Predsjednik Vlade izrazio zahvalnost vatrogascima i svima koji su sudjelovali u gašenju požara

  • Slika /Vijesti/2017/07 srpanj/18 srpnja/FullSizeRender.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković predsjedao je jutros povodom katastrofalnih požara Kriznim stožerom Splitsko-dalmatinske županije, održanim u Splitu.  

Na sastanku Kriznog stožera sudjelovali su potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić, načelnik Glavnog stožera OSRH Mirko Šundov,  glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader, župan splitsko-dalmatinski  Blaženko Boban, gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara, gradonačelnik Solina Dalibor Ninčević, načelnik općine Podstrana Mladen Bartulović i drugi.
 
Nakon sjednice Kriznog stožera, predsjednik Vlade Plenković održao je konferenciju za novinare, na kojoj je prije svega zahvalio vatrogascima, pripadnicima hrvatske vojske, hrvatskoj policiji i Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje,  svim građanima koji su branili naselja i kuće, pripadnicima IV.  gardijske brigade, pripadnicima Torcide te svima koji su pomogli na lokaliziranju ovoga požara.
 
,,Požar je tridesetak sati nakon njegovog početka, prema informacijama dobivenim od vatrogasnog zapovjednika Splitsko-dalmatinske županije Dražena Glavine, sada u najvećoj mjeri pod kontrolom, gasi se i lokalizira zahvaljujući potpori kanadera, air-tractora i helikoptera Hrvatske vojske'', naglasio je Plenković, podsjetivši kako se radilo o jednom od 14 požara koji su u protekla tri dana izbila u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a koji su se, uslijed velikih vrućina, suhoga tla i vjetra, brzo proširili.
 
Predsjednik Vlade zadovoljan je solidarnošću i kvalitetnom organizacijom svih vatrogasnih postrojbi na razini cijele Hrvatske.
 
„Vjerujem da ćemo iz ovoga požara koji je praktički došao do naselja i samoga grada Splita, izvući određene pouke i još unaprijediti sve mehanizme koordinacije nadležnih službi“, naglasio je.
 
Predsjednik Vlade Plenković zahvalio je potpredsjedniku Vlade Krstičeviću koji koordinira čitav sustav nacionalne sigurnosti te ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću, s obzirom da su jučer cijeli dan bili zajedno s ljudima koji su nastojali ugasiti požar.  Posebno je zahvalio županu Bobanu i splitskom gradonačelniku Krstuloviću Opari te svim njihovim službama na angažmanu kojeg su uložili.
 
Predsjednik Vlade najavio je da će se, u kontekstu novousvojene Strategije nacionalne sigurnosti, čiji je dio i vatrogastvo, pri izradi svih planova osobito imati na umu ljetni mjeseci kako bi se na još bolji i učinkovitiji način preveniralo požare, odnosno kako bih ih se ugasilo.
 
„Hrvatska je mediteranska zemlja, a prema vijestima koje pratimo,  nismo nažalost jedini pogođeni požarima tijekom ljetnih mjeseci“, rekao je Plenković.
 
Što se tiče materijalne štete, prema informacijama koje se trenutno prikupljaju, Plenković je izvijestio kako je izgorjelo desetak kuća i objekata, uglavnom nenaseljenih. Najavio je da će župan i jedinice lokalne samouprave prikupiti sve informacije i, ukoliko dođe do takve procjene,  proglasiti elementarnu nepogodu.  Što se naknade štete tiče, kazao je da će Vlada nastojati naći sredstva za saniranje šteta, bilo iz već alociranih sredstava, bilo iz proračunske zalihe.  
 
Na upit o mogućim uzrocima požara, pa i njihovom mogućem podmetanju, predsjednik Vlade kazao je da policijski službenici provode izvide,  što nije jednostavno dok požari traju. Najavio je da će doći do temeljite istrage o nastanku požara, ali je kazao da u ovom trenutku nitko sa sigurnošću ne može govoriti o pravom uzroku.
 
Predsjednik Vlade istaknuo je da je cijeli sustav dobro funkcionirao te da su jučer bili uključeni svi koji su to trebali biti, od vatrogasaca do županijskih službi. Kazao je da je dobro da su svoj prilog dali i navijači i veterani IV.  brigade, poručivši da je važno da angažman svih koji žele pomoći bude pod vodstvom onih koji su stručno osposobljeni kako bi najbolje reagirali.
 
„Sve je odrađeno u koordinaciji, sustav je reagirao onako kako je trebao reagirati. Nije bilo nikakve stihije“, naveo je Plenković.  
 
Na kraju, Plenković je još jednom izrazio poštovanje i zahvalnost požrtvovnosti vatrogasaca koji su na požarištima bili neprekidno, izlažući se pogibeljima na teškom dalmatinskom terenu i vremenskim uvjetima.

Pisane vijesti | Andrej Plenković