Piletić: Grbin, poput Grincha, u blagdansko vrijeme neosnovano plaši umirovljenike

Slika /Vijesti/2023/Prosinac/27 prosinac/Piletić 8.jpg

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić prozvao je čelnika SDP-a Peđu Grbina da neosnovano, ''poput Grincha'' plaši umirovljenike neistinitim tvrdnjama kako će njihova kapitalizirana štednja nestati te želi umanjiti ono što je Vlada učinila za umirovljenike počevši od pandemije i krizne 2020. godine.

Piletić se na konferenciji za novinare u Banskim dvorima referirao na najavu SDP-a da će podnijeti zahtjev za ocjenom ustavnosti zakona koji obvezuje mirovinske fondove da ulažu pet posto neto imovine u alternativni investicijski fond, ustvrdivši da Grbin dan prije isplate sedmog paketa pomoći želi umanjiti ono što je Vlada učinila za umirovljenike u ovoj godini.

''Činjenica da netko tko je krenuo u izbornu kampanju s onim nadaleko poznatim štrikom,  govori o mirovinskom sustavu na način da postoje 'nekakvi' alternativni mirovinski fondovi, govori da taj čovjek ne zna apsolutno ništa o hrvatskom mirovinskom sustavu'', poručio je Piletić.

Kazao je da alternativni mirovinski fondovi postoje, da u njih mirovinska društva već ulažu te na temelju tih investicija ostvaruju znatne prinose, kao što je to bio slučaj u ovoj godini. Najviše kapitalizirane štednje ulažu mirovinski fondovi kategorije A koji su ujedno u 2023. ostvarili najveće prinose, od 11,47 posto. Nešto je manja izloženost takvim ulaganjima mirovinskih fondova kategorije B, koji su u ovoj godini ostvarili nešto više od 8 posto prinosa.

''Sve što smo činili kroz ovu godinu je da smo povećavali mirovine i osigurali novo pravo - isplatu dijela obiteljske mirovine, ukinuli krizni porez i namet od 10 posto za sve mirovine veće od 3.500 kuna, mirovinama po posebnim propisima ukinuli dodatnih 3 posto za zdravstveno osiguranje, povećali nacionalnu naknadu za starije koji nemaju osiguran izvor financija u starosti'', kazao je Piletić.

Paketom zakona od 1. siječnja za 15 tisuća umirovljenika mirovina se povećava na način da je dodatak za osnovni dio mirovine iz prvog stupa, umjesto postojećih 20,24 posto, podignut na 27 posto.

Piletić je istaknuo da izmjene zakona koje je Sabor prihvatio, nužno ne znači da će se osnovati alternativni investicijski fond s jamstvom države, nego je propisano da će se to dogoditi ukoliko Vlada želi izdati takvo jamstvo.

"Prije toga moramo donijeti uredbu, a da bi bilo koje društvo za upravljanje mirovinskim fondovima dobilo jamstvo Vlade za svoje ulaganje, mora obrazložiti u što će ulagati, u koje strateške investicije, na koji način želi osnažiti hrvatsko gospodarstvo, da bi Vlada uopće dala jedno takvo jamstvo", naglasio je resorni ministar.

Od pandemijske 2020. godine Vlada je intervenirala sedam puta

Dodao je da je Vlada intervenirala sedam puta od krizne pandemijske 2020. godine na način da je za više od 700 tisuća umirovljenika donosila paket jednokratne novčane pomoći.

Taj je obuhvat posljednjim paketom povećan na 830 tisuća umirovljenika, a izmjenama zakona u 2024. godini Vlada želi dodatno osnažiti položaj umirovljenika te je Grbinova poruka došla u krivo vrijeme i na krivu adresu, naglasio je Piletić.
 
U posljednjih godinu i pol mandata SDP-ove vladavine mirovine povećane 0 kuna

''Hrvatski umirovljenici znaju u kojem razdoblju i za čijeg mandata je prosječna mirovina narasla za više od 190 eura, ali se isto tako sjećaju za čijeg mandata je prosječna mirovina, tijekom četiri godine, narasla za svega 8 eura'', dodao je Piletić.

Rezultat rada ove Vlade, kao i nekoliko intervencija izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju i Zakona o kapitaliziranoj štednji, jest prosječna mirovina od 550 eura, dok su u posljednjih godinu i pol dana mandata SDP-ove vlade mirovine povećane za nula kuna jer nije bilo usklađivanja niti intervencija HZMO-a, a još manje tadašnje vlade. 

Resorni ministar uvjerava da nema nikakve osnove, niti motiva da se u božićno i novogodišnje vrijeme plaše hrvatski umirovljenici, da će njihova kapitalizirana štednja nestati.

Cilj izmjena zakona je povećati adekvatnost mirovina

"Naprotiv, intencija ovog kruga izmjena i dopuna Zakona o kapitaliziranoj štednji ima samo jedan cilj, povećati adekvatnost mirovina u Hrvatskoj, a ujedno i zadržati održiv mirovinski sustav", kazao je.

Podsjetio je da postoji radna skupina koja je na posljednjoj sjednici Nacionalnog vijeća za starije i umirovljenike donijela odluku da se kreće u nove izmjene prije kojih će se saslušati stavovi predstavnika umirovljeničke zajednice, struke, Svjetske banke i akademske zajednice te će se na taj način ići s novim intervencijama.

Najavio i da će se ići s novom formulom usklađivanja mirovina, koja će zamijeniti  dosadašnju 70:30, te će se taj postotak povećati.

Poručio je i da bi predsjednik SDP-a, kada već skrbi o imovini hrvatskih građana, trebao odgovoriti na zahtjeve Državnog odvjetništva i vratiti imovinu koju je SDP, kao pravni sljednik Komunističke partije, 1990. godine nezakonito upisao kao svoje vlasništvo, a ni danas ne želi vratiti jedinicama lokalne samouprave.

''Netko tko je takvim marom skrbio u onim kriznim godinama nastanka hrvatske države, zaista nema nikakav politički kredibilitet govoriti o sudbini hrvatske mirovinske štednje'', zaključio je Piletić.

Upitan što misli o tvrdnji da su ugrožena sredstva svih hrvatskih građana, ministar je kazao da se radi o apsolutnom nerazumijevanju jer je u odredbama Zakona o obveznim mirovinskim fondovima propisano da se velika većina novca ulaže u državne obveznice i vrijednosne papire s jamstvom države te da postoji diverzifikacija ulaganja.

''Ovo je samo jedan od modela koji smo uvrstili u hrvatsko zakonodavstvo kao preporuku OECD-a te je jasno predloženo da se otvori više mogućnosti ulaganja, izravno putem alternativnih investicijskih fondova, a smanji obveza mirovinskih društava u ulaganje u obveznice i vrijednosne papire s garancijom države. Nema bojazni, nema straha'', poručio je ministar.

Dodao je da je cilj i zadaća ove Vlade svima, a posebno umirovljenicima, omogućiti bolji standard što je već pokazano kroz sedam krugova izravne pomoći umirovljenicima, kao i kroz sve izmjene zakona.

''To dovoljno govori o ozbiljnosti Vlade da do kraja mandata realizira sve što si je strateški zacrtala'', ustvrdio je Piletić.

Izvor: Hina/Vlada



Pisane vijesti