Ponosimo se time što su muslimani u Hrvatskoj stoljećima sastavni dio hrvatskog nacionalnog korpusa

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je večeras na svečanom prijemu u povodu Ramazanskoga bajrama.

Tom je prigodom zaželio svim muslimanskim vjernicima da svoj veliki blagdan proslave radosno u vjerničkom i obiteljskom okruženju, u duhu mira, tolerancije i zajedništva te izrazio zadovoljstvo i ponos izuzetno dobrim odnosima hrvatske Vlade i Islamske zajednice, podsjetivši pritom i na dugu povijest islama u Hrvatskoj.  

Govor predsjednika Vlade donosimo u cijelosti.  

''Srdačno vam zahvaljujem na pozivu i prigodi da s vama podijelim ovaj iftar kojim se obilježava kraj mjeseca posta ramazana i početak Ramazanskog bajrama. Vrijeme pripreme za ovaj veliki blagdan proteklo je u odricanju, postu, molitvi i pomaganju svima kojima je pomoć potrebna. Stoga svima želim da ovogodišnju proslavu blagdana Ramazanskog bajrama provedete u radosnom vjerničkom i obiteljskom okruženju. Da ga provedete u duhu mira, tolerancije i zajedništva, s vašim obiteljima i bližnjima, što je također važno obilježje mjeseca ramazana i Ramazanskog bajrama.  

Želio bih iskoristiti ovu prigodu da još jednom izrazim svoje zadovoljstvo i ponos na izuzetno dobre odnose Vlade s predstavnicima Islamske zajednice u Hrvatskoj, i u prvom redu s muftijom Hasanovićem.  

Duga povijest islama u Hrvatskoj  

Hrvatska se ponosi što je 1916. godine Hrvatski sabor bio među prvima u Europi koji je islamu priznao status tradicionalne religije i što smo 2016. dostojno proslavili tu važnu obljetnicu, kojoj je Vlada bila pokrovitelj. Jer za razliku od brojnih europskih zemalja, islam u Hrvatskoj ima dugu povijest, a hrvatski muslimani su stoljećima sastavni dio hrvatskog nacionalnog korpusa, na što se kao društvo možemo ponositi.  

Osim toga, pored svetog Jerolima koji je preveo Bibliju na latinski, vrijedno je podsjetiti i na jednog drugog našeg velikana, Hermana Dalmatinca, vrsnog poznavatelja arapskog i islamskog svijeta, koji je zajedno s Robertom iz Kettona, autor prvog latinskog prijevoda Kur'ana. Herman Dalmatin je također još davne 1142. napisao dva zapažena teksta o islamu: O Muhamedovu rođenju i Muhamedov nauk, čime je dao važan doprinos boljem poznavanju islama u tadašnjoj Europi.  

Hrvatski model uređenja odnosa države i Islamske zajednice valja slijediti  

Danas su muslimani u Hrvatskoj važna sastavnica hrvatskog društva i ponosimo se time što je Hrvatska jedna od rijetkih, ako ne i jedina članica Europske unije, u kojoj su muslimanima Ramazanski bajram i Kurban bajram priznati kao neradni dani.  

Veseli me uspješna provedba Ugovora o pitanjima od zajedničkog interesa koji su sklopile hrvatska Vlada i Islamska zajednica u Hrvatskoj još prije 16 godina. Temeljem tog ugovora Islamska zajednica stekla je prava koja joj kao vjerskoj zajednici pripadaju, a odnose se na održavanje vjeronauka u obrazovnim institucijama kao i osnivanja škola s pravom javnosti, te pravo na godišnju financijsku potporu koja se osigurava u Državnom proračunu.  

Sa zadovoljstvom mogu konstatirati da je u tijeku nekoliko projekata izgradnje islamskih kulturnih centara, primjerice u Sisku, a u ožujku ove godine u Umagu je otvoren i prvi Islamski kulturni centar izgrađen u Istri.  Podsjećam također i na prekrasnu džamiju u Rijeci, otvorenu prije pet godina, i koja je danas postala jedan od arhitektonskih simbola grada koji će 2020. godine biti europska prijestolnica kulture.  Sve ovo potvrđuje uspješnost hrvatskog modela uređenja odnosa države i Islamske zajednice, koji se često smatra modelom u Europi koji valja slijediti.  

Zajednička baština  

Upravo je institucionalno priznanje islama omogućilo razvoj islamske zajednice na području Hrvatske na način da posjeduje doraslu organizacijsku strukturu, čiji je nedostatak u brojnim europskim zemljama zapreka za uređenje odnosa država i islamskih zajednica. Taj uspješni i sveobuhvatni hrvatski model podrazumijeva reguliranje odnosa u cjelini, a ne parcijalno.  

To je ujedno i naša zajednička baština, koju moramo čuvati, štititi i nadograđivati radi izgradnje našeg društva i općeg dobra za našu Domovinu. Dopustite mi da ovom prigodom podsjetim na žrtvu više od 1.100 muslimana i Bošnjaka koji su poginuli u Hrvatskoj vojsci tijekom Domovinskog rata, kojima ovdje odajem dužno priznanje.  

Još jednom vam zahvaljujem na pozivu i na ovoj prigodi te u ime hrvatske Vlade i svoje osobno upućujem svim muslimanskim vjernicima najsrdačnije čestitke povodom ovog velikog blagdana.  

Neka vam je plemeniti Bajram blagoslovljen!  

Bajram Šerif Mubarek Olsun!''  

Pisane vijesti | Andrej Plenković