Potpredsjednica Vlade na izbornom saboru Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja

Ivan Pšenica novi je predsjednik Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, a izabran je danas u Zagrebu na redovnom 5. Izbornom saboru Saveza.

ZAGREB, 30. travnja 2005. (Hina) - Ivan Pšenica novi je predsjednik Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, a izabran je danas u Zagrebu na redovnom 5. Izbornom saboru Saveza.

"Istina i spoznaja o sudbini naših najmilijih glavna je i primarna preokupacija Saveza, jer Hrvatska još uvijek traga za 1159 hrvatskih branitelja i civila", rekao je dosadašnji predsjednik Saveza Josip Jugec podnoseći godišnje izvješće o radu.

Istaknuo je kako obitelji osjećaju umor i zasićenost nakon dugih i neizvjesnih 14 godina traženja, da im članovi umiru ne dočekavši spoznaju o svojim najmilijima. Rekao je da je lani proces ekshumacije gotovo stao zbog nedostatka informacija, te da nagomilani ekonomski problemi i problemi integracije u EU bacaju taj najveći humanitarni problem u drugi plan. Naglasio je da se njihovi zahtjevi nisu promijenili i da traže intenziviranje ekshumacija i prikupljanja informacija.

Novi predsjednik Saveza Ivan Pšenica smatra da bi branitelji trebali imati zasebno ministarstvo jer, kako je rekao, uz sve pohvale ministrici obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranki Kosor, trodjelno ministarstvo je preveliko.

Potpredsjednica Vlade i ministrica Jadranka Kosor obećala je da će Vlada učiniti sve da se ubrza proces identifikacija, ekshumacija i dobivanja podataka o zatočenim i nestalim hrvatskim braniteljima i civilima.

Kosor je rekla da je sada na popisu zatočenih i nestalih 1159 osoba, a da se od 1991. tražilo više od 18.000. Rekla je da su za daljnje ekshumacije presudne informacije o mjestima masovnih i pojedinačnih grobnica. Zbog toga se u svim razgovorima s predstavnicima Srbije i Crne Gore inzistira da se pitanje zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja i civila stavi kao pitanje svih pitanja, rekla je Kosor.

U Hrvatskoj je do sada pronađeno 140 mjesta masovnih grobnica, a među njima je najveće Novo groblje u Vukovaru gdje je pronađeno 938 osoba i Ovčara s 200 osoba.



Pisane vijesti