Tolušić i Mihelin: Riječ je uistinu o jednom prekretničkom posjetu

Li Keqiang, drugi najmoćniji čovjek Kine, prvi je predsjednik vlade te države koji je stigao u službeni posjet Hrvatskoj. Prvoga dana održan je niz bilateralnih sastanaka, a premijer Li sastao se s cijelim državnim vrhom. Nakon susreta u Banskim dvorima, potpisano je šest sporazuma od kojih Hrvatska mnogo očekuje.

U ''Temi dana'' Hrvatske televizije gostovali su ministar poljoprivrede i potpredsjednik Vlade za gospodarstvo Tomislav Tolušić i hrvatski veleposlanik u Kini Dario Mihelin koji se javio iz studija u Dubrovniku.

Tolušić je rekao da je ovo povijesni trenutak za odnose Hrvatske i Kine koji su dosad bili odlični, a bit će još puno bolji.

- Upravo ovdje Kina pokazuje inicijativu, naravno uz hrvatsku stranu, da te odnose razviju -  prije svega u gospodarskom smislu. I da iz svega ovog i dana koji slijede izvučemo veliku gospodarsku korist za Hrvatsku i daljnje odnose ove dvije države.

Mihelin se složio da da je Kina prepoznala Hrvatsku kao svojeg partnera u Europi - i to ne samo deklarativno.

- Riječ je uistinu o jednom prekretničkom posjetu i otvaranju dijamantnog razdoblja u bilateralnim odnosima između dviju država. Značaj ovog posjeta vidjet će se tek u razdoblju iza njega. Na temelju svih potpisanih akata, svih razgovora o otvaranju mogućnosti u području suradnje koja su neiscrpna - gospodarstva, kulture, turizma, znanosti, sporta, naglasio je.

Dodao je da se nada da će nakon ovog posjeta doći do redovitih letova kineskih zračnih prijevoznika i daljnjeg približavanja dviju država.     

Tolušić je rekao da sektor mlijeka i mliječnih proizvoda dosad ništa nije mogao izvoziti u Kinu.

- Konačno smo ishodili dozvole i današnjim potpisom protokola naši mljekari imaju mogućnost izvoziti svoje proizvode u Kinu. Otvara se tržište od 1,4 milijarde stanovnika. Moja je želja kao ministra do kraja godine riješiti dozvole za izvoz mesa i mliječnih prerađevina i nekih ostalih stvari, istaknuo je.
 
 
Izvor: HTV / Vlada
 

Pisane vijesti | Tomislav Tolušić