Potpredsjednica Kosor održala sastanak s predsjednicima sindikata državnih i javnih službi Udruge radničkih sindikata Hrvatske

Potpredsjednica Vlade i ministrica obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor održala je danas radni sastanak s predsjednicima sindikata državnih i javnih službi Udruge radničkih sindikata Hrvatske. Na sastanku se razgovaralo o sklapanju strukovnih kolektivnih ugovora i problematici vezanoj uz socijalni dijalog i socijalno partnerstvo.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor održala je danas radni sastanak s predsjednicima sindikata državnih i javnih službi Udruge radničkih sindikata Hrvatske. Na sastanku se razgovaralo o sklapanju strukovnih kolektivnih ugovora i problematici vezanoj uz socijalni dijalog i socijalno partnerstvo.

Pitanje sklapanja kolektivnih ugovora riješeno je zaključkom Gospodarsko-socijalnog vijeća sa njegove 57. sjednice od 6. srpnja 2004. godine u kojem stoji da «Gospodarsko-socijalno vijeće podržava reguliranje prava zaposlenih granskim kolektivnim ugovorom, a pojedine specifičnosti unutar djelatnosti kroz dodatke kolektivnom ugovoru kako bi se uvažile specifičnosti u obavljanju pojedinih poslova i zanimanja». U pogledu ove odredbe na sastanku je istaknuto kako Vlada nije promijenila svoj stav.

Način odvijanja socijalnog dijaloga određen je Zaključkom Vlade RH od 7. travnja 2004. godine, s time da je navedeni zaključak ojačan i prihvaćen prijedlogom predsjednika Vlade RH dr. sc. Ive Sanadera na seminaru za članove GSV-a, održanom u Karlovcu 5. veljače ove godine, a vezano za jednomjesečne radne sastanke sindikata s resornim ministrima. Slijedom toga, na sastanku je, na inicijativu potpredsjednice Kosor, dogovoreno kako će se određena problematiku pojedinih sindikata iz sastava Udruge radničkih sindikata Hrvatske (kao i drugih sindikata iz nadležnosti ministarstava) razmotriti na bipartitnim sastancima pojedinih sindikata s resornim ministarstvima u narednih 15 dana, te informacije s određenim prijedlozima dostaviti i Vladi RH. Potpredsjednica Kosor također je rekla kako će izvijestiti i novoimenovanog ministra zdravstva i socijalne skrbi doc. dr. sci. Nevena Ljubičića o iskazanom zahtjevu sindikata u zdravstvu za nastavak razgovora, vezano za utvrđivanje dodatka granskom kolektivnom ugovoru za liječnike i stomatologe, a sukladno utvrđenom stajalištu Vlade RH od 29. prosinca 2004. godine.



Pisane vijesti