Predsjednik Vlade o potrazi za nestalim pomorcima: S naše strane nastavit ćemo činiti sve što možemo

Slika /Vijesti/2019/10 listopad/048FCF94-7C0F-45D3-B8A9-E4D2939208A6.jpeg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković boravio je danas u Osijeku, gdje je odgovarao na pitanja novinara o aktualnim političkim temama. Upitan o štrajku prosvjetnih radnika, predsjednik Vlade je kazao da se razgovara sa sindikatima i koalicijskim partnerima, dodavši da je Vlada već povećala plaće zaposlenima u obrazovanju za 11,5 posto.

Ponovio je što sve Vlada radi na području mladih u svim aspektima politika, od zapošljavanja, subvencioniranja stambenih kredita, do stipendija, obrazovanja i lakšeg ulaska na tržište rada. 
 
„Vrlo angažirano radimo na unapređenju položaja mladih u hrvatskom društvu“, poručio je premijer.
 
MZO od 2016. do 2019. godine dobilo proračun veći za tri milijarde kuna
 
Upitan o štrajku prosvjetnih radnika, predsjednik Vlade je kazao da se razgovara sa sindikatima i koalicijskim partnerima. 
 
Naglasio je da su u mandatu ove Vlade plaće u državnom i javnom sektoru porasle za 11,5 posto, uključujući i učitelje te da je Ministarstvo znanosti i obrazovanja od 2016. do 2019. godine dobilo proračun veći za tri milijarde kuna više, što pokazuje koliko je važan ovaj resor.
 
"Rekao sam više puta da bismo najradije svima digli plaće koliko god možemo, ali istodobno netko u državi mora imati ukupnu odgovornost za cijeli proračun i ono što je realno, a da pri tome ne narušimo temeljne postavke politike koja je dovela do investicijskog kreditnog rejtinga, gospodarskoga rasta, stope zaposlenosti od 66 posto, stope nezaposlenosti manje od sedam posto te prosječnog gospodarskog rasta u prvih šest mjeseci od 3,1 posto", podsjetio je Plenković.
 
Premjer je poručio da politika Vlade mora i bit će cjelovita.
 
Ponudili smo sindikatima četiri posto 
 
„Volio bih da se izračuna o kojim iznosu kuna mi govorimo, jer ako nudite četiri, a traži se šest posto, koji je to točno iznos kuna, koji zaslužuje cirkularni štrajk u svim hrvatskim županijama. Moram priznati da ne vidim tu poveznicu, malo mi to djeluje kapriciozno. Naš je stav realan, i cijelo vrijeme vodimo realnu politiku“, kazao je Plenković. 
 
O tome hoće li učiteljima dani provedeni u štrajku biti plaćeni, premijer Plenković je podsjetio kako se iznos plaća u državnom i javnom sektoru pregovara kroz tri modula, temeljni i granski kolektivni ugovor, dodavši da ovo što se sada zbiva nisu ta dva načina koji su uobičajeni.
 
„Ovdje imate vrlo fokusirani zahtjev sindikata za promjenu koeficijenata složenosti poslova u aktu koji se zove uredba o koeficijentima složenosti poslova, a koja nije predmet pregovora Vlade i sindikata, već je to jednostrani pravni akt, koji donosi Vlada. Prema tome, pravna osnova za ovaj štrajk je jako tanka“, ustvrdio je premijer.

Otkada se nesreća dogodila poduzeto je apsolutno sve
 
„Otkada se nesreća dogodila poduzeto je apsolutno sve“, naglasio je predsjednik Vlade odgovarajući na pitanje novinara hoće li Hrvatska nešto učiniti da se nastavi aktivna potraga za pomorcem Dinom Miškićem.
 
Podsjetio je da su u potragu bili uključeni brodarska kompanija, francuska vojska, zrakoplovi SAD-a, a trgovački brodovi koji prolaze tim područjem imali su obvezu motrenja. Prema posljednjim informacijama, dodao je premijer, područje koje su pretražili veće je od 200 tisuća kvadratnih kilometara, što je površina od četiri Hrvatske.
 
„Vlada će punim angažmanom te u komunikaciji s Francuskom i drugim partnerima nastojati učiniti sve, ali treba objektivno razumjeti da se nesreća dogodila u teškim vremenskim uvjetima, na sredini Atlantika, i da je ova potraga bila potraga visokog intenziteta. S naše strane nastavit ćemo činiti sve što možemo“, poručio je predsjednik Vlade Plenković.
 
Izvor: Hina/Vlada 


Pisane vijesti | Andrej Plenković