Premijer Milanović: Hrvatska će podupirati Makedoniju na putu prema euroatlantskim integracijama

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/premijer_milanovic_hrvatska_ce_podupirati_makedoniju_na_putu_prema_euroatlantskim_integracijama.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović sastao se danas u Banskim dvorima s predsjednikom Vlade Republike Makedonije Nikolom Gruevskim. Razgovarali su o političkim i gospodarskim odnosima između dvije zemlje, a bilo je riječi i o budućem članstvu Republike Makedonije u NATO savezu i Europskoj uniji.

U izjavi novinarima nakon sastanka, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović izrazio je punu podršku makedonskim nastojanjima u priključivanju euroatlantskim integracijama: „Stav je Hrvatske koji ćemo zastupati javno da Makedonija treba što prije otvoriti pregovore prema članstvu u Europskoj uniji te da je još jučer trebala biti članica NATO-a“. Izrazio je žaljenje što ti pregovori još uvijek stoje u mjestu te želju da se sve prepreke na tome putu što prije riješe. Nadalje, osvrnuo se i na gospodarske odnose dviju zemalja te spomenuo da su hrvatske tvrtke već prisutne u Makedoniji. Kao primjer posebno aktivne hrvatske tvrtke na makedonskom tržištu izdvojio je Đuro Đaković Holding koji se javio na nekoliko natječaja i koji ima određene akvizicijske ambicije prema nekim makedonskim poduzećima i tvornicama.

Predsjednik Vlade Republike Makedonije Nikola Gruevski ocijenio je da su Hrvatska i Makedonija prijateljske zemlje koje dijele zajedničke vrijednosti. „Ja sam zadovoljan stalnim i kontinuiranim produbljivanjem naših odnosa te čestim susretima na političkoj i gospodarskoj razini koji su omogućili da nemamo otvorenih pitanja“, kazao je i nastavio: „Razgovarali smo i o gospodarskoj situaciji u Makedoniji i Hrvatskoj te interesima hrvatskih tvrtki u Makedoniji, kao i makedonskih tvrtki u Hrvatskoj“. Ponovio je da su hrvatske tvrtke dobrodošle u Makedoniji te izrazio nadu da će, uz ove koje su već sad prisutne na makedonskom tržištu, poslovati i nove hrvatske tvrtke. Naglasio je da je bilo riječi o priključenju Republike Makedonije NATO savezu i Europskoj uniji. „Hrvatska je sada članica Europske unije i mi se nadamo da ćemo imati njezinu podršku“, dodao je i zaključio: „S Hrvatskom ćemo nastaviti graditi i produbljivati naše odnose na političkoj i na gospodarskoj razini“.



Pisane vijesti