Predsjednik Vlade: Stvaramo pravni okvir kojim štitimo stabilnost hrvatskog gospodarstva i radna mjesta

Slika /Vijesti/2017/03 ožujak/31 ožujka/DSC_4014.JPG

Nakon što je Klubu zastupnika Hrvatske demokratske zajednice u Hrvatskome saboru predstavio osnovne konture Zakona o prinudnoj upravi u sistemski važnim tvrtkama, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković razgovarao je s novinarima. 

Pojasnio je da je riječ o zakonskom prijedlogu koji državi pruža odgovarajući zakonski i institucionalni okvir, kakav  u ovom trenutku ne postoji u Hrvatskoj, za slučajeve kada se država, odnosno neke njezine velike kompanije nađu u poteškoćama. Zakon ne služi za spašavanje bilo koga, kazao je predsjednik Vlade, pa tako ni vlasnika Agrokora Ivice Todorića.
 
„Riječ je o zakonu čiji je temeljni cilj zaštita hrvatskoga gospodarskog i financijskog sustava. Danas ćemo na Vladi ovaj zakon usvojiti, predložiti ga Hrvatskom saboru koji će ga potom raspraviti i usvojiti. Ključno je,  da bi se pokrenule odredbe ovoga zakona, da on mora doći ili na prijedlog neke kompanije koja ima veliki broj zaposlenika, velik iznos obaveza ili na zahtjev vjerovnika, ali uz suglasnost dužnika.“
 
Ponovio je da se radi o planu države za stvaranje pravnoga okvir u kojem može osigurati stabilnost gospodarskog i financijskog sustava i koji ide za tim da zaposlenici i dalje ostanu raditi u brojnim kompanijama, vezanim u ovom konkretnom slučaju na Agrokor, te na mogućnost dobavljača da budu isplaćeni i da nastave daljnju suradnju. Dodao je da se radi o sustavnom rješenju za koje su i druge države, kada su se našle u sličnim okolnostima, stvarale poseban pravni režim.
 
Na upit može li potvrditi da je postignut dogovor između koncerna i vjerovnika, Plenković je kazao da Vlada nije vlasnik, niti uprava kompanije, kao ni predstavnik banaka ili  dobavljača. „Ukoliko vlasnik i uprava pronađu rješenje koje će omogućiti priljev nove likvidnosti, rješavanje obveza, postupno restrukturiranje i dugoročnu održivost kompanije, mi ćemo, naravno, biti zadovoljni jer to znači da se na tržištu pronašlo rješenje. Dakle, ono što mi radimo je plan B, koji služi tome da zaštitimo interese hrvatske države“, rekao je predsjednik Vlade i dodao da vlasnik kompanije i njezina uprava imaju sva prava tražiti najbolja rješenja, u interesu i njih i hrvatskoga sustava.
 
Upitan o kaznenoj prijavi koju je Božo Petrov podnio protiv Ivice Todorića, Plenković je rekao da nije imao nikakvih informacija o tom potezu. Dodao je kako smatra da je on to učinio iz svojih razloga, više kao građanin nego kao predsjednik Hrvatskoga sabora.
 
Novinare je zanimalo i što je Vlada do sada učinila da se Europska agencija za lijekove preseli u Zagreb. Predsjednik Vlade pisao je još krajem prošle godine predsjedniku Europskoga vijeća i Europskoj komisiji, a jučer je na Malti o tome razgovarao s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom te Komisije Jean-Claude Junckerom. Istaknuo je da postoji veliki interes brojnih država članica za one agencije Europske unije koje se sada nalaze u Ujedinjenoj Kraljevini. Dodao je da će taj proces trajati do kraja godine te da će morati dosta lobirati. U postupku odlučivanja gledat će se na sve aspekte, od prometne povezanosti grada u kojem bi ta agencija bila, do svega onoga što je važno za više od 1300 zaposlenika, kao što su međunarodne škole, zgrada s dovoljno kapaciteta i t.d.
 
„U prvi ćemo plan staviti sve naše argumente, posebno našu tradiciju javnoga zdravstva i činjenicu da smo nova članica Europske unije koja trenutno na svom teritoriju nema niti jednu agenciju Europske unije“, kazao je predsjednik Vlade.

Pisane vijesti | Andrej Plenković