Predsjednik Vlade u Virovitici: Ravnomjerni regionalni razvoj Hrvatske jedna je od naših temeljnih zadaća

Slika /Vijesti/2017/09 rujan/1 rujna/PVRH VPŽ.jpg

U prigodi obilježavanja Dana Virovitičko-podravske županije, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sudjelovao je danas  na svečanoj sjednici Županijske skupštine. 

Čestitavši svima Dan županije, predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je da mu je zadovoljstvo doći u Viroviticu i upoznati se s ključnim razvojnim prioritetima, ali i problemima županije.
 
„Naša Vlada u ovom mandatu mora dati posebnu pozornost Slavoniji, Podravini, Baranji i Srijemu i to činimo s punim uvjerenjem da je ravnomjerni regionalni razvoj Hrvatske jedna od naših temeljnih zadaća“, naglasio je.
 
Stoga je Vlada pokrenula Projekt Slavonija, koji obuhvaća niz područja, od demografske obnove, kvalitetne prometne infrastrukture, razvoja hrvatske poljoprivrede i hrvatskoga sela, do gospodarstva, okoliša i energetike.
 
Naglasivši kako u ravnomjernom regionalnom razvoju važnu ulogu ima i uspješno povlačenje sredstava koja su Hrvatskoj na raspolaganju iz Europskih fondova, predsjednik Vlade ponovio je da je Vlada već učinila puno u podizanju hrvatskih apsorpcijskih kapaciteta.
 
Posebno je zadovoljan što su u proteklih nekoliko mjeseci osigurana nepovratna sredstva za zdravstvo u Virovitičko-podravskoj županiji, i to za opću bolnicu u Virovitici i za Županijski dom zdravlja, a osvrnuo se i na otvaranje novog studentskog doma u Virovitici, što će također pridonijeti razvoju županije.
 
Premda su podaci o nezaposlenosti u Virovitičko-podravskoj županiji još uvijek visoki i zabrinjavajući, ipak su najniži u proteklih 13 godina, naglasio je predsjednik Vlade.
 
Govorio je i o poboljšanju prometne povezanosti Virovitičko-podravske županije. Podsjetio je da je Vlada nedavno u Strategiji prometnog razvoja Hrvatske 2017.-2030. predvidjela   izgradnju državne ceste 12, kao dio cestovnog koridora mađarska granica – Virovitica – Okučani – bosansko-hercegovačka granica.
 
„Taj će pravac označiti prekretnicu prema boljem gospodarskom razvoju i revitalizaciji cijele županije“, istaknuo je predsjednik Vlade.
 
Poručio je da su ukupni gospodarski trendovi u zemlji pozitivni – BDP je u drugom tromjesečju zabilježio rast od 2,8 posto i raste 11 tromjesečja zaredom, a sezona je daleko najbolja do sada.  
 
S obzirom da u ponedjeljak počinje nova školska godina, predsjednik Vlade osvrnuo se i na nastavak reforme obrazovanja ističući kako će to biti jedna od najvažnijih točaka rada Vlade u ovoj godini.
 
„Učinit ćemo sve kako bismo s pilot programima krenuli već u idućoj školskoj godini u nekim školama. Na taj ćemo način napraviti iskorak prema unaprjeđenju našeg obrazovnog sustava i dati doprinos unaprjeđenju obrazovnog procesa“, kazao je predsjednik Vlade.
 
Na kraju je poručio da  će Vlada u duhu partnerstva nastaviti dijalog s predstavnicima županija, kako bi zajedničkim snagama omogućili ravnomjerni razvoj Hrvatske.
 
U pratnji predsjednika Vlade bio je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. 

Pisane vijesti | Andrej Plenković