U Hrvatskom saboru održano aktualno prijepodne

Slika /Vijesti/Vijesti fotografije/travanj/13 travnja/AktualniSAT_2.jpg

Hrvatski sabor je svoju treću sjednicu započeo aktualnim prijepodnevom na kojem su predsjednik Vlade Republike Hrvatske Tihomir Orešković i ministri prvi put odgovarali na pitanja saborskih zastupnika. Ukupno su postavljena četrdeset i dva pitanja.

Odgovarajući zastupniku Veljku Kajtaziju o stipendijama za Rome, predsjednik Vlade Tihomir Orešković istaknuo je kako će uskoro početi isplata stipendija Zaklade za potporu učeničkom i studentskom standardu. Pojasnio je da je novac osiguran u proračunu te da je do zastoja došlo prošle godine jer je tadašnji ravnatelj Zaklade podnio ostavku, a njegov nasljednik nije imenovan, dodavši da će se uskoro pokrenuti procedura za dodjelu stipendija. „Ako nemate rješenje za mjesec dana, slobodno me možete kontaktirati“, zaključio je premijer.

Prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko kazao je da je za naknadu novorođenčadi u ovogodišnjem državnom proračunu osigurano 100 milijuna kuna te da će, nakon donošenja adekvatnog zakona, isplata vjerojatno krenuti od 1. rujna.„Vlada je socijalno osjetljiva i vjerujte reformska vlada jest, ali na taj način da tu reformu osjete oni koji su zaslužili, a oni su potrebiti i siromašni“, naglasio prvi potpredsjednik Vlade.
 
Na upit zastupnika Šandora Juhasa, ministar poljoprivrede Davor Romić kazao je da su cijene zakupa zemljišta uspostavljene i ugovorene u razdoblju od 1994 do 2016. godine te istaknuo da će u svakom budućem ugovoru ova Vlada uvesti klauzule koje će to reformirati. Odgovarajući zastupniku Davoru Vlaoviću, ministar je kazao da je Vlada svjesna da su mliječni sektor i svinjogojstvo najosjetljiviji, što je rezultat globalnog stanja i ruskog embarga. „Moramo to gledati u kontekstu onog što mi možemo napraviti. Prvo je reforma zemljišne politike“, kazao je ministar i dodao da Hrvatska ima previše napuštenih zemljišta. Kao drugo je naveo smanjenje fiskalnih i parafiskalnih opterećenja i donošenje dobrog zakonskog okvira. „Htio bih poručiti proizvođačima da je neophodno njihovo udruživanje i povezivanje kako bi bili konkurentniji“, zaključio je ministar.
 
O inicijativi župana Galića za razvoj Slavonije premijer je kazao da je odlična te ima podršku Vlade. Dodao je da je situacija teška, ali cijeli proces se može pojednostavniti otvaranjem start-up centra „Znamo da je teško, ali imamo mogućnosti. Pokazali smo da smo spremni poduzeti sve da povećamo broj zaposlenih“, kazao je. Također, istaknuo je da je upoznat s problemima proizvođača mlijeka i najavio da će se uskoro otvoriti novi fond Europske unije vrijedan 500 milijuna eura za pomoć malim i srednjim poduzetnicima, kako bi mogli otvarati nove OPG-ove, ali i proširiti poslovanje.
 
Na pitanje zastupnika Giovannija Sponze, predsjednik Vlade Orešković kazao je da treba provesti decentralizaciju te su u javnoj upravi pokrenute mjere u vezi toga. Istaknuo je da se neke funkcije poklapaju, a Vlada planira prenijeti odgovornost na jedinice lokalne uprave i samouprave, da se investicije ubrzaju i pokrene rast BDP-a.
 
Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković kazao je da su se stekli uvjeti za početak radova na dionici željezničke pruge Dugo selo-Križevci, a radovi kreću tijekom ljeta. „To je najveći infrastrukturni projekt, vrijedan više od milijarde kuna, a većim dijelom se financira sredstvima EU“, kazao je i dodao da je Hrvatska prijavila i nastavak projekta, čime bi se povezali s Mađarskom, novom, modernom prugom. Na pitanje zastupnika Branka Bačića, ministar je kazao da je izgradnja Pelješkog mosta uvrštena u strateške projekte te je u tijeku izrada prijavnog obrasca te će u lipnju aplikacija za sredstva Europske unije biti upućena u Bruxelles. Paralelno s time, Vlada će u lipnju donijeti odluku o početku, čime će se stvoriti uvjeti da se krajem lipnja raspiše natječaj, a gradnja bi trebala početi krajem 2016. ili početkom 2017. godine.
 
Ministar pravosuđa Ante Šprlje najavio je izmjene Ovršnog zakona, za koji je kazao da će se prilagođavati situaciji u državi. S tim u vezi, za 90.000 ovrha nad građanima od strane HRT-a, ministar je kazao da HRT ima pravnu službu, a ipak ovrhe prepušta odvjetničkim društvima. „Odgovorno tvrdim da HRT ne treba toliko novaca izdvajati na to, ovrhe su jednostavne. Moramo postići konsenzus da smanjimo te troškove“, kazao je ministar Šprlje.
 
Ministrica socijalne politike i mladih Bernardica Juretić opovrgnula je medijske napise o ukidanju olakšica, već je kazala da je u osnivanju radna skupina koja će raditi na tome da se pomogne onima kojima je to najpotrebnije. Što se tiče sredstava iz fondova Europske unije, ministrica je rekla da je činjenica da do sada nisu bili dobro iskorišteni te da će do kraja svibnja biti raspisani natječaji.
 
Što se tiče odnosa sa susjednim zemljama, ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač kazao je da je nova hrvatska Vlada uspjela promijeniti ozračje i komunikaciju. Što se tiče Srbije, ministar je istaknuo da Vlada želi sa Srbijom normalne i zdrave odnose, ali za to mora postojati i zdrava podloga. „Imamo neke zahtjeve koji su legitimni i važni za europeizaciju Srbije i odnose sa Srbijom“, rekao je ministar, dodavši da Hrvatska traži implementaciju međudržavnog sporazum o hrvatskim manjinama, suradnju s Haaškim sudom i ukidanje zakona kojim je Srbija sudac za bivšu Jugoslaviju.

Foto: Hina 

Pisane vijesti