Plenković: Ubrzati proces dostizanja ekonomskih, socijalnih i razvojnih standarda koje imaju starije članice EU-a

  • Slika /Vijesti/2019/05 Svibanj/9 svibanj/Sibiu1.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković razgovarao je s novinarima uoči neformalnoga sastanka Europskog vijeća u rumunjskom Sibiu, na kojem se raspravlja o novom strateškom programu EU-a za razdoblje od 2019. do 2024.

U izjavi medijima, premijer Plenković kazao je da je na sastanku na vrhu EPP-a u Sibiu dana čvrsta podrška Manfredu Weberu, kandidatu EPP-a na predstojećim europskim izborima. Dodao je da će se već na dan izbora prionuti procesu konzultacija kako bi se do utorka, 28. svibnja, moglo vidjeti kako će i u kojem pravcu ići struktura novih institucija Europske unije.
 
Upitan o doprinosu Hrvatske promišljanju novoga strateškoga programa do 2024. godine, predsjednik Vlade kazao je da je bitno da Europa, u sljedećih pet godina, kad je riječ o Hrvatskoj, osigura bržu konvergenciju i brži proces dostizanja onih ekonomskih, socijalnih i razvojnih standarda koje imaju zemlje zapadne Europe.
 
"Drugo je da ulažemo u našu zajedničku sigurnost, kao pitanje broj jedan ove europske kampanje", dodao je predsjednik Vlade podsjećajući da, prema  Eurobarometru, 40% građana Europe to smatra najvažnijim pitanjem.
 
"Treće je pogled prema budućnosti. Živimo u vrijeme 4. industrijske revolucije te je potrebno ulagati u obrazovanje, znanost, inovacije, istraživanje i na taj način omogućiti da Europska unija, a onda i Hrvatska budu globalno konkurentne", napomenuo je.
 
Kazao je da je za Hrvatsku posebno važno da se u idućih pet godina, odnosno sedam godina kad je riječ o sljedećem proračunskom okviru, pokuša u području onih politika koje se odnose na ravnomjerniji razvoj svih članica, signalizirati da u nekim članicama postoji nužna potreba za demografskom revitalizacijom.
 
Plenković je podsjetio da je na to još lani upozorio povjerenika Europske komisije za proračun i ljudske resurse Oettingera prigodom njegovog posjeta Zagreba, najavivši da će se i u predstojećem razdoblju i dalje na tome inzistirati.
 
Predsjednik Vlade procijenio je da na današnjem skupu neće biti govora o proširenju Europske unije o kojem će se, naznačio je, detaljno raspraviti tijekom hrvatskog predsjedanja na sastanku na vrhu u Zagrebu za godinu dana. Dodao je da su sada, dva i pol tjedna prije izbora, svi fokusirani na svoje birače.
 
Najavio je da će Europska komisija uskoro izaći sa svojim tekstom o procjeni napretka u procesu proširenja, koje se tiče svih šest susjednih zemalja, za što smo je Hrvatska osobito zainteresirana.
 
Hrvatski ciljevi – Schegen i europodručje
 
Upitan o konceptu Europe više brzina, predsjednik Vlade naveo je da postoje dvije dublje integracije u kojima nisu sve članice.
 
"Ambicija Hrvatske je da u sljedećem mandatu Parlamenta i Komisije ostvarimo najprije Schengen, a nakon toga i članstvo u europodručje, jer bez ta dva stožerna elementa dublje integracije, nismo do kraja u onome što europski projekt predstavlja danas ", pojasnio je.
 
Govoreći o današnjoj Deklaraciji o budućnosti EU-a, Plenković je istaknuo kako se poruka zajedništva država članica odnosi i na ozbiljnije dezintegracijske snage koje postoje na političkim scenama država članica, gdje uspjesi demagogije, populizma, zabluda i laži dovode do Brexita i sličnih situacija.
 
,,To je bit ovog zajedništva i jedinstva u Sibiu", poručio je predsjednik Vlade Plenković.



Pisane vijesti | Andrej Plenković