Vlada: Hrvatska će se na domaćem tržištu kapitala zadužiti 2 milijarde kune izdavanjem obveznica

Hrvatska će se na domaćem tržištu kapitala zadužiti za 2 milijarde kuna izdavanjem obveznica, odlučila je Vlada na današnjoj sjednici.

ZAGREB, 9. veljače 2006. (Hina) - Hrvatska će se na domaćem tržištu kapitala zadužiti za 2 milijarde kuna izdavanjem obveznica, odlučila je Vlada na današnjoj sjednici.

To je zaduženje namijenjeno za tekuće otplate glavnica kreditnih obveza koje na naplatu dospijevaju tijekomove godine.

Obveznice se izdaju na rok od 10 godina uz fiksnu godišnju kamatnu stopu od 5,25 posto.

Ministar financija Ivan Šuker ističe da se obveznice izdaju uz povoljnije uvjete od onih kakve trenutno imaju neke od novih članica EU.

Jedna od novih članica izdala je obveznice s kamatom od 6,75 posto, naveo je ministar.

Poručio je da ne stoje tvrdnje da će se izdavanjem obveznica opet povećati vanjski dug države jer bi banke mogle pokupovati veći dio izdanih obveznica.

Velik dio ovog izdanja kupit će mirovinski fondovi, osiguravajuća društva i drugi sudionici tržišta kapitala, zaključio je Šuker.

Vlada je danas utvrdila kriterije temeljem kojih će se raspodijeliti 163 milijuna kuna prihoda od igara na sreću.

Organizacijama koje promiču razvoj športa pripast će 30 posto odnosno 48,8 milijuna kuna, organizacijama koje se bave problemima osoba s invaliditetom 28 posto, odnosno 45,5 milijuna kuna itd.

Vlada je osnovala i povjerenstvo koje treba izraditi zakon o plaćama državnih službenika, a za njegovog predsjednika imenovala Zorana Pičuljana.

Na zatvorenom dijelu sjednice Vlada je raspustila Gradsko vijeće Bakra i za svog povjerenika imenovala Zdravka Božičevića.



Pisane vijesti