Predsjednik Vlade Andrej Plenković s predsjedateljem Predsjedništva BiH Draganom Čovićem 

  • Slika /Vijesti/2017/12 prosinac/IMG_6511.JPG

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sastao se večeras u Banskim dvorima s predsjedateljem Predsjedništva Bosne i Hercegovine Draganom Čovićem.

U izjavi za medije nakon sastanka predsjednik Vlade Plenković je kazao da su danas još jednom razmotrili situaciju nakon drugostupanjske presude Haškoga suda u vezi šestorke te ponovo izrazili žaljenje povodom smrti  generala Slobodana Praljka. 

Također je rekao da su razgovarali o situaciji među Hrvatima u Bosni i Hercegovini nakon ove presude, a o čemu ga je detaljno izvijestio predsjedatelj Predsjedništva BiH Čović.

''Izrazili smo nezadovoljstvo s dijelovima presude koji se odnose na, po našem dubokom uvjerenju, nepotpuno i pogrešno utvrđeno činjenično stanje i određene političke konotacije koje ova presuda ima, referirajući se osobito na njenu prvostupanjsku odluku iz 2013. godine, koja govori i aludira i na odgovornost tadašnjeg državnog vrha Republike Hrvatske,'' istaknuo je predsjednik hrvatske Vlade.

Dogovoreno je da se početkom idućeg tjedna sastanu u Mostaru i susretnu s vodstvom Hrvata u Bosni i Hercegovini, Hrvatskim narodnim saborom i drugima te braniteljskim udrugama, kako bi uputili poruku smirivanja i poruku snažne i čvrste potpore Republike Hrvatske, iste onekojom je Republika Hrvatska podupirala Bosnu i Hercegovinu u njenim najtežim trenucima, od referenduma o neovisnosti pa do stvaranja Federacije Bosne i Hercegovine. 

''Te povijesne činjenice i ta povijesna istina najvažnija je za Republiku Hrvatsku,'' naglasio je Plenković.

Tijekom sastanka razmotrene su i mogućnosti koje se tiču eventualnog pravnog osporavanja presude putem revizije, ''ali to prije svega mora biti u dogovoru s petorkom'', istaknuo je premijer.

''Glede multilateralnog političkog pristupa idućeg tjedna u New Yorku održava se posebna sjednica Vijeća sigurnosti posvećena kraju rada Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju na kojoj će biti i predsjednik suda i tužitelj i predsjednik rezidualnog Mehanizma. U New Yorku će u tom trenutku boraviti predsjednica Republike i ona će vrlo jasno artikulirati stajališta Republike Hrvatske o ovom predmetu'', zaključio je predsjednik Vlade Plenković.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović zahvalio je predsjedniku hrvatske  Vlade na vremenu koje su jučer i danas proveli ''u traženju najprihvatljivijih formi kako poslati jednu snažnu poruku svima onima koji danas s dosta zabrinutosti prate sve što se dešavalo u Haškom tribunalu''. 

''Čini mi se da je danas najvažnije našim ljudima u Haškom tribunalu i njihovim obiteljima poslati jednu poruku ohrabrenja jer ovo sve skupa treba izdržati'', rekao je Čović uz poruku da žele stati iza svakog časnog predstavnika Hrvatskog vijeća obrane i ljude ohrabriti da ne nasjedaju na bilo koji oblik provokacije koji ih već danas ima u Bosni i Hercegovini.

Dodao je da će znati političkim sredstvima jasno odgovoriti na takva iskušenja. 

''Moramo krenuti dalje sa svojim životom i tražiti rješenja za Bosnu i Hercegovinu i apsolutnu jednakost hrvatskog naroda s druga dva naroda, ali to je jedan politički proces koji već dugo traje'', istaknuo je Čović. 

Izrazio je uvjerenje da vodstvo Hrvata u BiH, zajedno s nositeljima vlasti u Republici Hrvatskoj, može ojačati poziciju Hrvata u Bosni i Hercegovini i pozvati Bošnjake i Srbe da zajedno grade taj proces. 

''Vjerujem da je i dosad takvih nastojanja bilo jer ne vidim ni jednoga razloga da se procesi, kad je u pitanju integriranje Bosne i Hercegovine, na bilo koji način prekinu ili uspore, čak štoviše, mislim da ih treba snažno ubrzati kako bi što prije normalizirali odnose u Bosni i Hercegovini, osobito u komunikaciji između hrvatskog i bošnjačkog naroda, hrvatske i bošnjačke politike. Vjerujem da ćemo u tome uspjeti, imamo jednu apsolutnu opredijeljenost za tako nešto pa pozivam sve u Bosni i Hercegovini da na sličan način promišljamo svoju budućnost,'' rekao je na kraju predsjedatelj Predsjedništva BiH Čović.




Pisane vijesti | Andrej Plenković