U JGL-u smo vidjeli automatizaciju, digitalizaciju, robotizaciju, sve što je dio Nacionalne razvojne strategije

  • Slika /Vijesti/2020/11 studeni/13 studenog/IMG-df4c8df9e3a8db7456b6d4135c4470ae-V.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, tijekom današnjeg posjeta Rijeci, obišao je Jadran-galenski laboratorij te prisustvovao svečanom otvorenju Palače Šećerane – Muzeja grada Rijeke, u sklopu projekta Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020.

Nakon obilaska i sastanka s predstavnicima Uprave Jadran-galenskog laboratorija izrazio je zadovoljstvo raznovrsnošću njihovih proizvoda, od kojih su mnogi postali dio naše svakodnevice. Posebno je istaknuo Aquamaris koji predstavlja 8 posto tržišta, kazavši da su rijetki naši proizvodi s takvim udjelom na globalnom tržištu.
 
"Ono što posebno veseli su informacije o prihodima. Ove godine očekuje se milijarda kuna što je izrazito veliki uspjeh i to pozdravljamo", kazao je Plenković.
 
Vlada podupire istraživačko-razvojne projekte
 
Naglasio je i razvijenu suradnju JGL-a s ministarstvima i bankama preko projekta Integra koji treba integrirati različite proizvode i istraživačko-razvojne aktivnosti JGL-a. "To će podržati i HBOR, upravo je danas potpisan ugovor", dodao je premijer.
 
Istaknuo je i potporu Ministarstvom gospodarstva za istraživačko-razvojne projekte. "To je na tragu naše politike da pomažemo one kompanije koje imaju kapacitete ići korak dalje, korak u nove vrijednosti i biti sposobni imati takve proizvode koji u tržišnim uvjetima ostvaruju prihode, dobiti i osvajaju nova tržite", rekao je predsjednik Vlade.
 
"Posebno mi je drago čuti da je ovdje čak 76 posto ukupnog broja zaposlenih su žene, a od ukupnog broja zaposlenika čak 67 posto je visokoobrazovanih", kazao je na kraju Plenković, dodavši da cijela koncepcija izgleda tako da, kad je riječ o 4. industrijskoj revoluciji JGL se ne mora brinuti. "Vidjeli smo automatizaciju, digitalizaciju, robotizaciju. Sve ono što treba biti dio Nacionalne razvojne strategije", zaključio je predsjednik Vlade.
 
Današnje vodstvo stranke ne može biti odgovorno za djelovanje pojedinca u aferi Fimi Media
 
Odgovarajući na novinarska pitanja, komentirao je današnju presudu u slučaju Fimi Medije, kazavši da će zakonski zastupnici HDZ-a podnijeti žalbu, a svoj stav stranka je izrazila u priopćenju.
 
"Današnje vodstvo kao ni članstvo stranke ne može biti odgovorno za djelovanje pojedinaca koji su u jednom trenutku bili u poziciji da počine ovakva djela i gdje se sad izvlače odgovornosti pravne osobe iz odgovornosti pojedinaca. Što se mene tiče ja nisam čak niti bio član stranke tada, niti je itko iz današnjeg vodstva HDZ-a imao veze s takvim aktivnostima.
Nema kolektivne odgovornosti pa niti baš nikakve odgovornosti vodstva HDZ-a niti članstva", rekao je Plenković.
 
Podsjetio je da je još prije četiri godine kazao da transformiramo HDZ i transformiramo Hrvatsku. "Ti procesi idu na dobro. Nema teoretske šanse da uz sve što nosimo, nosimo etiketu Ive Sanadera. Ovo je drugi HDZ", poručio je Plenković.
 
Sprega između Milanovića i Vidović Krišto
 
Na kritike predsjednika Zorana Milanovića, Plenković je odgovorio usporedbom. Milanovićeve izjave usporedio je s onima zastupnice Domovinskog pokreta Karoline Vidović Krišto.
 
''Ta sprega između Krišto i Milanovića je jasna kao dan. Bilo je tu još laži. Laž o tome koju je izrekao da smo mi protiv rasprave o kršenju prava Hrvata u Federaciji BiH. Laž da ne može biti veća. Javnost mora shvatiti logiku gospodina Milanovića'', poručio je.
 
"Milanović ima slijed: vojna lekarka. Riječ je o doktorici znanosti, kardiologinji, civilnoj osobi u službi i tu tezu provlači četiri godine. Laž je da sam ja možda nekad nešto govorio ili se možda s njim rugao predsjedniku Tuđmanu. Treća teza preko njegovog glasnogovornika etiketiranje glasnogovornika Vlade kao "yutelova škola", istaknuo je predsjednik Vlade, usporedivši s istupima Vidović Krišto u Saboru.
 
"Onda Vidović Krišto... Nije bitno europsko pravo? Nego koje, jugoslavensko? Što je bitno, proslava u Srbu na temelju interpelacije. Onda nazivanje vladajućih trgovačko-srpskom koalicijom. Ta sprega između Vidović-Krišto i Milanovića je jasna. A zašto sada poruke uoči Vukovara? Tu je još laži. Danas je izrekao novu laž, da smo mi protiv rasprave o kršenju Daytonskog sporazuma na štetu Hrvata u BiH. Ni jedna izjava nije slučajna, sve je to planirano iz usta predsjednika države", rekao je Plenković.
 
Važni su nam svi Hrvati izvan domovine
 
"Laž je da smo mi protiv rasprave o kršenju prava Hrvata u Federaciji BiH. U pismu gospodina kojeg on naziva kaluđerom, dakle, Zvonimir Frka-Petešić, Hrvat rođen u Francuskoj, netko iz dijaspore koji se vratio i predano radi svoj posao 30 godina, je kaluđer. A nadređeni mu je vladika, to sam je", kazao je, dodavši da javnost mora shvatiti logiku gospodina Milanovića.
 
"Rekli smo da želimo raspravljati o pravima Hrvata u susjednim zemljama, važni su nam i Hrvati u Srbiju i u Crnoj Gori. Laž je to što on kaže da ne želimo o tome raspravljati", kazao je Plenković. Naglasio je da su Hrvati izvan Hrvatske dali HDZ-u na prošlim izborima tri mandata.
 
Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje uz pridržavanje epidemioloških mjera
 
Na Milanovićeve kritike o održavanju Kolone sjećanja, Plenković je kratko odgovorio: ''Ako ga je strah neka ne ide''.
 
Kaže da je prošlog petka imao predložena tri termina za sastanak VNS-a. "Ako hoće sastanak neka pet dana prije odgovore na poruku. Sve ostalo je mućenje vode u javnosti," rekao je Plenković.
 
Govoreći o vukovarskoj Koloni sjećanja, predsjednik Vlade kazao je da će se poštovati epidemiološke mjere za što je zadužen cijeli odbor koji organizira događanje. "Mi ćemo tako nastojati učiniti sve da se pridržavamo svih epidemioloških mjera. Ako su ljudi razumni i ako se pridržavaju mjera, onda je šansa za zarazu manja", kazao je.
 
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković