Prijateljski odnosi sa Slovačkom, trgovinska razmjena doseže 400 miijuna eura i poticaj je jačanju gospodarske suradnje

Slika /Vijesti/2018/12 prosinac/4 prosinac/Pellegrini/DSC_4455.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je danas u Banskim dvorima predsjednika Vlade Slovačke Petera Pellegrinija koji u Zagrebu boravi u okviru sastanka  na vrhu Srednjoeuropske inicijative.

U izjavama nakon sastanka, predsjednik Vlade podsjetio je da se sa slovačkim premijerom susreo prošloga tjedna u Bratislavi, u kontekstu sastanka grupe država "Prijatelja kohezije" na kojoj se raspravljalo o zajedničkom interesu da idući sedmogodišnji financijski okvir u popisu svojih prioriteta ima na dovoljno visokom mjestu i smanjivanje nejednakosti unutar članica Europske unije. Kohezijska je politika, zajedno s poljoprivrednom, zajednički prioritet i Hrvatske i Slovačke, pa su o toj temi dvojica premijera razgovarali i danas.
 
Suradnja u okviru EU-a i NATO-a, ali i u okviru regionalnih inicijativa
 
"Konstatirali smo da su politički odnosi između dvije zemlje vrlo dobri, oni su istinski prijateljski, bez ikakvih otvorenih pitanja. Slovačka je nešto veća po broju stanovnika od Hrvatske, prošla je određene etape integracijskog i reformskoga procesa brže od Hrvatske. Prethodnici gospodina Pellegrinija su pomagali Hrvatskoj u ranijim godinama da postane članicom Europske unije i članicom NATO-a, što mi pamtimo i cijenimo i zahvalni smo na tome", istaknuo je predsjednik Vlade.
 
Kazao je da dvije zemlje surađuju i u okviru Europske unije i NATO-a, ali i u okviru regionalnih inicijativa, a činjenica da je trgovinska razmjena skoro dosegnula 400 milijuna eura poticaj je za daljnje unaprjeđenje suradnje između poslovnih subjekata.
 
"Ove godine je u Hrvatskoj bilo više od 500.000 slovačkih turista. Oni su naši stari prijatelji, jedni od pionira turizma u Hrvatskoj u različitim dijelovima zemlje. Dobro nas poznaju, osjećaju se ovdje kao kod svoje kuće. Nama je to drago i veselimo se unaprjeđenju međusobnih odnosa", poručio je predsjednik Vlade Plenković.
 
Čvrsta potpora Slovačke hrvatskom ulasku u Schengen
 
Dodao je da se također razgovaralo i o vrlo jasnoj i čvrstoj potpori Slovačke ambiciji Hrvatske da postane dio šengenskoga prostora te da ispuni kriterije i za euro-područje, oba tješnja integracijska formata na razini Europske unije.
 
"Slovačka je prije dvije godine imala šestomjesečno predsjedanje Vijećem Europske unije i posjeduje svježa, realna iskustva. Naši diplomati na razini stalnih predstavništava u Bruxellesu tijesno surađuju i mislim da će nam ta iskustva pomoći u svemu onome što nas očekuje u prvoj polovici 2020. godine, kada će Hrvatska predsjedati Vijećem Europske unije", kazao je hrvatski premijer.
 
Slovačka želi pomoći  razvoju cijele regije
 
Slovački premijer Pellegrini zahvalio je na besprijekornoj organizaciji summita SEI koji se održao jučer i danas u Zagrebu, potvrdivši sve što je naveo premijer Plenković.
 
"Ova je regija, u kojoj Hrvatska igra jednu od glavnih uloga, jedan od prioriteta za Slovačku. Stoga jako cijenimo hrvatsko nastojanje na razvoju Zapadnoga Balkana, ali i srednjoeuropske regije kojoj Hrvatska pripada. Slovačka želi pomoći Hrvatskoj u tim aktivnostima", kazao je premijer Pellegrini.
 
"Slovačka je uvjerena da je, u smislu učvršćivanja vanjske granice, važno širiti zonu šengenskoga prostora", dodao je.
 
Euro je uspješna i pozitivna priča
 
Pellegrini je izrazio uvjerenje da Hrvatska već danas zadovoljava sve kriterije, tehničke i formalne te da će uspjeti u tome da uskoro uđe u šengenski prostor.
 
Hrvatskim građanima poručio je da Slovačka nikada nije požalila što je ušla u europski monetarni prostor.

"Slovačka je jedina od zemalja četvorke koja je ušla u euro-zonu. Otkad je Slovačka preuzela euro, radi se o uspješnoj, vrlo pozitivnoj priči, jer upravo zahvaljujući euru, poslujemo pretežito sa zemljama euro-zone, što nam uvelike olakšava poslovanje", istaknuo je premijer Pellegrini.
 
"Eura se ne treba bojati, potrebno je samo razviti učinkovite mehanizme za kontrolu rasta cijena pa će hrvatski građani samo profitirati od euro-valute", kazao je Plenković.
 
Partnerstvo Hrvatske i Slovačke
 
Slovački je premijer zahvalan na iznalaženju zajedničkih stajališta u vezi s budućim proračunom Europske unije te na potpisivanju zajedničke deklaracije po tom pitanju nakon sastanka u Bratislavi.
 
Izrazio je zadovoljstvo ugodno  i učinkovito provedenim vremenom u Zagrebu gdje se, osim o političkoj suradnji, govorilo i o uspješnom nastavku suradnje na gospodarskom planu, u turizmu, obrani, industriji  i energetskim projekatima, podsjetivši da neke slovačke tvrtke već uspješno djeluju u Hrvatskoj upravo na području energetike.
 
"Hvala vam na podršci tim našim zajedničkim projektima, želim da se to i nastavi jer Hrvatska je naš stalni partner i tako će zasigurno i ostati", zaključio je predsjednik Vlade Slovačke Peter Pellegrini. 



Pisane vijesti | Andrej Plenković