Predsjednik Vlade odbacio tvrdnje da povrat imovine ugrožava opstojnost države

Premijer Ivo Sanader odbacio je tvrdnje da prijedlog Zakona o povratu imovine Austrijancima i drugim bivšim državljanima ugrožava opstojnost države.

ZAGREB, 6. prosinca 2005. (Hina) - Premijer Ivo Sanader odbacio je tvrdnje da prijedlog Zakona o povratu imovine Austrijancima i drugim bivšim državljanima ugrožava opstojnost države.

"Nije teško izračunati da povrat tog duga iznosi 0,04 posto godišnjeg proračuna. Ako će to ugroziti opstojnost Hrvatske, onda nas nitko ne može spasiti", rekao je Sanader u intervjuu za sutrašnji broj Večernjeg lista.

Sanader je rekao da Vlada sigurno neće u Sabor uputiti prijedlog tog zakona dok ne osigura dvotrećinsku većinu.

Premijer je kazao kako želi skinuti hipoteke iz prošlosti s budućih generacija. "Svaka vlada mora poštovati zakon i odluke suda, a priče predsjednika SDP-a Ivice Račana da je o ovome trebalo pregovarati 200 godina neozbiljne su i u pitanje dovode hrvatsku vjerodostojnost", rekao je.

Pojasnio je da postoji još niz aspekata povrata imovine koji nisu dovoljno rasvijetljeni, ili su ostali u drugom planu. "Ovdje nije riječ o strancima, nego o bivšim hrvatskim državljanima koji su bili prisiljeni izgubiti naše državljanstvo, oteta im je imovina, otišli u inozemstvo i uzeli druga državljanstva", rekao je.

Dodao je da će na red doći i sporazumi s ostalim državama, prema popisu koji je načinila Račanova vlada, dakle sa SAD-om, s Izraelom. Prije svega, riječ je o Židovima, bivšim hrvatskim državljanima kojima je imovina oduzeta, rekao je.

Naglasio je se, kada je riječ o Austrijancima, ovime ne derogiraju bivši sporazumi Jugoslavije i Austrije, nego je riječ o malom broju ljudi kojima je učinjena nepravda.

"Sve što radimo i govorimo, činimo na temelju odluke Ustavnog suda koji je 1999. pod predsjedanjem Jadranka Crnića, donio odluku koja je obvezujuća za Sabor", naglasio je.

"Ustavni sud je donio odluku kojom izjednačava sadašnje hrvatske državljane i nekadašnje kojima je oteta imovina. Crnić je dva puta Račanu i njegovoj vladi produljivao rok u kojemu je ta vlada morala prihvatiti zakon. Zato su njegove današnje izjave u najmanju ruku čudne", rekao je Sanader odgovarajući na konstataciju da Crnić sada kaže da njegova odluka ne znači i naredbu.

Na tvrdnju da je HDZ tada bio protiv prihvaćanja takva zakona, Sanader je odgovorio da je to točno, "ali sada smo u poziciji da moramo poštovati taj zakon".

Sanader je kazao kako smatra da nije bila potrebna ni drama s poslanicom predsjednika Stjepana Mesića. Na pitanje zašto je onda Mesić pribjegao takvoj dramatici u svojoj poslanici, Sanader je ocijenio da mu je vjerojatno neki od njegovih savjetnika krivo rekao da je riječ o derogiranju ugovora bivše države, a to nije istina.

"Možda ću i ja, ako se javnost nastavi dezinformirati, morati posegnuti za sličnim obraćanjem", dodao je Sanader.

Odgovarajući na pitanje o osnivanju jake hrvatske, državne banke, Sanader je rekao da "imamo HPB, dobru i jaku banku". "No da smatram kako bi bilo dobro da se okupi jak konzorcij hrvatskih tvrtki i da kupi - Splitsku banku. Treba li neki simboličan čin potpore, Vlada će sudjelovati s manjim postotkom dionica, recimo od 5 do 10 posto. Ne bih još govorio o imenima, no već sam pozvao najjače hrvatske tvrtke, s prijedlogom da osnuju takav konzorcij", rekao je Sanader u intervjuu za Večernji list.

Govoreći o krminalu i osjećaju nesigurnosti kod građana, Sanader je rekao da statistika kaže da je postotak kriminaliteta općenito opao, no pojačao se onaj "jači", okrutniji kriminal i pljačke, pa to ljudima daje suprotan dojam. "Kad je riječ o ravnatelju policije, još je prerano govoriti o bilo kakvoj odluci", rekao je

Sanader je najavio mogućnost promjene "zakona o nula promila". "Ne isključujem mogućnost da jednog dana razmotrimo ublažavanje varijante da se određeni, dopušteni promili računaju samo dogodi li se nezgoda.

Govoreći o odnosima s drugim strankama Sanader je kazao kako su HDZ-u kao parnteri poželjni HSLS, DC, HSU, predstavnici manjina, ali i danas oporbeni HSP, HSS i HNS. Svi su jednako prihvatljivi osim SDP-a, dodao je.

Komentirajući stanje u HSS-u, Sanader je rekao da je to logičan slijed. Dodao je da je 2003. HSS-u ponudio koaliciju, što je HSS odbio, te da je Tomčiću ponudio, bez obzira što nisu u koaliciji, da bivši ministar Željko Pecek bude ministar i u njegovoj vladi, ali da je Tomčić i to odbio. "Vrijeme je da se HSS transformira i postane ozbiljna, suvremena stranka koja može surađivati s HSS-om", rekao je Sanader za Večernji list.



Pisane vijesti