Predsjednik Vlade apelirao na aktere da smire tenzije i vrate se na bit Konvencije o borbi protiv nasilja nad ženama

Slika /Vijesti/2018/04 travanj/18 travnja/izjava.jpg

Predsjednik Vlade naglasio je kako nije dobro da plemenita namjera Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji bude zasjenjena manipulacijama i lažnim informacijama. Nedopustivo je neistinama  produbljivati podjele u hrvatskom društvu, poručio je.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković nazočio je danas potpisivanju sporazuma o financiranju između Ministarstva poljoprivrede i Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR) te Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) i Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO), za provedbu financijskih instrumenata (FI), novog oblika potpore iz Programa ruralnog razvoja. 
 
U izjavi za medije kazao je kako će ovaj novi financijski instrument pomoći hrvatskim poljoprivrednicima, svima onima koji žele pronaći kvalitetnije načine i izvore financiranja za određene aktivnosti za koje je teže pronaći komercijalni interes banaka.
 
Naglasio je kako se radi o naporu Vlade da prilagodi okvire potrebama hrvatskih poljoprivrednika. Dodao je da je u resoru poljoprivrede izrazito puno napravljeno u mandatu ove Vlade, i u pogledu zakonskog okvira, i konkretnih mjera, poticaja, redovitih isplata, kao i ostalih aktivnosti koje se tiču cjelokupnog ruralnog razvoja.
 
Podsjetio je da je Vlada u saborsku proceduru uputila niz zakonskih prijedloga koji omogućuju realizaciju politike „Od polja do stola“, koja je na dobrobit i hrvatskih poljoprivrednika i hrvatskih potrošača.

„Sredstva u iznosu od milijardu kuna, dio dolazi iz Europskog poljoprivrednog fonda, dio iz državnog proračuna, a dio će kontribuirati komercijalne banke, bit će pravi mehanizam za jačanje aktivnosti hrvatskih poljoprivrednika“, poručio je Plenković.
 
Predsjednik Vlade odgovarao je na pitanja novinara o aktualnim temama.
 
Osvrnuvši se na atmosferu koja se u javnosti stvorila nakon ratifikacije Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, apelirao je na sve aktere u društvu da  smire tenzije i da se vrate na bit Konvencije.
 
Kazao je kako je jučer u posjetu Hrvatskoj boravio glavni tajnik Vijeća Europe Jagland koji se upoznao s reakcijama koje je kod jednog dijela aktera u političkim procesima izazvala Konvencija.
 
„Moja je poruka bila vrlo jasna. Za bit koju pokriva ova Konvencija, za instituciju poput Vijeća Europe, koja će dogodine obilježiti 70 godina, a mi preuzimamo predsjedanje za mjesec dana, nije dobro da jedna tako plemenita namjera bude zasjenjena nekim drugim raspravama kojima smo imali prilike svjedočiti u Hrvatskoj. S te će strane Hrvatska, naša ministrica vanjskih i europskih poslova na ministarskom sastanku u Kopenhagenu, pokrenuti ovu temu, otvoriti ovo pitanje i tražiti da se na razini cijele organizacije razjasni što je bit ove Konvencije“, poručio je predsjednik Vlade.
 
Upozorio je kako je prisutno puno manipulacija i lažnih informacija o ovoj temi, od toga da se nekome prijetilo, do toga da se nekoga ucjenjivalo i odlučno odbacio iznesene neistine.
 
„Smatram da je nedopustivo da se tako nešto koristi u eteru i da se nastoji produbiti ova tema gradeći podjele u društvu, na nečemu što ne stoji. Iza toga čvrsto stojim i kao predsjednik Vlade i kao predsjednik HDZ-a i na tome ću ustrajati. Očekujem od svih dionika da smire tenzije i ne koriste se netočnim i lažnim informacijama i time dodatno produbljuju konflikt u hrvatskom društvu“, kazao je.
 
Novinare je zanimalo mišljenje predsjednika Vlade o sugestijama predsjednice Republike o politici demografije. Predsjednik Vlade kazao je kako su dobrodošle predsjedničine sugestije i inicijative za sve što može djelovati konstruktivno na  unaprjeđenje života hrvatskih građana. 
 
Najavio je da su dogovorili susret u petak na kojem će razgovarati o nizu pitanja. Između ostalih, rekao je, Vlada će predsjednici predložiti imenovanje oko 30 veleposlanika.
 
Što se tiče pitanja demografske revitalizacije, kazao je kako Vlada je poduzela zaista jako puno, na cjelovit način, radom čitavog niza resora koji nastoje stvoriti preduvjete za demografski oporavak zemlje.
 
„Nema te države, nema te vlasti, koja je riješila demografski problem preko noći. Potrebni su nam svima zajednički sustavni napori, od gospodarskih preduvjeta pa do stvaranja ozračja u društvu i na tome radimo“, poručio je predsjednik Vlade.
 
Kazao je kako smatra da se predsjednica bavi temama koje su bitne za hrvatsko društvo te kako zajednički mogu puno toga ostvariti.
 
Na upit novinara, ustvrdio je kako sada ne razmišlja o rekonstrukciji Vlade.
 
Najavio je da će na sjednici Vlade idućeg četvrtka, biti usvojena dva dokumenta, Plan konvergencije i Nacionalni program reformi.
 
„Svi ministri su angažirani i osobito je važno da ovaj dio resora koji se odnosi na gospodarstvo zajedno radi na realizaciji projekata“, naglasio je.
 
Ponovio je da postoji ključni trokut koji se sastoji od investicija, strukturnih reformi i odgovorne fiskalne politike. Naglasio je važnost jačanja investicijskog ciklusa u Hrvatskoj, koji će generirati gospodarski rast i omogućiti nastavak izvrsnih fiskalnih trendova.
 
Osvrnuo se i na kandidata za novog glavnog državnog odvjetnika, kojeg je Vlada jučer predložila Saboru. Rekao je kako Vlada želi jačati učinkovitost, nepristranost i neovisnost pravnih institucija.
 
„Predložili smo gospodina Dražena Jelinića, čovjeka koji je praktički 95 posto svoje karijere proveo u različitim instancama Državnoga odvjetništva. Mislim da ima sve kvalifikacije. Trenutno je predsjednik Državnoodvjetničkog vijeća, kompetentan je pravnik, bio je angažiran i u pristupnim pregovorima, angažiran je i u međunarodnoj suradnji. Sada je potrebno ostvariti što širu podršku da se Državno odvjetništvo bavi onim što je u njegovoj nadležnosti, bilo u kaznenim bilo u građanskim pitanjima, štiti državne interese, bori se protiv kaznenih djela i korupcije, sve u skladu sa zakonima i bez utjecaja politike“, poručio je predsjednik Vlade.
 
Zahvalio je dosadašnjem glavnom državnom odvjetniku Cvitanu na njegovom doprinosu, radu i korektnoj suradnji u okvirima zakona.
 
Što se tiče komemoracije u Jasenovcu, predsjednik Vlade poručio je kako bi volio da su izbjegnute tri različite komemoracije.
 
„Mislim da je Vlada napravila jako puno na smanjivanju tenzija i podjela u društvu. Država respektira i daje puni pijetet prema žrtvama ustaškog logora u Jasenovcu“, poručio je i dodao da je na drugim akterima da vide žele li pokazati signal jedinstva u iskazivanju pijeteta i poštovanja prema žrtvama.
 
„Vlada ima vrlo jasan i čvrst stav, vodi dijalog i sve što radimo radimo na tome da promijenimo društvenu atmosferu. To je u krajnjoj liniji bila i uloga Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine totalitarnih sustava“, poručio je Plenković.
 
Dodao je kako su oni koji su pažljivo čitali dokument toga Vijeća mogli vidjeti napor intelektualaca, povjesničara, pravnika i politologa, čelnika bitnih institucija u Hrvatskoj, koji su nastojali poslati poruku o njegovanju kulture sjećanja i određenja prema totalitarnim sustavima. 



Pisane vijesti | Govori i izjave | Andrej Plenković