Postignut dogovor o nabavci Bradleyja: za manje novaca dobit ćemo više vozila, modernizacija u Đuri Đakoviću

  • Slika /Vijesti/2022/01 siječanj/26 siječnja/VRH_3587.jpg

Premijer Plenković je, nakon održane sjednice užeg kabineta, izvijestio hrvatsku javnost o postignutom dogovoru s američkom stranom u vezi s nabavom borbenih vozila pješaštva Bradley.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković podsjetio je da je riječ o oklopnim borbenim vozilima za Hrvatsku kopnenu vojsku i dio su programa suradnje između SAD-a i Hrvatske koji je pokrenut još 2017. godine.

Povećana donacija SAD-a

"Sukladno ciljevima i preuzetim obvezama kao jedne od saveznica u Sjevernoatlantskom savezu, ambicija je Hrvatske da do 2026. ima srednje-pješačku brigadu, a da bismo ispunili taj cilj potrebno je da naša vojska ima odgovarajuću opremu, pa i odgovarajuća borbena vozila Bradley", rekao je premijer.

''Ukupna vrijednost ovoga programa je 196,4 milijuna dolara. U ranijoj fazi ponuda SAD-a je bila da će njihova donacija iznositi 45 milijuna dolara. Kroz razgovore proteklih tjedana dogovorili smo da će donacija američke strane biti 51,1 milijun dolara. Dakle, za 6 milijuna dolara je veća donacija SAD-a Hrvatskoj u ovom poslu vezanom za Bradleyje", nastavio je Plenković, dodavši da će time uplata s hrvatske strane biti manja za šest milijuna dolara.

"Ukupna uplata hrvatske strane će biti 145,3 milijuna dolara'', kazao je.

Kada je riječ o vozilima, predsjednik Vlade pojasnio je da je raniji dogovor bio 62 borbena vozila, pet za obuku i 17 vozila koja služe za popravke, rezervne dijelove. "Sve skupa, ranije ponuda je bila 84", dodao je.

"Od ta 62 vozila koja bi bila u uporabi nakon modernizacije, u ranijom ponudi, potpuno opremljeno je bilo samo 28 vozila. Nakon razgovora koje smo vodili proteklih tjedana, sva 62 borbena vozila će biti modernizirana i opremljena na istoj razini", nastavio je predsjednik Vlade.

"Dodatno, od američke strane osigurali smo 11 milijuna dolara donacije koja će biti iskorištena za tu modernizaciju. Umjesto, inicijalno, 17 vozila za rezervne dijelove, imat ćemo 22 vozila za rezervne dijelove, dakle, podigli smo ukupni broj s 84 na 89'', istaknuo je premijer.

Objasnio je da će oprema uključivati automatski top od 25 milimetara, strojnicu kalibra 7,62 te protuoklopne rakete.

Đuro Đaković bi mogao postati servisni centar šireg spektra aktivnosti

"Na taj način, Hrvatska vojska će kroz sljedećih nekoliko godina dobiti novu kvalitetu i biti puno bolje opremljena za ispunjavanje svojih zadaća", naglasio je premijer.

Dodao je da, povrh toga, sama modernizacija vozila odvijat će se u Slavonskom Brodu, u tvrtki Đuro Đaković Specijalna vozila. "Oni će u suradnji s američko-britanskom korporacijom BAE biti zaduženi da, nakon što vozila budu transportirana iz SAD-a u Hrvatsku, budu modernizirana", rekao je Plenković.

''Strateški cilj Hrvatske o jačanju savezničkih, partnerskih i prijateljskih odnosa sa SAD-om je ispunjen. Drugi cilj, konkretno glede samih vozila, dobili smo dogovor koji sadrži manju cijenu za Hrvatsku, veću donaciju SAD-a, potpunu opremljenost 62 vozila plus 22 umjesto 17 vozila za rezervne dijelove i osiguran posao u sljedećim godinama za Đuro Đaković Specijalna vozila koja bi na ovaj način i kroz sustavnu suradnju sa SAD-om, mogao postati i servisni centar i šireg spektra aktivnosti nego što je posao na samim Bradleyima", naglasio je premijer, dodavši da je to potvrda kvalitetne suradnje sa SAD-om u obrambenoj politici.

"Smatram da smo na ovaj način dali još jedan dio mozaika kvalitetnih odnosa koje imamo sa SAD-om", zaključio je, zahvalivši ministru Banožiću koji je vodio važne razgovore s američkom stranom i koji su omogućili da se sutra, na Vladinoj sjednici, donese odgovarajuća odluka te da se nakon toga poduzmu daljnje operativne aktivnosti.

Banožić: Očekujemo pozitivno mišljenje od Ureda predsjednika

Ministar obrane Mario Banožić naglasio je da je ostvareno zajedničko rješenje koje je predložio Glavni stožer Oružanih snaga, a koje Ministarstvo obrane i Vlada usvajaju. Hrvatska će, dodao je, dobiti modernizirana i povoljnija vozila te veći broj.

„Priveli smo ovaj proces kraju“, poručio je.

Banožić je najavio da će se sutra na saborskom odboru biti sva potrebna mišljenja.

„Isto tako, očekujemo pozitivno mišljenje od Ureda predsjednika“, dodao je.

Cilj je da vozila budu kompletno modernizirana i spremna za korištenje do 2026. godine

Predsjednik Vlade odgovarao je i na pitanja novinara. Jedno od pitanja odnosilo se na dinamiku isporuke borbenih vozila pješaštva Bradley.

„Neće biti sva odjednom. Intencija je, u dogovoru s američkom stranom, da prva vozila dođu u Hrvatsku 2023. godine. Dolazit će sukcesivno u Hrvatsku. Istodobno će se jačati kapaciteti u tvornici gdje treba doći do modernizacije i na taj način, možemo slobodno reći, kad se 'ulovi' rutina moderniziranja ovih vozila – što će biti premijera jer do sada se nisu bavili Bradleyima – tako će dolaziti sve više vozila“, kazao je premijer dodavši da je cilj da vozila budu kompletno modernizirana i spremna za korištenje do 2026. godine, sukladno cilju preuzetom od strane Hrvatske kao članice NATO-a.

Na pitanje bi li odluka se donijela da nije bilo „pritisaka predsjednika Milanovića“, premijer Plenković ponovio je da ovo projekt ove Vlade.

„To je hrvatski projekt i projekt Vlade“, poručio je.

Novinare je zanimalo i što sve uključuje modernizacija vozila. „Ide se na model M2A2 ODS, dakle upravo onakav kakav su vrlo jasno i precizno, na nizu sastanaka koje smo imali, željeli predstavnici Glavnog stožera i Hrvatske kopnene vojske, koji u cijelosti zadovoljava potrebe srednje-pješačke brigade“, rekao je premijer.

U tom kontekstu premijer je izdvojio da je riječ o vozilima koja imaju gusjenice, za razliku od Patrije koju sada ima Hrvatska vojska.

„Dakle, imaju jednu novu kvalitetu koja je bitna s aspekta vojske“, dodao je.
 
Ozbiljno, odgovorno i u interesu Republike Hrvatske

Upitan o medijskim napisima zašto se toliko čeka i je li to bila taktika da bi se dobilo što više, premijer Plenković je odgovorio da kada je riječ o razgovorima o ovakvim projektima, važno je da su oni temeljiti, detaljni te da svi koji trebaju biti uključeni imaju punu informaciju.

„Mi smo i ove jeseni rekli – u onom trenutku kada dođe do faze gdje imamo pravnu podlogu za preuzimanje obveze, a pravna podloga je razmjena pisama i na taj način je sve u predviđenim rokovima. Vodeći računa i o činjenici da je proračun za Ministarstvo obrane ove godine 7,2 milijarde kuna, dakle najveći proračun ikada, a da je naš cilj snažiti Hrvatsku vojsku. Napravili smo jako dobar dogovor s američkom stranom gdje smo na kraju došli do rješenja koje je bolje za Hrvatsku – financijski, sadržajno, u pogledu broja vozila i u pogledu aktivnosti koje će se odvijati u njihovoj modernizaciji.
Vodili smo ovaj posao, nastavio je premijer, ozbiljno, odgovorno, u interesu Republike Hrvatske, naše obrambene politike i, ujedno, jačanja partnerstva sa SAD-om, našim saveznikom.

Gotovo 100 tisuća dolara manje po vozilu

Ministar Banožić komentirao je izjavu predsjednika Republike Milanovića da će se „prokockati ova prilika“. Kazao je da Hrvatska plaća 6,1 milijuna dolara te ako se uzme u obzir broj vozila koja će biti u operativnoj uporabi – to je gotovo 100 tisuća dolara manje po vozilu.

„Toliko o 'kockanju' s hrvatskim proračunom i novcima poreznih obveznika“, poručio je, dodavši da bi proces bio lakši da je predsjednik Republike bio afirmativan, sjeo za stol i razgovarao.

Dogovor fleksibilan

Kada je riječ o planu otplate vozila, premijer Plenković je kazao da će prva i najveća tranša biti u sljedećim tjednima nakon što se razmjene pisma. „Nakon toga ide sukcesivno kroz sljedećih nekoliko godina, s tim da je dogovor fleksibilan. Ukoliko Hrvatska želi ranije završiti otplatu rata, možemo se i to dogovoriti s američkom stranom“, dodao je.

Novinare su zanimale i ostale aktualne političke teme. Na pitanje da komentira izjavu predsjednika Republike Milanovića o povlačenju hrvatskih vojnika iz Ukrajine, premijer Plenković podsjetio je da je tu temu ekstenzivno komentirao sinoć.

„Ništa me tu ne iznenađuje. Još jednom mogu ponoviti da je nestvarna u svakom pogledu“, rekao je.

Kada je riječ o reakciji ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova, predsjednik Vlade Plenković je podsjetio da ovo nije prvi put da imamo pozive naših veleposlanika u ministarstva vanjskih poslova nekih država nakon što Milanović daje neke izjave međunarodnog karaktera.

Upitan za službeni hrvatski stav, premijer Plenković je kazao da može govoriti u ime hrvatske Vlade o stavu koji je jasan, jednoznačan, čvrst i nepromjenjiv već godinama.

„Uz situaciju u kojoj se sada nalazi Ukrajina, u kojoj postoji napetost na njenim granicama, činjenica je da postoje okupirana područja već skoro osam godina gdje je temeljna pozicija Hrvatska poštovanje teritorijalnog integriteta i cjelovitosti Ukrajine. Davanje prioriteta, sa svim mogućim iskustvom koje imamo, na diplomaciju i mirno rješenje sukoba, na deeskalaciju trenutne situacije u pogledu napetosti koje postoje i na suradnju s našim partnerima – unutar EU-a i unutar NATO-a“, rekao je.

Uloga Hrvatske je konstruktivna

Plenković je u tom svjetlu poručio da je politika koju vodi Vlada u hrvatskom nacionalnom interesu i principijelna.

„Kada gledate naše kontakte, mi smo agilni. Bio sam u Kijevu, ministar Grlić Radman je prije nekoliko dana bio u Moskvi, uloga Hrvatske je konstruktivna – da podijeli svoje iskustvo koje može prevenirati daljnje sukobe, smanjiti tenzije i može biti iz našeg kuta put rješenja“, kazao je premijer.
Jedno od pitanja odnosilo se na odluku o testiranju učenika. Premijer Plenković je kazao da je u interesu cijelog obrazovnog procesa da su učenici što više u učionicama i razredima.

„Analize pokazuju da je za obrazovni sustav i stjecanje znanja, bolje da su učenici u školama. S te strane ovaj napor omogućuje da organiziranjem testiranja ponedjeljkom ujutro, koje bi praktički radili roditelji djeci, izbjegavamo situaciju da iz obrazovnog ciklusa 'ispadaju' cijeli razredi“, zaključio je premijer Plenković.
 

Pisane vijesti