Potpisivanjem 36 milijuna kuna vrijednih ugovora pružena je ruka razvoju Slavonije, Baranje i Srijema

Slika /Vijesti/2018/12 prosinac/19 prosinca/iZJAVApvrh.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković je u izjavi medijima u Pakracu, nakon sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, ponovio da je u ovoj financijskoj perspektivi od ukupno 18,5 ugovoreno 8,5 milijardi kuna te preostaje ugovoriti još deset.

Dodao je da je to snažna poruka Vlade i pružena ruka razvoju Slavonije, Baranje i Srijema.
 
"U cjelovitom izvješću koje je podnijela ministrica Gabrijela Žalac vidi se koliko je projekata ugovoreno, koliko je potpisano i koliko je isplaćeno. Svi su resori prionuli, na grafu koji je danas prezentiran vidi se kad se spoje različiti operativni programi - i kada se tome doda poljoprivreda i ruralni razvoj - da je angažman Vlade prema Slavoniji bez presedana. To jasno potvrđuju izlaganja svih župana tepartnerska suradnja s gradovima i općinama", kazao je.
 
Izvijestio je da je vrijednost danas donesenih ugovora i odluka 36 milijuna kuna te naglasio da je to još jedna manifestacija ne samo snažne političke volje, nego operativne provedbe Projekta Slavonija.
 
"Kada se u idućoj financijskoj perspektivi napravi poseban program za istok Hrvatske, onda će i oni s najviše skepse prepoznati da smo razumjeli za što služe europski fondovi. A to je da pokušaju smanjiti nejednakost i ubrzaju regionalni razvoj na ravnomjeran način, osobito u onim krajevima gdje je situacija posebno zahtjevna", rekao je.
 
Podizanje kvalitete zdravstva
 
Govoreći o zdravstvu, istaknuo je da se danas moglo vidjeti u prezentaciji koliko su široki napori za podizanje dostupnosti i kvalitete zdravstvenih usluga na nacionalnoj razini, s naglaskom na kapitalna ulaganja u bolnice u Slavoniji. U tom je kontekstu izdvojio natječaj koji je spreman za KBC Osijek.
 
"Smatramo da Osijek mora biti važno regionalno središte istoka Hrvatske, stoga ćemo uz projekte već u tijeku učiniti sve da se KBC Osijek digne na razinu koja je nužna", dodao je.
 
Promocija kontinentalne Hrvatske
 
Vezano za turizam, premijer Plenković je naglasio da je ovo bila najuspješnije turistička godina uopće gledano za Hrvatsku.
 
"Očekuju se i najveći prihodi ove godine. Brojevi su dobri, iznad onoga što je bilo u 2017., kao  i u kontinentalnoj Hrvatskoj, osobito u Slavoniji", kazao je.
 
Dodao je da i Slavonija postaje sve privlačnija za turiste.
 
"Iduće godine najesen ćemo staviti u fokus zajedničku suradnju svih slavonskih županija i raditi na promociji kontinentalne Hrvatske", najavio je.
 
O MOL-ovu povlačenje tužbe
 
Upitan za odluku mađarskog MOL-a o povlačenju tužbe, kazao je da je riječ o priznanju arbitražne presude UNCITRAL-a od prošle godine. 
 
"Prema tome, ta je odluka donesena dosta prije posjeta mađarskog premijera Zagrebu. U svakom slučaju, nastojimo rješavati nagomilane probleme koji zbog tog cijelog dosjea INA-MOL opterećuju odnose Hrvatske i Mađarske", pojasnio je.
 
Naglasio je da Vlada radi da sve ono što je vezano za INA-ubude puno kvalitetnije, s više razumijevanja te dijaloga između ključnih dioničara i vlasnika. 
 
Novinare je zanimalo jučerašnje priopćenje Kluba vijećnika HDZ-a. Premijer Plenković je kazao da nije do kraja imao vremena vidjeti sve detalje rasprave koja se dogodila. Kazao je da je Vukovar simbol Domovinskog rata.
 
"Baštinimo jednu od najvažnijih poruka predsjednika dr. Franje Tuđmana koja je bila dugoročna, strateška, mudra i jedna od njegovih ključnih političkih ostavština - a to je mirna reintegracija Hrvatskog Podunavlja. Kada danas govorimo o našem iskustvu tog procesa, koji je u međunarodnom smislu jedinstven i treba ga koristiti gdje se god može primijeniti, treba ga gledati u kontekstu tog vremena i u kontekstu ključne poruke - pomirba, suživot i dijalog. Razriješiti ratne zločine -da. Neka oni koji su počinili zločine odgovaraju, ali treba stvarati ozračje tolerancije, razumijevanja, međusobnog respekta, a ne dizati tenzije", rekao je.
 
Dodao je da svako dizanje tenzija može kasnije imati spiralni efekt koji nije lako kontrolirati i zato ga treba odmah zaustaviti.
 
Brendirati proizvode Slavonije
 
Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac u izjavi je istaknula zadovoljstvo što je Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem podržao odluku o proizvodima Slavonije, Baranje i Srijema, po uzoru na Hrvatski otočni proizvod. 
 
"Očekujemo u sljedećem razdoblju ono što smo i zacrtali s Zakonom o brdsko-planinskom području, da će to biti i gorski proizvodi. Zapravo, proizvodi iz cijele Hrvatske. Brendiratćemo sve ono što se u Slavoniji proizvodi te osigurati plasman proizvoda. To je pomoć OPG-ovima i svima onima koji žele sudjelovati u ovome. Jako mnogo ih je u Slavoniji", zaključila je.


Pisane vijesti | Andrej Plenković