Ustrajat ćemo na politici dijaloga i mira, zajedničkim naporima činimo naše društvo boljim

  • Slika /Vijesti/2022/01 siječanj/06 siječnja/VRH_2600.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je danas na primanju u prigodi pravoslavnog Božića, koje tradicionalno priređuje Srpsko narodno vijeće. 

Na ovom se svečanom primanju predsjednik Vlade obratio nazočnima te ih sa željom da blagdan Božića provedu u miru i s obitelji.
 
Dodao je pritom da je ovo trenutak u kojem se trebamo osvrnuti na vrijeme u kojem živimo.
 
''Vrijeme u kojem živimo je uistinu izazovno, obilježeno je globalnim krizama, elementarnim nepogodama, pandemijom i zaista nema toga što nam se u zadnjih nekoliko godina nije dogodilo, a da se sintetiziralo u tako kratkom vremenu. Sve su ove krize i izazovi ostavile posljedice na svakog od nas ponaosob, ali i na društvo u cjelini. U ovom vremenu mira možda je dobro da smanjimo nervozu, u vremenu mira možda je dobro da smanjimo polarizaciju'', poručio je premijer.
 
Naglasio je također da se hrvatska Vlada zajedno s političkim predstavnicima srpske nacionalne manjine, koji su dio vladajuće većine u Hrvatskom saboru zajedno sa svim drugim manjinskim zastupnicima, i prije ovih velikih kriza vodila time da se smanji polarizacija društva, da jedni prema drugima učine korak poštovanja, razumijevanja, pijeteta i istine, istovremeno gledajući prema budućnosti i suradnji.
 
''Taj politički okvir i sve ono što radimo proteklih godina je osnažen i u našem drugom mandatu. On se manifestira u svemu što radimo. Pazimo da ne dižemo tenzije, nego da ih spuštamo, gledamo da ne ostavljamo probleme koji su se kumulirali godinama nego da ih riješimo dijalogom i suradnjom. I to na cijelom teritoriju Republike Hrvatske. I upravo je stoga ta vrsta politike dijaloga i uvažavanja po meni standard kojeg se ne smije i neće moći vratiti unazad. To je ono što radimo od početka i na čemu ćemo ustrajati.''
 
Predsjednik Vlade istaknuo je da će Vlada ustrajati ćemo na obnovi Banovine, na pronalasku svih nestalih osoba u Domovinskom ratu, na osudi svih onih koji su počinili ratne zločine, ali i na normalizaciji odnosa između Hrvatske i Srbije.
 
''Ustrajat ćemo na tome da srpska manjina u Hrvatskoj bude respektirana i da participira u političkom životu upravo onako kako treba i kako to radimo zadnjih godina. Jer to je ne samo naša hrvatska kuća, to je europska kuća, to su vrijednosti i dostignuća koje živimo i koje dijelimo'', rekao je Plenković. 
 
Predsjednik Vlade pozvao je sve okupljene, kao i sve pripadnike srpske nacionalne manjine, da daju svoj doprinostraženju i stvaranju boljih odnosa i boljeg života svih hrvatskih građana.
 
''U tom kontekstu želim svim vjernicima sretan Božić, da ga provedu u okviru svojih obitelji, da vam donese mir, a da svi zajedničkim naporima činimo naše društvo boljim i da život u Hrvatskoj bude bolji za sve. Mir Božji, Hristos se rodi.''


Pisane vijesti