Sjednice Vlade: Iskorišteno 1,45 milijardi eura za obnovu; Pomoć Varaždinskoj županiji za sanaciju klizišta

  • Slika /Vijesti/2023/Listopad/04 listopada/Bačić 6.jpeg

Potpredsjednik Vlade Bačić je kazao da će u sljedeća dva dana u Zagrebu boraviti predstavnici Europske komisije kako bi se uvjerili u stanje aktivnosti na korištenju sredstava iz Fonda solidarnosti. Do 30. lipnja Republika Hrvatska je na obnovi zgrada javne namjene te prometne i komunalne infrastrukture iskoristila sredstva u visini od 1,45 milijardi eura, čime je u predviđenom roku iskorišteno četrdeset i pet posto više sredstava od odobrenih. Vlada je donijela i Odluku o dodjeli sredstava za pomoć Varaždinskoj županiji na teret državnog proračuna u iznosu od 956.000 eura za financiranje sanacije klizišta nastalih u prirodnim nepogodama koje su u svibnju pogodile područje županije.

Nakon uvodnog obraćanja predsjednika Vlade Plenkovića, potpredsjednici Tomo Medved i Branko Bačić iznijeli su najnovije informacija o aktualnom stanju vezanom za obnovu od potresa. 

Aktivnosti na obnovi u sustavu skrbi za starije i nemoćne

Potpredsjednik Vlade Medved istaknuo je aktivnosti na obnovi koje se provode u sustavu skrbi za starije i nemoćne s ciljem omogućavanja dostupnosti usluga na potresom zahvaćenom području. Izvijestio je da su radovi na Domu za starije osobe u Glini u završnoj fazi te će biti okončani do kraja listopada dok će radovi na obnovi Doma za starije i nemoćne osobe u Petrinji, koji su u tijeku, biti završeni do kraja ove godine.

''Time će se, uz već obnovljeni Dom za starije i nemoćne osobe Sisak, osigurati povratak korisnika koji su nakon potresa privremeno smješteni u Termama Topusko u svoje obnovljene ustanove u Petrinji i Glini'', poručio je Medved.

Predstavnici Europske komisije u dvodnevnom posjetu Zagrebu

Potpredsjednik Vlade Bačić je kazao da će u sljedeća dva dana u Zagrebu boraviti predstavnici Europske komisije kako bi se uvjerili u stanje aktivnosti na korištenju sredstava iz Fonda solidarnosti. Do 30. lipnja Republika Hrvatska je na obnovi zgrada javne namjene te prometne i komunalne infrastrukture iskoristila sredstva u visini od 1,45 milijardi eura, čime je u predviđenom roku iskorišteno četrdeset i pet posto više sredstava od odobrenih. Predstavnici Europske komisije sutra će prvo obići zgrade javne namjene u Zagrebu, a tijekom poslijepodneva posjetit će Petrinju i Sisak, dok će u petak biti održan sastanak na kojem će im biti  prezentirano sve što je Hrvatska napravila u proteklom periodu, a financirano je iz Fonda solidarnosti.

Što se tiče ostalih aktivnosti na obnovi, Bačić je izvijestio da je s današnjim danom obnovljeno 10.638 privatnih zgrada i zgrada javne namjene u što je uloženo preko 2 milijarde i 50 milijuna eura. Završena je 101 obiteljska zamjenska kuća, dok se trenutno na području zagrebačkog potresa grade 34 nove kuće. Aktivno je 1313 gradilišta, a u nabavi je novih 1155 lokacija za gradnju i obnovu.

Prijedlog zakona o mjerama ograničavanja

U hitnu saborsku proceduru Vlada je uputila Prijedlog zakona o mjerama ograničavanja kojim se odgovara se na potrebe nastale višestrukim povećanjem opsega mjera koje Hrvatska provodi zbog sankcija koje je Europska unija uvela protiv Rusije.

Također, ispunit će se i dio preporuka MONEYVAL-a i FATF-e koje se odnose na provođenje sankcijskih režima Vijeća sigurnosti UN-a.

Kao država članica EU, istaknuo je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, Hrvatska je dužna učinkovito pridonositi provođenju sankcija koje je EU uvela i uvodi.

"Novim će se zakonom uspostaviti nacionalni okvir za provedbu ciljanih financijskih sankcija i time otkloniti preostali tehnički nedostaci u pravnom i institucionalnom okviru", dodao je.

Doprinos OECD-u od 1,2 milijuna eura za projekt tranzicije poduzeća na zapadnom Balkanu

Vlada je donijela Odluku o doprinosu Organizaciji za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) u ukupnom iznosu od 1,2 milijuna eura za provedbu Projekta digitalne i zelene tranzicije malih i srednjih poduzeća na zapadnom Balkanu.

Ministar Grlić Radman izvijestio je da projekt razvilo ministarstvo kojem je na čelu u suradnji s OECD-ovim regionalnim programom za jugoistočnu Europu.

Cilj je trogodišnjeg projekta, istaknuo je Grlić Radman, stvoriti poticajno okruženje za uspješnu digitalizaciju i zelenu tranziciju malih i srednjih poduzeća diljem zemalja zapadnog Balkana, putem uspostavljanja regionalne platforme za digitalnu transformaciju poduzeća. Kako je naveo, platforma će omogućiti razmjenu informacija, najboljih praksi te izravnu komunikaciju između donositelja politika i predstavnika javnog i privatnog sektora.

"Sudjelujući u ovom projektu, Hrvatska čvrsto podržava održivi ekonomski razvoj na zapadnom Balkanu i istodobno jača suradnju s OECD-om. To će dodatno učvrstiti našu poziciju uoči pristupanja ovoj značajnoj međunarodnoj organizaciji", kazao je ministar.

Prihvaćeno Izvješće o implementaciji preporuka OECD-a za unaprjeđenje korporativnog upravljanja

Na sjednici je prihvaćeno i Izvješće o provedbi aktivnosti Akcijskog plana za implementaciju preporuka OECD-a za unaprjeđenje korporativnog upravljanja u pravnim osobama u vlasništvu RH za razdoblje od četvrtog kvartala 2021. do drugog kvartala ove godine.

Kako je istaknuo ministar financija Marko Primorac, provedeno je 35 posto aktivnosti, za dio aktivnosti provedba je u tijeku, a postoje i aktivnosti s potrebnim produljenjem roka.

Kao jednu od najvažnijih aktivnosti apostrofirao je donošenje novog zakona o pravnim osobama u državnom vlasništvu, za što je predviđeni rok prvi kvartal 2024. godine. Za taj zakon nacrt je finaliziran, a u tijeku je procedura prikupljanja prethodnih mišljenja, dodao je.

Također, izvijestio je Primorac, aktivnost predviđena za drugi kvartal iduće godine je donošenje dokumenta vlasničke politike. "Dakle, sve teče predviđenom dinamikom", ustvrdio je.

Objava sporazuma sa Slovenijom o solidarnosti u opskrbi plinom

Donesena je i Uredba o objavi Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije o mjerama solidarnosti radi zaštite sigurnosti opskrbe plinom, sklopljenog 14. srpnja ove godine, koji su potpisali ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović i ministar okoliša, klime i energetike Slovenije Bojan Kumer. 

"Tim sporazumom reguliraju se pravni, tehnički i financijski elementi u slučaju aktiviranja mjera solidarnosti između Republike Hrvatske i Republike Slovenije", rekao je ministar Filipović.

Varaždinskoj županiji 956.000 eura za sanaciju klizišta

Vlada je donijela i Odluku o dodjeli sredstava za pomoć Varaždinskoj županiji na teret državnog proračuna u iznosu od 956.000 eura za financiranje sanacije klizišta nastalih u prirodnim nepogodama koje su u svibnju pogodile područje županije.

Županiju su u svibnju pogodile tuča, klizanje, tečenje, odronjavanje i prevrtanje zemljišta te poplava, što je izazvalo oštećenja na infrastrukturi, stambenim i gospodarskim objektima te poljoprivrednim površinama.

Prema podacima Ravnateljstva civilne zaštite, evidentirano je 65 klizišta na cestama i to šest na županijskim cestama (četiri nova i dva postojeća s novim velikim oštećenjima), 22 na lokalnim cestama (12 novih i deset postojećih) te 37 klizišta na nerazvrstanim cestama.

Poseban problem zbog nastanka oštećenja na prometnicama pojavio se u Općini Cestica koja graniči sa Slovenijom, gdje je evidentirano 14 novih klizišta te općinama Bednja sa evidentiranih 27 novih klizišta i Donja Voća s evidentiranih 15 novih klizišta.

Zbog velikih oštećenja na dijelu tih prometnica, one su zatvorene za promet te žiteljima tih mjesta, nisu osigurani uvjeti za normalan život.

Potpredsjednik Vlade i ministar Branko Bačić naglasio je da Varaždinska županija novac koji će dobiti mora namjenski utrošiti upravo za sanaciju prometnica kako bi građani mogli pristupiti svojim kućama, a o tome će podnijeti izvještaj Vladi putem Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Dodatci na plaće zaposlenima koji sudjeluju u Eksperimentalnom programu cjelodnevne škole

Ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa Vlada je ovlastila da donese odluku o dodatcima na plaću zaposlenicima 62 osnovne škole koje sudjeluju u Eksperimentalnom programu "Osnovna škola kao cjelodnevna škola: Uravnotežen, pravedan, učinkovit i održiv sustav odgoja i obrazovanja".

Za to je u proračunu za ovu godinu osiguran iznos od 1.007.091 eura te u projekcijama za 2024. i 2025. godinu po 4.028.364 eura.

Ministar Fuchs naveo je da svi zaposlenici osnovnih škola uključeni u taj eksperimentalni program ostvaraju fiksni dodatak na plaću od pet posto, a uključeni su učitelji, stručni suradnici, administrativno i tehničko osoblje.

Na taj fiksni dodatak, a ovisno o razini uključenosti u program, taj dodatak za učitelje i stručne suradnike može rasti i do 25 posto, dodao je.

Nabavu dodatnih količina lijeka Veklury za liječenje bolesti Covid-19

Vlada je ravnateljicu Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemku Markotić ovlastila za potpisivanje ugovora o provedbi Okvirnog ugovora s Gilead Sciences, za nabavu dodatnih količina lijeka Veklury (remdesivir) koji se koristi za liječenje oboljelih s težom slikom bolesti Covid-19.

Planirana količina lijeka koju je potrebno osigurati do 31. siječnja iduće godine je ukupno 5.000 doza, s cijenom jedne doze lijeka od 345 eura (bez PDV-a).

Do kraja ove godine planirano je osigurati 4000 doza lijeka, a do kraja siječnja 2024. preostalih tisuću doza, za što će ukupno trebati 1.811.250 eura s PDV-om, a novac je osiguran u Financijskom planu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Suradnja Hrvatske i Ukrajine na području protuminskog djelovanja

Na sjednici je donesena i Odluka o pokretanju postupka za sklapanje Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Kabineta ministara Ukrajine o suradnji na području protuminskog djelovanja.

Sporazum se sklapa s ciljem razvijanja i promicanja međusobne suradnje i pružanja pomoći u razminiranju kako bi se ublažile ekonomske, sigurnosne, ekološke i druge posljedice opasnosti od eksplozivnih ostataka rata.

MUP je zajedno s Veleposlanstvom Ukrajine u Hrvatskoj dogovorio i organizaciju Međunarodne konferencije o razminiranju koja će se održati u Zagrebu od 11. do 12. listopada.

Hrvatsku vojsku nastavljamo jačati helikopterima Black Hawk

Vlada je izmijenila Odluku o pribavljanju nefinancijske imovine Ministarstva obrane za potrebe opremanja Hrvatske vojske helikopterima UH-60M Black Hawk. Također, dana je i suglasnost Ministarstvu obrane za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna Republike Hrvatske u razdoblju od 2024. do 2026. godine za opremanje Hrvatske vojske helikopterima UH-60M Black Hawk.

Naglasivši kako je ovaj tjedan povijesni za Republiku Hrvatsku i Hrvatsku vojsku, ministar obrane Mario Banožić naglasio je kako Vlada odlučno nastavlja modernizirati sposobnosti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

"Hrvatsku vojsku nastavljamo jačati i uvođenjem četiri helikoptera UH-60M Black Hawk, koji su od prošle godine u operativnoj uporabi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva", dodao je.

Ministar je podsjetio da se opremanje helikopterima provodi u partnerstvu s Vladom Sjedinjenih Američkih Država i obuhvaća donaciju dva helikoptera i nabavu dva helikoptera s opremom i dijelovima, provedbu obuke pilota i zemaljskog osoblja i integralnu logističku podršku opremanja.
 
Rekao je da su potrebu za povećanjem broja obučenog letačkog i zrakoplovno-tehničkog osoblja iskazale Oružane snage, dodavši da će integralna logistička potpora osigurati nazočnost stručnjaka u Republici Hrvatskoj, koji će dvije godine savjetovati i mentorirati zrakoplovno-tehničko osoblje.

"Slijedom navedenog predlaže se izmjena Odluke Vlade od 11. prosinca 2019. na način da se ukupna vrijednost nefinancijske imovine ovog projekta promjeni te ona sad iznosi 163.370.623 eura", kazao je Banožić.  

Pojasnio je da se isporuka roba i usluga nije realizirala prema planu i dinamici jer je plaćanje poreza na dodanu vrijednost bilo manje od iznosa određenog Odlukom Vlade iz 2019. Stoga se, rekao je ministar, predlaže odluka kojom će se utvrditi dinamika plaćanja preostalih obveza od 2024. do 2026. u ukupnom iznosu od 12.602.411 eura.

Sredstva za provedbu predloženih odluka osigurana su u Državnom proračunu na razdjelu Ministarstva obrane.

Pokroviteljstvo nad najvećom manifestacijom ratnih vojnih invalida Domovinskog rata

Vlada je prihvatila pokroviteljstvo nad održavanjem 27. svehrvatskog športskog natjecanja invalida Domovinskog rata.

Ministar Tomo Medved kazao je da je zamolbu za pokroviteljstvo Vladi dostavila Zajednica županijskih zajednica, udruga i članova hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata, a  27. SŠNIDOR održat će se u Malom Lošinju od 13. do 15. listopada 2023.

Istaknuo je da se radi o najvećoj manifestaciji ratnih vojnih invalida Domovinskog rata na kojoj sudjeluje njih tisuću.
 
Zaklada „Hrvatska za djecu“ obilježava 15. obljetnicu djelovanja    

Prihvaćeno je i pokroviteljstvo nad koncertom Zaklade „Hrvatska za djecu“ povodom obilježavanja 15. obljetnice djelovanja.
   
Državni tajnik Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Ivan Vidiš naglasio je da je Zaklada do sada značajno djelovala u korist djece, te su imali brojne aktivnosti koje su utjecale na poboljšanje uvjeta života djece i mladih u Republici Hrvatskoj. 

Izvor: Vlada/Hina



Pisane vijesti