Predsjednik Vlade Sanader ocijenio da bi odgoda pregovora ojačala antieuropske snage u Hrvatskoj

Predsjednik Vlade dr. sc. Ivo Sanader ocijenio je danas da bi odgađanje početka pregovora s EU, ojačalo antieuropske snage u Hrvatskoj, te se odrazilo na jačanje radikalizma u njenom susjedstvu.

ZAGREB, 2. ožujka (Hina) - Predsjednik Vlade dr. sc. Ivo Sanader ocijenio je danas da bi odgađanje početka pregovora s EU, ojačalo antieuropske snage u Hrvatskoj, te se odrazilo na jačanje radikalizma u njenom susjedstvu.

Negativan scenarij ojačao bi antieurpske snage, radikalizam u Hrvatskoj, rekao je premijer nakon sastanka s čelnicima saborskih stranaka, navodeći da Hrvatska mora ići putem reformi, da put kojim ide njegova Vlada nema alternativu.

Sanader je to izjavio upitan za zajedničko pismo hrvatskog predsjednika države, Sabora i Vlade koje je danas upućeno na adrese europskih partnera.

U pismu se, naveo je premijer Sanader, iznose ocjene Hrvatske u pogledu pozitivnog ili negativnog scenarija (vezano za datum početka pregovora), a priložen mu je i rezime izvješća upućeno haaškom Tužiteljstvu. U tom se izvješću, dodao je, pobrojava sve što je Hrvatska poduzimala u posljednih mjesec-dva da bi riješila i posljednje otvoreno pitanje u suradnji s Haagom.

Istaknuo je i da je u svim dosadašnjim razgovorima, i u dva zadnja dana u kontaktu s sedam, osam premijera, promicao interpretaciju da puna suradnja Hrvatske i Haaga znači da Hrvatska čini sve što je u njenoj moći da riješi posljednji otvoreni, tj. slučaj Gotovina.

Taj se slučaj, kaže, mora riješiti, a ta obveza ostaje i ako pregovori počnu 17. ožujka, rekao je premijer. Opetuje da u pogledu tog datuma ostaje realist s pozitivnim predznakom.

Pozdravio je posljednje izjave europskog povjerenika za proširenje Ollija Rehna, te predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa.



Pisane vijesti