Predstavljene kreditne institucije koje će sudjelovati u provedbi Zakona o subvencioniranju stambenih kredita

Slika /Vijesti/2017/08 kolovoz/28 kolovoza/2017_08_28-press-1.jpg

U prostrijama Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja održana je konferencija za novinare ministra Predraga Štromara, direktora APN-a Slavka Čukelja i državnog tajnika Željka Uhlira na kojoj su predstavljene kreditne institucije koje će sudjelovati u provedbi Zakona o subvencioniranju stambenih kredita. Riječ je o ukupno 10 kreditnih institucija čiji popis možete pročitati OVDJE.

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama 01. rujna 2017. godine objaviti će u javnim glasilima i Narodnim novinama Oglas o početku subvencioniranja stambenih kredita nakon kojeg građani mogu iskoristiti nepovratnu subvenciju polovice mjesečnih obroka ili anuiteta prve četiri godine otplate kredita.


Moći će se prijaviti hrvatski državljani koji nisu stariji od 45 godina, koji ispunjavaju uvjete za dobivanje stambenog kredita koje utvrđuje kreditna institucija te koji, isto kao i njihovi izvanbračni partneri, supružnici i neformalni životni partneri, u vlasništvu nemaju nekretninu, odnosno koji u vlasništvu imaju samo jednu nekretninu ali je prodaju radi kupnje veće.

Subvencioniranje kredita odobravat će se samo za kupnju stana ili kuće koja ima akt za uporabu građevine, odnosno za gradnju kuće koja ima akt za građenje, čija cijena s PDV-om ne prelazi 1500 eura po kvadratu. Cijena može biti veća, ali se u tom slučaju njezina razlika neće subvencionirati. Osim za kupnju prve kuće ili stana, subvencija se može dobiti i za kupnju većeg stana. Manji stan mora biti jedina nekretnina i mora se prodati u roku od dvije godine. Također, odobravat će se za kredit čiji iznos ne prelazi 100.000 eura te čiji rok otplate nije kraći od 15 godina. Iznos kredita može biti i veći, ali se u tom slučaju njegova razlika ne subvencionira.

Budući da se zahtjev za subvencioniranje stambenih kredita predaje u odabranoj kreditnoj instituciji odnosno banci u kojoj se i podiže stambeni kredit, građani sve potrebne informacije o samom postupku predaje zahtjeva mogu dobiti u banci.

Općenito o subvencioniranju stambenih kredita

Popis odabranih kreditnih institucija s kojima je sklopljen ugovor o davanju subvencioniranih kredita

Najčešća pitanja i odgovori

Izvor: Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja



Pisane vijesti