Predsjednik Vlade Plenković: Želimo unaprijediti političke i gospodarske odnose Hrvatske i Malte

  • Slika /Vijesti/2017/03 ožujak/29 ožujka/17635280_1877033772578951_7505941861623989467_o.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sastao se danas, na Malti, s predsjednicom Republike Malte Marie-Louise Coleiro Preca i predsjednikom Vlade Josephom Muscatom.

Premijer Plenković ocijenio je odnose Hrvatske i Malte jako dobrima. Dodao je da je s predsjednicom Malte Marie-Louise Coleiro Preca i predsjednikom Vlade Malte Josephom Muscatom razgovarao o tri aspekta suradnje. Prvi je bilateralna suradnja, pri čemu je istaknuo da se približava 25. obljetnica međunarodnog priznanja Hrvatske od strane Malte. „Malta je mediteranska zemlja s kojom dijelimo brojne kulturne i civilizacijske veze. Želimo unaprijediti gospodarsku suradnju“, kazao je predsjednik Vlade.

Drugi aspekt, pojasnio je Plenković, jest da Malta želi čvrst i jasan dogovor glede migracijske politike koja bi osigurala vanjske granice Europske unije. ,,Malta je otok koji je prvi na liniji migracijskog vala srednjom mediteranskom rutom i to je ono što ih najviše zabrinjava'', rekao je.

Dodao je kako je važno da se problem nastoji riješiti u korijenu, kvalitetnom suradnjom sa zemljama na obali sjeverne Afrike. Ocijenio je da je potrebno ojačati sve aspekte koji se odnose na razvojnu politiku kako bi se te zemlje stabilizirale i kako bi dolazilo do što manje migracijskih valova.

Treći aspekt suradnje o kojemu je bilo riječi odnosi se na notifikaciju Ujedinjene Kraljevine o pokretanju postupka iz članka 50. Lisabonskog ugovora.  Premijer Plenković podsjetio je da je Malta do 1964. godine bila dio Commonwealtha te su stoga njihove veze s Ujedinjenom Kraljevinom puno tješnje i bliže. „To je tema kojom ćemo se svi zajedno puno baviti. Predsjednik Europskog vijeća Tusk je već pripremio zajedničku izjavu. Ona reflektira naš stav. Želimo u tjednima koji su pred nama do Europskog vijeća dogovoriti konačni okvir“, kazao je predsjednik Vlade.

Naglasio je da će Hrvatska prema analizama Vlade biti najmanje dotaknuta izlaskom Ujedinjene Kraljevine iz Europske unije, ali je cilj da se taj paket pregovora vodi sukladno i hrvatskim interesima.  ,,Budući odnos između Ujedinjene Kraljevine i Europske unije, koji tek treba dogovoriti, mora osigurati svima onima koji žive u Ujedinjenoj Kraljevini, a državljani su EU i obrnuto, da se učinci na njihov život i rad ne mijenjaju'', poručio je Plenković.

Upitan hoće li s mađarskim premijerom Orbanom na marginama Kongresa EPP-a razgovarati o temi INA-e, premijer je kazao da s Viktorom Orbanom razgovara na svakom Europskom vijeću, a to će učiniti i ovaj put. „Za Hrvatsku je važna vrlo jasna želja MOL-a da proda svoj udio dionica u INA-i i želja Hrvatske da ih kupi. Ono što u ovoj fazi radimo su temeljite analize različitih modela koji bi nas mogli dovesti do toga cilja. Što se tiče odnosa Hrvatske i Mađarske, zajednički smo dogovorili da treba odvojiti ovo pitanje od svih drugih odnosa koji su izrazito kvalitetni i dobri“, naglasio je Plenković. 

Foto: president.gov.mk / DOI (Jason Borg, Pierre Sammut)Pisane vijesti | Andrej Plenković