Pikovi Belje i Vrbovec od danas službeno u Agrokoru

Pikovi Belje i Vrbovec od danas su i službeno u vlasništvu Agrokora, Vlada je, naime, na sjednici u Vukovaru verificirala ugovore o njihovoj prodaji.

VUKOVAR, 18. ožujka 2005. (Hina) - Pikovi Belje i Vrbovec od danas su i službeno u vlasništvu Agrokora, Vlada je, naime, na sjednici u Vukovaru verificirala ugovore o njihovoj prodaji.

"Time je stavljena točka na 'i' privatizacije tih dvaju pikova", izjavio je nakon zatvorenog dijela Vladine sjednice ministar poljoprivrede Petar Čobanković.

Upravni odbor Hrvatskog fonda za privatizaciju odluku o prodaji Belja i PIK-a Vrbovec zagrebačkom Agrokoru donio je prije dva mjeseca.

Kod Belja prodan je udio od 52 posto za cijenu uz jednu kunu, te diskont od 99 posto na sva potraživanja državnih vjerovnika.

Jedan od uvjeta za privatizaciju te tvrtke je i ulaganje kupca od 270 milijuna kuna u iduće dvije godine. Agrokor će, kaže ministar, sto milijuna kuna uložiti u idućih mjesec dana, daljnjih 20 milijuna u idućih godinu dana, a preostalih 150 u dvije godine.

Agrokoru je 92 posto dionica PIK-a Vrbovec prodano po cijeni od milijun kuna i iskupljenje svih potraživanja državnih vjerovnika u iznosu od 40 milijuna kuna.

Čobanković je više puta ponovio da je riječ o vrlo složenim privatizacijama, da je riječ o društvima koja su mjesečno stvarala gubitak od oko 12 milijuna kuna.

Značaj privatizacije vidi u povećanju postojeće proizvodnje, zadržavanju zaposlenih i socijalne klauzule za radnike, te u dodatnim ulaganjima.



Pisane vijesti