Premijer Milanović: Uvođenje poreza na imovinu ne smije ugroziti srednji sloj

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/premijer_milanovic_uvodenje_poreza_na_imovinu_ne_smije_ugroziti_srednji_sloj.jpg

Otvarajući sjednicu, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović pojasnio je prednosti kod donošenja Zakona o porezu na imovinu. Istaknuo je da se uvođenjem poreza na imovinu ne smije povećati ukupno porezno opterećenje te se mora izbjeći udar na srednji sloj koji je u Hrvatskoj sve manji i ugroženiji, a koji u svim normalnim i razvijenim državama predstavlja okosnicu stabilnosti potrošačkog društva. Najavio je početak procesa konzultacija i rasprava oko izmjena poreznog sustava i uvođenja poreza na imovinu, naglasivši da svakom građaninu mora biti jasno gdje su tu njegovi interesi i koliko će ga to na kraju koštati. „To će trajati neko vrijeme, ali u promjene moramo ići jer je postojeći porezni sustav naprosto zaostao u nekim stvarima i ne možemo ga više održavati na ovaj način“, zaključio je premijer Milanović.

Govoreći o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona, ministar pravosuđa Orsat Miljenić objasnio je da posjedovanje droge za vlastite potrebe više neće biti kazneno već prekršajno djelo. Budući da je do sada to bilo u kaznenoj sferi, u praksi se često događalo da ga se tretira kao beznačajno djelo pa se kao takvo nije moglo nikako ni kazniti. Tako onima koji posjeduju drogu za vlastite potrebe od sada prijetiti novčana kazna od pet do 20 tisuća kuna i moći će se izreći mjera liječenja. „Kazneno postupanje mora omogućiti procesuiranje onih koji proizvode i stavljaju u promet drogu, a sustav se mora bolje baviti tim osobama“, rekao je ministar. Predloženo je i drastično pooštravanje mjera za raspačivače i proizvođače droge. Tako će ubuduće raspačavanje droga oko škola moći biti kažnjeno zatvorskom kaznom od 15 godina. Uvodi se i jača kaznenopravna zaštita djece od 1. siječnja sljedeće godine, a posebno za kaznena djela seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja djece. „Obitelj mora prijaviti članove obitelji ako imaju spoznaja da su počinili kazneno djelo na štetu djeteta“, dodao je ministar Miljenić.

Obrazlažući Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o predškolskom odgoju i naobrazbi, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović rekao je da se uvodi obavezno osnovnoškolsko obrazovanje od devet godina te da će Vlada sufinancirati taj program s tri milijuna kuna.

Izmijenjena je i dopunjena Uredba o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama. Ministar uprave Arsen Bauk kazao je da nakon upravnog nadzora Vlada racionalizira plaće i radna mjesta u agencijama te da će tako doći do značajnih ušteda financijskih sredstava.

Između ostalog, raspravljalo se i o Prijedlogu revidiranog akcijskog plana za ispunjavanje preostalih obveza iz pregovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji te o Prijedlogu izmjena i dopuna Tarifnog sustava za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije i kogeneracije.



Pisane vijesti