Potpredsjednica Kosor na plenarnoj raspravi 49. zasjedanja Komisije za položaj žena Opće skupštine UN-a u New Yorku

Potpredsjednica Vlade i ministrica obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kososudjelovala je danas na plenarnoj raspravi 49. zasjedanja Komisije za položaj žena Opće skupštine UN-te se pritom obratila nazočnimposebno istaknuvši kako se Republika Hrvatska pridružuje izjavi predstavnika Europske unije na zasjedanju.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor, sudjelovala je danas na plenarnoj raspravi 49. zasjedanja Komisije za položaj žena Opće skupštine UN-a, te se pritom obratila nazočnima, posebno istaknuvši kako se Republika Hrvatska pridružuje izjavi predstavnika Europske unije na zasjedanju.

Potpredsjednica Kosor rekla je kako je Četvrta svjetska konferencija o ženama u Pekingu i njezina Platforma za djelovanje, imala dugoročan učinak na politiku i praksu na području ravnopravnosti spolova i položaja žena u društvima širom svijeta. «Deset godina kasnije načelo ravnopravnosti spolova i mjere predložene Platformom za djelovanje, te dodatno ojačane završnim dokumentom Peking +5, nazočni su u mnogim nacionalnim propisima i politikama, kao i u različitim pozitivnim praksama. Uočavamo pozitivna zbivanja u borbi protiv diskriminacije žena, no postoji još puno pukotina i prostora za poboljšanje koji će biti razmotreni tijekom ovog zasjedanja u sklopu okruglih stolova i rasprava, a u svrhu jačanja provedbe Platforme djelovanja, Peking +5, te Konvencije o eliminaciji svih oblika diskriminacije žena», rekla je potpredsjednica Kosor u svom obraćanju.

Potpredsjednica Kosor ukazala je i na odlučnost Hrvatske u provedbi ravnopravnosti među spolovima – istaknula je kako je u proteklih nekoliko godina doneseno nekoliko značajnih zakona na ovome području, počevši od ustavnih amandmana, kojima je načelo ravnopravnosti spolova priznato kao ustavna vrijednost, do Obiteljskog zakona, Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji i Zakona o ravnopravnosti spolova. Osim toga, Zakon o radu i Kazneni zakon izmijenjeni su i dopunjeni, a tu su i drugi propisi za poboljšanje položaja žena u hrvatskome društvu. Prema Zakonu o ravnopravnosti spolova Hrvatski Sabor po prvi puta je imenovao pravobranitelja za ravnopravnost spolova i ustanovio Vladin ured za ravnopravnost spolova. Uspostavljena su također povjerenstva za ravnopravnost spolova na lokalnoj razini širom Hrvatske. Nedavno je Vlada usvojila Nacionalnu strategiju za zaštitu od nasilja u obitelji za razdoblje 2005.-2007. te je 22. rujna proglasila nacionalnim danom kampanje protiv nasilja nad ženama. Potpredsjednica Kosor također je istaknula kako je postignuta i stalno rastuća praticipacija žena u političkom životu u Hrvatskoj od 1990. godine – danas žene čine gotovo 21 % zastupnica u Saboru, a 35% ministrica.

49. zasjedanje Komisije za položaj žena Opće skupštine UN-a održava se u New Yorku od 28. veljače do 11. ožujka 2005. godine, s plenarnim raspravama na visokoj razini, a tijekom čega će se razmotriti dosadašnja provedba Pekinške akcijske platforme, te usredotočiti na trenutne izazove i očekivane strategije za unaprjeđenje i jačanje prava žena i djevojčica. Susret poznat i kao “Desetogodišnji prikaz i njegova ocjena” također je i prilika za razmatranje aktivnosti na nacionalnoj razini i podjelu iskustava i dobrih praksi u prevladavanju preostalih zapreka u zaštiti prava žena. Do početka zasjedanja, Hrvatska je bila jedna od 134 države koja je UN-u predala izvješće o poduzetim mjerama u promicanju ravnopravnosti spolova i provedbi preporuka Pekinške akcijske platforme. Provedba pekinške Platforme za djelovanje u bliskoj je svezi s Ciljevima razvitka za novi milenij koji su poslužili kao novi pokretač na tome području.

Potpredsjednica Kosor napomenula je u tom smislu kako je i hrvatska Vlada, zajedno s predstavnicima civilnoga društva, izradila nacrt Nacionalnoga izvješća o ciljevima UN-ove Milenijske deklaracije. Rekla je kako je na temelju zaključaka tog izvješća Vlada izdvojila i hrvatske prioritete u promicanju ravnopravnosti i utjecajnosti položaja žena, koji sežu od spolno osviještene edukacije, položaja žena na tržištu rada i njihove ekonomske utjecajnosti, borbe protiv nasilja nad ženama, do izraženijega sudjelovanja u javnome i političkome životu, te ostalih prioritetnih zadaća. Na tržištu rada poduzete su brojne mjere kako bi se izbjegla i umanjila diskriminacija žena, a najvažniji su svakako projekti usmjereni na ekonomsko osnaživanje žena poduzetnica, te brojne mjere koje imaju za cilj zaštitu materinstva i roditeljskih obveza.



Pisane vijesti