
“Čini mi se da je izazvan neki preveliki šušur oko procesa koji traje nekoliko godina i koji je projekt Vlade. Pritiskati Vladu koja je sama krenula u taj proces mi je malo smiješno”, rekao je Plenković komentirajući pritiske predsjednika Republike Zorana Milanovića oko kupnje američkih oklopnih vozila Bradley za potrebe kopnene vojske.
Istaknuo je da je u proteklih mjesec i pol dana, pokrenuo proces verifikacije, odnosno da su zatražena vrlo detaljna izvješća Glavnog stožera OSRH i Ministarstva obrane, koji sada konsolidiraju svoju poziciju.
 
“Vodit će se još i konzultacije i mi ćemo, kada se sve to stavi na papir, donositi svoju odluku u miru. (...) Odlučit ćemo onako kako smo planirali, ali s punom sviješću da imamo ključni element, a to je održivost tog procesa”, rekao je Plenković. 
 
Istaknuo je i da je, po njegovu shvaćanju, sadašnja pozicija Glavnog stožera i Ministarstva obrane ide u smjeru nabave A2 ODS verzije Bradleya.
 
“U prvotnoj su varijanti predstavnici Ministarstva obrane i Glavnog stožera željeli varijantu A3, pa su nakon nekoliko mjeseci shvatili da to nije realno te su se odlučili za A2”, rekao je Plenković, dodavši da je sada na stolu A2 varijanta, ali s naoružanjem i svime što to vozilo čini kvalitetnim i korisnim. 
 
Imam dojam da još zasad nemamo cjelinu slike o nestalom Perišu
 
Komentirao je i tijek potrage za nestalim mladićem Matejem Perišem u Beogradu, istaknuvši da je u svakodnevnoj komunikaciji s ministarstvima, a da ona komuniciraju sa srpskim tijelima. 
  
“Imam dojam da još sada nemamo cjelinu slike. (...) Ono što me zanima kao hrvatskog predsjednika Vlade, a riječ je o hrvatskom državljaninu koji je za blagdane otišao u Beograd, jest da doznamo potpunu informaciju”, poručio je te dodao i da osobno poznaje oca nestalog Periša te da izražava žaljenje zbog cijele situacije. 
 
Upitan da komentira situaciju sa srpskim tenisačem Novakom Đokovićem, kojemu nije odobren ulazak u Australiju, istaknuo je da svatko treba poštovati propise. 
 
Stožer će vidjeti hoće li nam trebati nove mjere
 
Osvrnuo se na današnju, rekordnu brojku novozaraženihkonoravirusom, istaknuvši da se 4. val, u kojemu je dominirala delta varijanta soja, spojio s valom u kojemu dominira omikron, koji se brže širi. Istaknuo je da je takva brojka bila očekivana te ponovio da se zaštiti od ovoga virusa možemo samo kombinacijom mjera - cijepljenjem i osobnom odgovornošću. 
 
“Stožer će razmotriti eventualno koje će mjere poduzeti, da li će to biti ta, ja još ne znam, nismo o tome još nismo razgovarali”, rekao je Plenković odgovarajući na pitanje hoće li se radno vrijeme ugostiteljskih objekata skratiti. 
 
Komentirajući inicijativu oporbe, koja je u Hrvatskom saboru počela s prikupljanjem potpisa za opoziv ministra graditeljstva i prostornog uređenja Darka Horvata, poručio je da oporbi to neće proći.
 
“Sve inicijative, koliko god ih je bilo, mi smo ih odbili, a odbit ćemo i ovu. Parlamentarna većina je snažna”, rekao je Plenković. 


Pisane vijesti