Predsjednik Vlade RH dr. sc. Ivo Sanader na komemoraciji u Spomen području Jasenovac

U Jasenovcu kod spomenika "Cvijet" obilježena je danas 60. obljetnica proboja logoraša iz jasenovačkog logora i održana je komemoracija poginulima u nazočnosti preživjelih sudionika tih zbivanja te predstavnika hrvatske državne vlasti i gostiju.

Prenosimo s Hine:

JASENOVAC, 24. travnja 2005. (Hina) - U Jasenovcu kod spomenika "Cvijet" obilježena je danas 60. obljetnica proboja logoraša iz jasenovačkog logora i održana je komemoracija poginulima u nazočnosti preživjelih sudionika tih zbivanja te predstavnika hrvatske državne vlasti i gostiju.

Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader, predsjednik Savjeta Spomen područja Jasenovac Slavko Goldštajn i bivša zatočenica jasenovačkog logora Pave Molnar u prigodnim su govorima pozvali na mir, snošljivost, suživot i na njegovanje sjećanja na žrtve, čemu će, kako su istaknuli poseban doprinos dati otkrivanje pune istine o događajima u jasenovačkom logoru.

Premijer Sanader osudio je svako iskrivljavanje strašne istine o tim događajima u službi politike, te izrazio spremnost svoje vlade da dade pun doprinos u utvrđivanju istine o stradanju u, kako je naglasio, jednom od najvećih stratišta u Drugom svejtkom ratu.

U tom smislu osvrnuo se na preuveličavanje broja žrtava "s huškačkim i šovinističkim implikacijama" na nedavnoj komemoraciji u Donjoj Gradini (BiH, Republika Srpska), energično odbacivši tvrdnje da se u Hrvatskoj sustavno prikriva istina o ustaškom logoru Jasenovac.

"Takve tvrdnje usmjerene protiv hrvatske države držimo političkom manipulacijom", istaknuo je Sanader.

Posebno je naglasio da antifašizam kao jedna od najvažnijih europskih vrijednosti predstavlja temelj hrvatske državnosti i da je ugrađen i u hrvatski Ustav.

Predsjednik Savjeta Spomen područja Jasenovac Slavko Goldštajn istaknuo je da hrvatska Vlada ima primjeren odnos prema toj ustanovi i da joj omogućava autonoman rad te sustavno pomaže u istraživanjima istine o zbivanjima u jasenovačkom logoru. Najavio je daljnji rad na tom pitanju sve dok se ne utvrdi približan broj žrtava koji se, rekao je, procjenjuje na između 80 i 100 tisuća, među kojima je bilo najviše Srba, Židova, Hrvata i Roma.

Kod spomenika "Cvijet" u Jasenovcu počast su odala i položila vijence brojna izaslanstva iz Hrvatske, Federacije BiH, Slovenije te Srbije i Crne Gore, a služeni su i vjerski obredi za poginule.



Pisane vijesti