Filipović s predstavnicima Konzuma, KTC-a i Tommy-ja o bijelim listama

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović danas je razgovarao s predstavnicima trgovačkih lanaca Konzum, KTC i Tommy o rastu cijena hrane i bezalkoholnih pića te formiranju instrumenata kojima će se potrošačima omogućiti mehanizam usporedivosti kretanja cijena, tzv. bijele liste.
 
Kako su izvijestili iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Filipović se sastao predstavnici trgovačkih lanaca Konzum, KTC i Tommy, koji su se odazvali pozivu na suradnju s ciljem zaštite potrošača od neopravdanog dizanja cijena.
 
Filipović je pritom naglasio da Vlada čini sve da zaštiti standard hrvatskih građana. S predstavnicima trgovačkih lanaca razgovaralo se o rastu cijena hrane i bezalkoholnih pića te formiranju instrumenata kojima će se potrošačima omogućiti mehanizam usporedivosti kretanja cijena, tzv. bijele liste.
 
Inflacija u prosincu iznosila je 13,1 posto, a kada se pogleda njena struktura može se vidjeti da na nju najviše utječe upravo porast cijena hrane i bezalkoholnih pića, navode iz Ministarstva.
 
Filipović je podsjetio da je Vlada intervenirala jer tržište ne funkcionira.
 
''Riješili smo cijenu struje, kontroliramo cijenu goriva, cijena plina se vratila na jednu stabilnu razinu kao posljedica dogovora na europskoj razini. Ono što očekujem u idućem razdoblju je smanjivanje maloprodajnih cijena od strane onih trgovaca koji su ih neopravdano podigli. Nerazumljivo je da se dio trgovačkih lanaca nije odzvao pozivu na suradnju, a istovremeno koriste poticaje i mjere koje je omogućila Vlada RH'', izjavio je Filipović. 
 
U tom kontekstu ministar se posebno zahvalio trgovačkim lancima Konzumu, KTC-u i Tommy-u koji su prepoznali važnost trenutka i koji su dostavili ministarstvu sve tražene podatke te je naglasio važnost zajedničke suradnje za dobrobit hrvatskih građana i potrošača.
 
U postupku izrade je web stranica koja će sadržavati podatke o kretanju cijena koja će potrošačima omogućiti transparentan uvid u cijene koje će biti lako dostupne i usporedive na mrežnim stranicama Ministarstva. Riječ je o kvalitetnom instrumentu, gdje će oni koji su pristupili Etičkom kodeksu imati mogućnost jasno i transparentno pokazati cijene, ističe se u priopćenju nakon njihova sastanka.
 
Na sastanku je potvrđena daljnja suradnja Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, te trgovačkih lanca Konzuma, KTC-a i Tommy-a, a koja će se u idućem periodu intenzivirati, a pozivaju se i drugi trgovački lanci da se priključe, zaključuje se u priopćenju.
 
Izvor: Hina / Vlada

Pisane vijesti