Vučković: Imamo pšenice, kukuruza i drugih sirovina, ovakva kriza traži reakciju na nacionalnoj i na razini EU

O problemima u poljoprivredi i prehrani te Vladinim odgovorima na inflatorne pritiske, u Dnevniku Nove TV, govorila je ministrica Marija Vučković.

Na pitanje kako će Vlada reagirati, Vučković je odgovorila kako je Vlada već reagirala s obzirom na velike inflatorne pritiske zbog poremećaja koji su se već događali prije ove velike tragedije i katastrofe. Vučković je izrazila i solidarnost s ukrajinskim narodom.
 
"Prvi paket Vlade vrijedan je 4,8 milijardi kuna i on doista nastoji odgovoriti na potrebe građana smanjivanjem troškova, smanjivanjem cjenovnog udara, ali isto tako pomoći poduzetnicima zbog povećanih cijena energije, prije svega plina, ali i drugih troškova, a te potpore uključuju poljoprivrednike i ribare. Mi smo uputili nacrt programa pomoći na zaključivanje, on je vrijedan oko 200 milijuna kuna. U javno savjetovanje smo objavili program pomoći za ribare koji zbog povećanih troškova imaju značajne probleme", nabrojala je Vučković.
 
Hrvatska ima samodostatnu proizvodnju žitarica i uljarica
 
Ministrica poljoprivrede je kazala kako su to Vladini prvi paketi i nisu jedini, nastavljaju se i drugi programi pomoći, a Vlada, kako je naglasila, prati situaciju s obzirom na to da su Rusija i Ukrajina među najvećim izvoznicima žitarica i ulja u svijetu.
 
"Republika Hrvatska ima značajnu proizvodnju ovih sirovina, mi smo samodostatni ovim kulturama, naša vanjskotrgovinska razmjena s ovim kulturama s Rusijom i Ukrajinom naizgled nije velika, ona iznosi oko dva posto, pri čemu velike i značajne tvrtke imaju i veću razmjenu", kazala je.
 
Vučković je naglasila da će, u svakom slučaju, poremećaji utjecati na nas, s obzirom na to da Europska unija uvozi otprilike četvrtinu žitarica i uljarica s područja Ukrajine i Rusije. Takva povećana potražnja i poremećaji mogu imati utjecaja na hrvatsko tržište. 
 
"U ovom trenutku mi pšenice i kukuruza imamo, imamo i drugih sirovina, imali smo prvo neformalno vijeće putem videolinka, jer ovakva kriza i katastrofa traže reakciju na nadnacionalnoj razini, razini Europske unije i takva će reakcija i biti", rekla je ministrica poljoprivrede.
 
Bude li potrebno, Vlada će odgovoriti
 
Vučković je kazala kako Vlada prati kretanje uvoza, izvoza, proizvodnje, kao i da je jesenska sjetva prošla dobro, a vjeruje da će i proljetna proći dobro. Kako je najavila, Vlada će odgovoriti i drugim mehanizmima koje priprema, ako bude potrebe.
 
Poslodavci traže smanjenje PDV-a na pet posto za mliječne proizvode i mesne proizvode.
 
"Mi takve zahtjeve razumijemo, u programu Vlade je smanjenje poreza na dodanu vrijednost. Činimo to najbrže što možemo. U ovom trenutku Vlada je u okviru paketa pomoći pripremila smanjenje poreza na dodanu vrijednost na svježe proizvode, svježu hranu, jer oni imaju značajan utjecaj u potrošačkoj košarici. Također, na poljoprivredne inpute, što je dobro za naše poljoprivrednike, a u konačnici i za naše građane", nabrojala je Vučković.
 
Spomenula je i olakšice s obzirom na rast cijena plina i očekivani rast cijena energije.
 
Na pitanje kako konkretno pomoći poljoprivrednicima kad su u pitanju energenti i plaćanje računa, Vučković je odgovorila da se priprema reakcija na razini Europske unije koja će, pored komunikacije o mjerama zbog energetike koje će uskoro biti objavljene, sadržavati određene mjere i za poljoprivrednike.
 
"Ja sam se na vijeću održanom u srijedu založila za aktiviranje izvanrednih tržišnih mjera koje su moguće u okviru zajedničke organizacije tržišta, a i za eventualno aktiviranje krizne rezerve", istaknula je ministrica te pojasnila da se krizna rezerva nije do sada koristila, ona se aktivira za poljoprivrednike u izvanrednim situacijama.
 
"Mi smo tržišne mjere uspješno koristili na početku krize uzrokovane virusom COVID-19, no ova situacija zahtijeva neke druge mjere poput mjera skladištenja", rekla je Vučković.
 
Ovih dana najavljena je gradnja skladišta za žitarice i uljarice. Ministrica ne zna zašto se to nije ranije napravilo, no ističe kako su u posljednje dvije godine izmijenili Program ruralnog razvoja i krenuli u fokusirane natječaje na ključne potrebe hrvatske poljoprivrede.
 
"Imali smo natječaj za reprodukcijske centre u svinjogojstvu, nažalost, kriza nam je poremetila očekivane rezultate. Imali smo više potencijalnih korisnika...pokrenuli smo natječaj za tovilište, imali smo značajan broj natječaja za korištenje izvora obnovljive energije koji olakšavaju poslovanje poljoprivrednicima i mogu im povećati dohodak", kazala je ministrica i najavila kako su danas pustili u e-savjetovanje natječaj za izgradnju mliječnih farmi za robotizaciju te idući tjedan najavila natječaj za silose. 
 
Izvor: Nova TV / Vlada

Pisane vijesti