Predsjednik Vlade u Bruxellesu: Bitno je poslati poruku da je EU prisutna i da brine o zemljama jugoistoka Europe

Slika /Vijesti/2017/03 ožujak/9 ožujka/H20170309052234.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sudjeluje danas i sutra u Bruxellesu na sastanku Europskog vijeća. Prije početka Vijeća, premijer Plenković sudjelovao je na pripremnom sastanku na vrhu  Europske pučke stranke.  

Kazao je da je na sastanku članica Europske pučke stranke donesena odluka da se podrži reizbor Donalda Tuska za predsjednika Europskoga vijeća u sljedeće dvije i pol godine. Također, razgovaralo se o pripremi današnjeg sastanka Europskog vijeća, o pripremama za sastanak Europske pučke stranke na Malti te o pripremama za 60. obljetnicu Rimskih ugovora.

Izrazio je zadovoljstvo što će se nakon dugog niza godina u zaključcima Europskog vijeća ponovno naći riječi ohrabrenja i potpore državama jugoistoka Europe na putu prema Europskoj uniji ističući kako je za Hrvatsku posebno važno da se proces proširenja nastavi. „Pomažemo svim našim susjedima u ispunjavanju kriterija“, rekao je. Naglasio je da će u raspravi upozoriti na situaciju određene napetosti u pojedinim državama. „Bitno je da pošaljemo poruku da je Europska unija prisutna i brine o tim zemljama i na taj način markira prostor i smjer njihovog daljnjeg razvoja“, rekao je predsjednik Vlade. Dodao je da je jezik prema zemljama jugoistoka Europe evoluirao te da se koriste riječi „proširenje“, „pridruživanje“, „kandidati“ i „potencijalni kandidati“, što je ocijenio važnim.
 
Upitan o važnosti pitanja kvalitete hrane za Republiku Hrvatsku, kazao je da se moramo založiti za to da na jedinstvenom tržištu kvaliteta proizvoda, javno zdravstvo i sigurnost hrane budu identični i da proizvođači plasiraju proizvode istovjetne kvalitete u bilo koju članicu Europske unije.

Upitan o aferi u vezi dnevnica, naglasio je da je u interesu da DORH  u cijelosti istraži i utvrdi istinu u aferi koja je dobila puno veće razmjere nego je itko mogao pretpostaviti na početku. Ponovio je da Vlada s Državnim odvjetništvom surađuje na nizu tema, od suradnje u pitanjima procesuiranja ratnih zločina, zastupanja države u imovinsko-pravnim pitanjima, zastupanja države u međunarodnim sporovima i arbitražama pa je normalno da je ta suradnja bila ostvarena i kad je riječ o ovakvom „vrlo bizarnom“ slučaju.

Osvrnuo se na istraživanje po kojem hrvatski gospodarstvenici pokazuju rast optimizma za 2017. u odnosu na godinu ranije i smatraju da će se ekonomska situacija u ovoj godini poboljšati. Istaknuo je da je, uz političku stabilnost, najvažniji cilj ove Vlade gospodarski rast i razvoj. Podsjetio je da su gospodarski pokazatelji i procjene domaćih i stranih međunarodnih organizacija ohrabrujuće i pozitivne i kada riječ o rastu BDP-a, smanjenju javnog duga, smanjenju proračunskog deficita te povećanju zaposlenosti. Dodao je da Vlada radi na kvalitetnom dijalogu sa svim nadležnim institucijama u gospodarstvu, od predstavnika Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske udruge poslodavaca do brojnih individualnih tvrtki koje djeluju u Hrvatskoj. „Želimo im stvoriti stabilan pravni i porezni okvir koji će biti predvidljiv i jasan, pouzdano i  učinkovito pravosuđe sa što manje administrativnih barijera za njihovo poslovanje, uključujući i transparentniju javnu nabavu“, kazao je. Dodao je da je sastanak s predstavnicima HUP-a održan u Vladi ovaj tjedan bio vrlo koristan, izrazivši zadovoljstvo što oni pozdravljaju smjer rada Vlade. 

Foto: Hina



Pisane vijesti