Zahvaljujući izvanrednoj upravi u Agrokoru izbjegnut stečaj, zadržana radna mjesta i osigurana likvidnost

Slika /Vijesti/2017/09 rujan/28 rujna/DSC_3859.jpg

Otvarajući današnju sjednicu Vlade Republike Hrvatske, predsjednik Andrej Plenković osvrnuo se na aktualne teme. 

Govoreći o jučer održanoj konferenciji „Dan velikih planova“, predsjednik Vlade Plenković istaknuo je kako očekuje nastavak pozitivnih trendova ostvarenih ove godine, prije svega dobrih makroekonomskih pokazatelja u pogledu rasta BDP-a i pametne fiskalne konsolidacije te smanjivanja javnog duga. Najavio je intenziviranje napora usmjerenih prema ispunjavanju kriterija za ulazak u Schengen i Eurozonu. Rasprave na jučerašnjoj konferenciji, kao i reakcije gospodarstvenika, ocijenio je dobrima i pozitivnima.
 
U tom kontekstu, osvrnuo se na sve akcije koje Vlada poduzima u procesu izvanredne uprave u Agrokoru. Podsjetio je da je ta kompanija prije nekoliko mjeseci došla u ozbiljne poteškoće koje su upućivale na mogući stečaj.
 
,,Kako ne bi bilo zamjene teza, vlasnik Agrokora tada je tražio susret s Vladom, a ne obratno. U tom trenutku postojala su četiri scenarija'', kazao je Plenković.
 
Pojasnio je da je prva opcija bila prepustiti kompaniju tržištu, druga je bila pronaći sredstva koja bi dala određenu likvidnost kompaniji, a treća nacionalizacija kompanije.
 
„Opcija koju smo uzeli u razmatranje i iza koje smo stali je učinjena temeljem komparativne analize kako su druge zemlje reagirale na ovakav problem, koji je objektivno gledano sistemskog karaktera“, rekao je predsjednik Vlade.
 
„Zato smo donijeli Zakon i postavili izvanrednu upravu, koja je vremenski ograničena, koja ne dira formalno u vlasništvo, koja u biti facilitira proces restrukturiranja i proces koji treba održati radna mjesta i, što je najvažnije, dovesti u konačnici do jedne cjelovite nagodbe koja će omogućiti daljnje poslovanje kompanije“, istaknuo je Plenković.
 
Naglasio je da zbog izvanredne uprave nije došlo do domino efekta i prelijevanja krize, zadržana su radna mjesta i osigurana je nova likvidnost, isplaćeni su mali dobavljači, a isplaćuju se i ostali prema pravičnom sustavu. Najvažnijim je ocijenio što je time osigurana i opskrba tijekom najbolje turističke sezone od hrvatske samostalnosti.
 
Napomenuvši kako ni Vlada ni HDZ nemaju nikakav problem da se sve što je vezano uz ovu kompaniju detaljno i transparentno istraži i predstavi javnosti, Plenković je istaknuo kako je protiv povezivanja tih tema s donošenjem drugih odluka u Hrvatskom saboru, a osobito onih koje se odnose na izbor Ustavnih sudaca.
„Odgovorno predstavničko tijelo kao što je Hrvatski sabor ima obvezu i zadaću u roku izabrati Ustavne suce“, poručio je Plenković.
 
Dodao je da rad istražnih povjerenstava ni na koji način ne smije ometati bilo kakve aktivnosti pravosudnih tijela.
 
„Očekujem da izvanredna uprava nastavi s procesom restrukturiranja i da se, u vremenu predviđenom zakonom, poduzmu svi napori kako bi došlo do kvalitetne nagodbe, zadržavanja radnih mjesta i stabilnosti hrvatske ekonomije“, rekao je Plenković.
 
Predsjednik Vlade osvrnuo se i na povećanje izgleda hrvatskog kreditnog rejtinga iz stabilnih u pozitivne od strane agencije Standard & Poor's. Pritom je naveo kako je i ta agencija istaknula da je za daljnje kretanje hrvatskog kreditnog rejtinga izrazito važno na koji će se način nastaviti proces restrukturiranja Agrokora.
 
„Sve su to povezani procesi koje vodimo s puno pažnje, pozornosti i izrazito obazrivo i o onome što radimo i o onome kako o tome govorimo. Štitimo državne interese, interese hrvatskoga gospodarstva, hrvatskog financijskog sustava, hrvatskih poreznih obveznika i svih hrvatskih građana“, poručio je.
 
Osvrnuo se i na dinamične međunarodne aktivnosti proteklog tjedna. Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević bio je domaćin prigodom posjeta Hrvatskoj nekoliko svojih kolega ministara, što je predsjednik Vlade ocijenio dobrim u kontekstu hrvatskih ambicija jačanja sposobnosti svoga zrakoplovstva.
 
Ministar zdravstva Milan Kujundžić boravio je u Bruxellesu gdje je predstavio hrvatsku kandidaturu za Europsku agenciju za lijekove.
 
Upravo traje Europski tjedan športa, na čijem je otvaranju sudjelovao i predsjednik Vlade s nizom ministara.
 
Predsjednik Vlade Plenković na kraju je najavio svoj posjet Tallinnu, gdje se sutra održava Europsko vijeće koje je posvećeno digitalnom društvu.
 
„Estonija se, kao mala zemlja i relativno nova članica EU, na karti Europe i na globalnoj karti pozicionirala upravo njegujući napredak digitalne ekonomije“, kazao je Plenković. To će biti prigoda i za raspravu o budućnosti Europe, dodao je predsjednik Vlade. 
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković