Tolušić o dolasku kineske delegacije: 'Ovo je povijesni iskorak. Kina nas je prepoznala kao partnera u Europi'

U Hrvatsku je stigla nikad brojnija kineska delegacija predvođena premijerom Li Keqiangom.
 
Povodom njihova dolaska potpredsjednik Vlade za gospodarstvo i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić razgovarao je u zračnoj luci Franjo Tuđman s  RTL-ovim novinarom Borisom Miševićem.
 
"Ovo je povijesni iskorak u odnosima Kine i Hrvatske. Hrvatski premijer se dosad pet puta susreo s kineskim premijerom Keqiangom, ali je ovo povijesna prekretnica u ionako odličnim odnosima", rekao je Tolušić i dodao da je Kina prepoznala Hrvatsku kao svog partnera u Europi.
 
Na pitanje koji će konkretni gospodarski sporazumi biti potpisani u četiri dana koliko će kineska delegacija biti u Hrvatskoj, Tolušić je kazao da je bitno da je Hrvatska prepoznata kao država u koju Kina želi ulagati. 
 
Izvoz hrvatskih mliječnih proizvoda u Kinu
 
"U iduća dva dana potpisat ćemo 10 međunarodnih akata", rekao je Tolušić i iz svog resora izdvojio protokol kojim će se hrvatskim proizvođačima mlijeka omogućiti izvoz proizvoda u Kinu. 
 
"Uspjeli smo realizirati taj posao koji smo dogovarali četiri godine", kazao je Tolušić i dodao da nakon potpisa sporazuma neće biti prepreka za izvoz mliječnih proizvoda u Kinu. "Nadam se da ćemo uskoro isto osigurati i za meso i mesne prerađevine", kazao je Tolušić i dodao kako će to donijeti "vrhunske koristi za hrvatsko gospodarstvo". 
 
Na pitanje koji bi drugi veliki projekt, uz Pelješki most, mogli graditi Kinezi, Tolušić je rekao da će u petak u Dubrovniku biti održan veliki poslovni forum s više od 1000 sudionika i velikim brojem kineskih tvrtki i ulagača. 
 
"Hrvatska zasigurno ima interesa nastaviti ulaganja u željezničku infrastrukturu, kontejnerske terminale u Rijeci i na Krku, u energetiku i druge projekte koji se mjere u milijardama kuna i tu zasigurno kineska strana može pomoći i nadam se zajedničkom interesu", zaključio je Tolušić. 
 
 
Izvor: RTL / Vlada

Pisane vijesti | Tomislav Tolušić