S Cro karticom usluge privatnog smještaja, agencija i chartera, otvoreni pomorski granični prijelazi

Slika /Vijesti/2020/06 lipnja/10 lipnja/235. sjednica VRH_1.jpg

Vlada je na danas održanoj 235. sjednici, u zgradi Nacionalne i sveučilišne knjižnice, na otvorenom dijelu raspravila 16 točaka. Između ostalog, proširen je krug usluga Cro kartice na privatni smještaj, agencije i charter, otvoreni su pomorski granični prijelazi, a Fondu solidarnosti EU upućen je zahtjev za dodjelu sredstava za pomoć zbog posljedica potresa.

Šteta od potresa 86 milijardi kuna, upućen zahtjev Fondu solidarnosti Europske unije

Prihvaćen je Zahtjev za dodjelu sredstava iz Fonda solidarnosti Europske unije zajedno sa pripadajućim dodacima koji će biti upućen Europskoj komisiji , za pomoć zbog posljedica katastrofalnog potresa koji je pogodio Zagreb 22. ožujka 2020..

Zahtjev je usklađen s metodologijom UN-a, EU-a i Svjetske banke, što je neophodno za propisano podnošenje zahtjeva za pomoć iz EU-ova fonda solidarnosti, a po toj metodologiji izravna šteta na području Grada Zagreba i Krapinsko-zagorske županije na 25 tisuća objekata procijenjena je na 86 milijardi kuna ili 11,5 milijardi eura.

Najveći mogući iznos pomoći iz fonda je oko 600 milijuna eura, a ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić, komentirajući visinu iznosa, istaknuo je da cijela EU-ova sedmogodišnja financijska omotnica za Hrvatsku iznosi 10,7 milijardi eura.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković naglasio je da je iznos ukupne izravne štete jednak 60-postotnom udjelu u državnom proračunu te da bi njime mogla biti izgrađena 22 Pelješka mosta s pristupnim cestama.

Najavio je da će Vlada tražiti i druge izvore financiranja za obnovu Zagreba i okolice te da donatorske konferencije nisu opcija unutar EU-a, jer se one organiziraju za treće zemlje.

Ministar Pavić rekao je da se sredstva pomoći mogu prvenstveno uporabiti za obnovu bolnica i škola, popravak infrastrukture i postrojenja za opskrbu energijom, pitkom vodom i telekomunikacije.

Također, iz sredstava Fonda osigurat će se i 54 milijuna kuna za najam zamjenskih stanova građana koji se ne mogu vratiti kući, jačanje infrastrukture kulturnog nasljeđa i zaštite lokaliteta te troškove čišćenja.

Preko aplikacije Enter Croatia više od 200 tisuća osoba prijavilo se za ulazak u Hrvatsku

Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Tomislav Dulibić informirao je o stanju i aktivnostima vezanim uz koronavirus, te istaknuo da bilježimo već peti dan bez novooboljelih, a trenutno je 11 aktivnih slučajeva.

Državni tajnik kazao je da je od početka lipnja zabilježen samo jedan slučaj koronavirusa, međutim, upozorio je da zemlje u okruženju nemaju tako dobru situaciju kao Hrvatska te upozorio građane da i dalje moramo biti odgovorni i oprezni.

Državna tajnica u Ministarstvu unutarnjih poslova Terezija Gras podsjetila je da je Stožer ukinuo pauzu za čišćenje i dezinfekciju  u trgovinama, ali da to ne znači da se prekida s čišćenjem i dezinfekcijom.

Također, istaknula je da se dosad, preko aplikacije Enter Croatia, prijavilo više od 200 tisuća stranaca za ulazak u Hrvatsku, od čega 70 tisuća radi turističkog boravka, a najviše iz Slovenije, Italije, Bosne i Hercegovine te Njemačke.

Za operativne programe u sektoru voća i povrća 4,3 milijuna kuna u 2021. i 2022. godini

Vlada je donijela  Nacionalnu strategija za održive operativne programe proizvođačkih organizacija u sektoru voća i povrća za razdoblje od 2021. do 2023.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković kazala je da su osigurana sredstva u iznosu od 2,1 milijun kuna u 2021. i 2,2 milijuna kuna u 2022. godini.

Strategija se primjenjuje na odobrene operativne programe koje provode priznate proizvođačke organizacije i njihova udruženja od 1. siječnja 2021. do 31. prosinca 2023. godine.

Operativni program proizvođačke organizacije, kao respektabilne, tržišno konkurentne proizvođačke jedinice, predstavlja plan u kojemu su detaljno opisane mjere i aktivnosti koje ista planira poduzeti kako bi postigla zadane ciljeve. Učinkovita provedba koncizno strukturiranih i mjerljivih operativnih programa doprinosi ostvarivanju sljedećih prioriteta i ciljeva Nacionalne strategije: Tržišna orijentiranost, pozicioniranje i konkurentnost; Održiva proizvodnja i učinkovito upravljanje prirodnim resursima i Ublažavanje posljedica nepovoljnih tržišnih uvjeta i posljedica klimatskih promjena.

Otvaraju se pomorski granični prijelazi

Vlada je izmijenila Uredbe o graničnim prijelazima Republike Hrvatske. Naime, s obzirom na povoljnu epidemiološku situaciju, izmjenama se otvaraju stalni granični prijelazi za međunarodni promet putnika u pomorskom prometu (Umag, Poreč, Rovinj, Mali Lošinj, Korčula i Ubli) te ukida privremena odgoda otvaranja sezonskih graničnih prijelaza za međunarodni promet putnika u pomorskom prometu (Umag – ACI Marina, Novigrad, Sali, Božava, Primošten, Komiža, Hvar, Vis, Stari Grad na otoku Hvaru, Vela Luka i Cavtat).

Proširen krug usluga Cro kartice na privatni smještaj, agencije i charter

Vlada je izmijenila Odluku o uvođenju mjere za poticanje potrošnje u ugostiteljstvu i turizmu RH ili o tzv. Cro kartici, čime je njezin dosadašnji krug usluga proširen i na usluge privatnog smještaja, putničkih agencija i charter tvrtki, a ministar turizma Gari Cappelli najavio je i da će prve kartice biti izdane 1. srpnja.

Ministar je kazao da su uključene i banke, koje su se javile na natječaj Ministarstva turizma, a od njih sedam, prva će biti spremna za izdavanje tih kartica 1. srpnja, čemu je dodao da su "do sada banke naručile nekoliko tisuća kartica".
Rekao je i da pravo na tu karticu imaju zaposleni s ugovorom o radu, obrtnici, djelatnici slobodnih zanimanja te poljoprivrednici.

„Do sada je ta kartica bila za usluge smještaja te hrane i pića u ugostiteljskim objektima, a sada se proširuje krug usluga i na putničke agencije te touroperatore, što omogućava i plaćanje paket aranžmana kod ugostitelja, ali i privatnih iznajmljivača, kojih imamo registriranih 108 tisuća. Također se širi krug usluga i na iznajmljivače plovila tj. charter tvrtke, što isto prije nije bilo", objasnio je ministar.

Također, naglasio je na Vladi i da je trenutno u Hrvatskoj 60 tisuća turista, ponovivši svoje ranije prognoze da bi se u hrvatskom turizmu, ako se zadrži sadašnja dobra epidemiološka situacija, moglo dosegnuti 30 do 35 posto lanjskog prometa, što, kako je dodao, prije kratkog vremena, nitko nije mogao ni zamisliti.

„Trenutno imamo i već najavljenih oko 200 tisuća dolazaka u Hrvatsku i bližem roku od osoba koje su ispunile aplikaciju, za srpanj i kolovoz se još ne zna, ali jasno je da jača promet ulaska u Hrvatsku svakim danom", zaključio je.

Izvor: Hina/VladaPisane vijesti