U dijalogu sa sindikatima pronaći ćemo kvalitetno rješenje s kojim će svi biti zadovoljni, u okvirima proračuna

Slika /Vijesti/2022/04 travanj/12 travnja/VRH_3511 (2).jpg

Premijer Andrej Plenković uvjeren je da će s predstavnicima sindikata zaposlenih u državnim i javnim službama biti postignut dogovor o plaćama, a konkretnije rezultate pregovora očekuje nakon Uskrsa. "Mislim da ćemo u dijalogu koju ću se nastaviti nakon Uskrsa pronaći kvalitetno rješenje s kojim će sve biti zadovoljni, a kojim ćemo ostati u okvirima proračuna kakvog imamo", rekao je premijer.Mi imamo jako dobar i kvalitetan dijalog sa socijalnim partnerima, sa sindikatima, dodao je premijer te naglasio da jako cijeni doprinosi i dugogodišnje iskustvo čelnika sindikata oko svih društvenih i ekonomskih tema.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je u Požegi, gdje je sudjelovao na svečanosti obilježavanja Dana Požeško-slavonske županije, odgovarao na pitanja novinara o aktualnim temama.
 
Osvrnuo se na pregovore o plaćama između Vlade i sindikata, ustvrdivši kako Vlada ima dobar i kvalitetan dijalog sa socijalnim partnerima, od redovitih neformalnih kontakata pa do redovitog sustavnoga rada kroz Gospodarsko-socijalno vijeće.
 
Početkom prošloga tjedna, podsjetio je, održan je redoviti kvartalni susret GSV-a, na kojem je sudjelovao i on osobno, a razgovarali su o Nacionalnom programu reformi i demografskoj politici.
 
Istaknuo je da cijeni dugogodišnje iskustvo čelnika sindikata i doprinos koji mogu dati društvenim i ekonomskim temama.
 
U mandatu ove Vlade plaće rasle između 25 i 40 posto
 
Što se tiče politike plaća, podsjetio je da su u mandatu njegove Vlade dosada plaće po različitim sektorima povećane za između 25 i 40 posto, kada se sve zbroji.
 
"Od osnovice, preko koeficijenata, preko granskih ugovora, preko sporazuma, preko poreznih rasterećenja", dodao je istaknuvši da je ono što se učinilo, u odnosu na ono što je bilo prije, bez ikakvog presedana.   
 
"Svi skupa možemo biti ponosni na ono što je Vlada napravila u politici plaća, kad je riječ o državnim i javnim službama. Jako dobro znamo da su i naši socijalni partneri, čelnici sindikata, toga svjesni", rekao je premijer Plenković.   
 
Dodao je da će se sutra predstavnici sindikata sastati s ministrom Aladrovićem.
 
Kazavši kako postoji redovita dinamika sastanaka, upozorio je kako ne treba podleći nekakvom dramatičnom pritisku da je nešto sutra presudno te naglasio da razgovori idu u jako dobrom smjeru.
 
Naglasio je da je ova Vlada vlada desnog centra koja u svom fokusu ima tri točke: tržišno gospodarstvo, slobodu poduzetništva i odgovornost pojedinca, a zbog okolnosti se od 2017. do danas bavi intervencionističkim politikama, vodeći računa o najvažnijem interesu – ekonomskom standardu građana.
 
"U dijalogu koji će se nastaviti nakon Uskrsa, pronaći ćemo kvalitetno rješenje s kojim će svi biti zadovoljni, a kojim ćemo ostati u okvirima proračuna kakvog imamo", poručio je istaknuvši da između socijalnih partnera postoji dobar dijalog i visoki stupanj povjerenja.
 
Vlada radi sve što može po pitanju rasta cijena, ali nismo u vremenu dogovorne ekonomije
 
"Uvijek dosada smo nalazili odlična rješenja. Činjenica je da se nekad očekuje od naše Vlade da riješi sve što su obećali neki drugi davno, a nisu dali ništa ili su još oduzeli", dodao je.
 
"Mi radimo ono što smo mi obećali, sustavno, konzistentno i dobro", istaknuo je kazavši kako bi bilo dobro napraviti simulacije kako bi se vidjelo kakve su plaće danas u odnosu na 2016.
 
Govoreći o rastu cijena, premijer Plenković ustvrdio je kako više nismo u vremenu dogovorne ekonomije pa da država može reći da će nešto koštati toliko.
 
Ogromni poremećaji nastali su, pojasnio je, prvo zbog Covida-19, a sada zbog rasta cijena energenata uslijed ruske agresije na Ukrajinu, i utječu na ostale cijene.
 
"Mi smo toga svjesni, zato i jesmo izašli s paketom mjera vrijednim 5 milijardi kuna, koji treba spriječiti udar na standard građana zbog rasta cijena energenata. Vlada je ponovno smanjivala PDV i mislim da je tu sada i dio društvene odgovornosti u tom lancu, od proizvođača pa do onih koji u konačnici stavljaju pojedine proizvode na police da isto vode računa o tome i daju svoj doprinos široj društvenoj odgovornosti", istaknuo je poručivši kako Vlada radi sve što može, ali ne može sve jer nije jedini akter u slobodnom tržištu.
 
Obnova je prioritet, a ministar Paladina sam će objasniti pitanja koja se tiču njegove imovine

Premijer Plenković ponovio je da ministar graditeljstva Ivan Paladina sam treba objasniti sve što se tiče  imovine koju posjeduje, a nebuloznom je ocijenio tezu da je on kao premijer bio "ucijenjen" da Paladinu postavi kao ministra.

"Ne znam odakle ta nebulozna teza da bi pod bilo kakvim pritiskom, bilo čijim ili ucjenom nekoga, birali. Čijom ucjenom? Recite konkretno. Ne možete mi ostaviti u eteru nekakve kuloarske teze, nepotkrijepljene, neargumentirane i sad tu očekivati da ja na to ne reagiram. Recite čija je teza o tome da bi netko bio ucijenjen", rekao je premijer.

"On neka objašnjava svoju imovinu, a ima zadaću da, kao netko tko se bavio pitanjima iz domene graditeljstva, ubrza obnovu. Obnova je prioritet, a ovo drugo su njegove privatne stvari koje će on razjašnjavati i koliko ja shvaćam razjašnjavao ih je i prije nego što je objavio imovinsku karticu s Povjerenstvom. Prema tome, to je pitanje za njih, ne za mene", rekao je.  

Ministar Paladina, dodao je, odgovara na pitanja koja mu se postavljaju, kao i svi drugi.

"Da ne znam koga stavim, bit će na rendgenu da mu se nađe ne znam što. To je uobičajeno, nema tu ništa neuobičajeno. On će to sve protumačiti", ustvrdio je.

Pisane vijesti