Vučković: Nezakonitim radnjama i kršenjem naredbi čini se šteta svinjogojstvu, Slavoniji i hrvatskoj državi

Slika /Vijesti/2023/Studeni/23 studenog/Vučković 7.jpg

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković poručila je, nakon sjednice Vlade, da trženja mesom neće biti dok vrijedi naredba da nema prometovanja svježim mesom u zonama ograničenja zbog afričke svinjske kuge, što se odnosi i na svinjokolju.

Upitana hoće li doći na svinjokolju na koju su je pozvali prosvjednici, Vučković je uzvratila da nije vidjela poziv.

Ministrica je kazala je da su neki od ljudi koji sudjeluju u prosvjedima i organiziraju ih, politički dodatno aktivni, što je njihovo pravo i sloboda, ali su oni učinili sve da do svinjokolje ne dođe. A što se tiče ocjene da se radi o dodatnim, politički motiviranim aktivnostima, ona je prilično jasno vidljiva, ustvrdila je.

Svinjokolje neće biti dok je na snazi naredba. Činimo sve da do slobodnog trženja dođe što prije

Ministrica je izvijestila da su ovoga tjedna u Hrvatskoj zabilježena dva slučaja ASK-a, i to u utorak, oba u Starim Mikanovcima, zbog kojih se jedan zbog epidemioloških i veterinarskih razloga dodatno istražuje.

Na upit koje je onda rješenje za cijelu tu situaciju, s obzirom da prosvjednici najavljuju da će ići u svinjokolju, ministrica je kazala da dok vrijedi naredba da nema prometovanja svježim mesom u zonama ograničenja, koja je sukladna EU uredbi, nema trženja svježim mesom.

"Mi činimo sve što je moguće da do takvog slobodnog trženja što prije dođe. Pri tome nam oni koji čine nezakonite radnje i krše naredbe, čine veliku štetu svinjogojstvu, Slavoniji i hrvatskoj državi", poručila je.

Izvor: Vlada / Hina

Pisane vijesti | Poljoprivreda | Marija Vučković