Reakcija na članak Saše Vejnovića «Kosor dala 300 tisuća kuna za projekt završen prije dvije godine»

U povodu članka Saše Vejnovića «Kosor dala 300 tisuća kuna za projekt završen prije dvije godine» od 13. ožujka 2005. godinMinistarstvo obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti smatra potrebnim reagirats obzirom da su istim u potpunosti krivo iznesene činjenice u pogledu dodjele financijskih sredstava u 2005. godintemeljem javnog poziva udrugama proisteklih iz Domovinskog ratUdruzi hrvatskih liječnika dragovoljaca Domovinskog ratza projekt «Analize učinkovitosti ratnog zdravstva».

U povodu članka Saše Vejnovića «Kosor dala 300 tisuća kuna za projekt završen prije dvije godine» od 13. ožujka 2005. godine, Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti smatra potrebnim reagirati, s obzirom da su istim u potpunosti krivo iznesene činjenice u pogledu dodjele financijskih sredstava u 2005. godini, temeljem javnog poziva udrugama proisteklih iz Domovinskog rata, Udruzi hrvatskih liječnika dragovoljaca Domovinskog rata, za projekt «Analize učinkovitosti ratnog zdravstva».
Naime, riječ je o višegodišnjem projektu prikupljanja i analize podataka o preko 40.000 stradavanja i bolesti u ratnim bolnicama tijekom Domovinskog rata, kao i njihovih analitičkih usporedbi te utvrđivanja uzročno-posljedičnih sveza s posttraumatskim stresnim poremećajima. Projekt kao takav još uvijek nije dovršen, i u tom smislu predaja dovršenog preliminarnog izvješća za 2004. godinu bila je zapravo preduvjet za nastavak daljnjeg financiranja, a ne potvrda dovršenja čitavog projekta, jer bi kao takav bio i prezentiran javnosti. U cilju razjašnjavanja daljnjih nesporazuma vezanih uz čitav projekt molimo Vas da kontaktirate i Udrugu hrvatskih liječnika dragovoljaca Domovinskog rata koja ga i provodi.
Napominjemo kako financijska sredstva za potporu projekata udruga dodjeljuje neovisno Povjerenstvo za ocjenu programa udruga, pa je nejasno u kakvom se smislu spominje dodjela od strane potpredsjednice Vlade i ministrice Jadranke Kosor, kada se ona u tom Povjerenstvu ne nalazi, nema i niti može imati utjecaja na njegov rad. U konačnici potrebno je pojasniti i tezu o navodnom sukobu interesa dr. Juraja Njavre, predsjednika Udruge hrvatskih liječnika dragovoljaca Domovinskog rata. Dr. Njavro imenovan je savjetnikom ministrice krajem veljače 2004. godine, kada je javni poziv i odabir programa udruga za 2004. godinu već bio gotov, a razriješen je na osobni zahtjev krajem 2004. godine, odnosno kada novi javni poziv za 2005. godinu još nije bio ni raspisan. Iz navedenoga je očito kako niti u jednom slučaju dr. Njavro nije bio u sukobu interesa prilikom dodjele sredstava za financiranje programa udruga.
Oštro odbacujemo i pojedine navode o netransparentnom i bahatom radu Ministarstva te tražimo da u cilju ispravnog informiranja javnosti objavite ovu reakciju.




Pisane vijesti