Plenković: Ukrajina nije sama, Hrvatska nudi iskustvo mirne reintegracije okupiranih područja bez žrtava

  • Slika /Vijesti/2021/kolovoz/23 kolovoza/2021_0823_01_0159.jpg

Sudionici Inauguracijskog summita Krimske platforme poslali su Ukrajini poruku da nije sama i da međunarodna zajednica neće priznati aneksiju Krima, a putem nove platforme zajedničkim naporima će tražiti rješenje tog pitanja. 

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je danas u Kijevu na Inauguracijskom summitu Krimske platforme. Krimskom forumu odazvalo se 45 predstavnika zemalja i organizacija.

Sudionici sastanka poslali su Ukrajini poruku da nije sama i da međunarodna zajednica neće priznati aneksiju Krima, a putem nove platforme zajedničkim naporima će tražiti rješenje tog pitanja. 

"Krim je Ukrajina"

Krimskom forumu odazvalo se 45 predstavnika zemalja i organizacija. Složni su u tome da je okupacija Krima nezakonita i neprihvatljiva te poručili Ukrajini da neće ostati sama. 

"Krim je Ukrajina", istaknuo je u svom obraćanju hrvatski premijer Andrej Plenković. Ponovio je da Hrvatska u potpunosti podržava teritorijalni integritet Ukrajine i upozorio na kršenja prava stanovnika Krima - krimskih Tatara, Ukrajinaca, manjina, vjerskih i drugih zajednica. 

"Međunarodna zajednica očekuje od Rusije da se u potpunosti pridržava međunarodnog humanitarnog prava", rekao je premijer Plenković koji je dio govora održao i na ukrajinskom jeziku.

Ukrajini je ponudio pomoć i hrvatsko iskustvo mirne reintegracije okupiranih područja bez žrtava.

Charles Michel: Velika politička podrška Europske unije

Domaćin Krimskog foruma, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij, rekao je da je Ukrajini "potrebna međunarodna potpora" kako bi se "zaustavila agresija" Rusije. 

"Trebamo promisliti o sankcijama, povećanju zaštite ljudskih prava, moramo promisliti o gospodarskim i okolišnim posljedicama okupacije", rekao je Zelenskij. 

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel rekao je da Krimska platforma ima "veliku političku podršku Europske unije". "Ukrajina nikada neće biti sama i Krim je Ukrajina", istaknuo je Michel.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu rekao je da ovdje nije riječ "samo o teritoriju, već i o ljudima", a glavna tajnica Vijeća Europe Marija Pejčinović Burić pozvala je, između ostalog, na oslobađanje političkih zatvorenika i prestanak kršenja ljudskih prava. 

Postignut je cilj – emancipirano je pitanje Krima koji je već sedam godina okupiran

Po završetku summita u izjavi za medije premijer Plenković je rekao da je postignut cilj – emancipirano je pitanje Krima koji je već sedam godina i okupiran i anektiran.

"Cijela ideja iza ovoga sastanka je da se uz napore međunarodne zajednice i aktivnosti međunarodnih organizacija na terenu dodatno upotpune sadržajem međunarodnog angažmana kroz Krimsku platformu", pojasnio je i dodao da je stav svih lidera koji su došli na sastanak bio jedinstven.

Važnim je istaknuo da se nastavi proces odnosno "follow up" Krimske platforme kako bi se nastavilo traženje rješenja za deokupaciju Krima. 

"Naš cilj je da nema više žrtava i da se pregovorima donese rješenje za trenutačnu situaciju u Ukrajini", rekao je premijer Plenković. 

Dodao je da "dijelom postoji" mogućnost da se Rusija nađe za pregovaračkim stolom, ali je istaknuo da je ova inicijativa prvenstveno usmjerena na Krim, dok se za Donjeck i Luhansk djeluje kroz tzv. normandijski format. 

Platforma će nastaviti djelovati na razini predsjednika država i vlada, ministara vanjskih poslova, međuparlamentarnih skupina i mreže stručnjaka.

Na Krimskom forumu usvojena je zajednička deklaracija kojom se potvrđuje posvećenost neovisnosti i teritorijalnom integritetu Ukrajine te postavljanju okvira međunarodne politike prema Krimu.

Predstavnici 45 zemalja i organizacija obići će još Ured Krimske platforme u Kijevu.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti | Andrej Plenković