Najčešća pitanja

Tijek aktivnosti od prijave do prijema u kadete OS RH

  1. Prijava na natječaj - Kandidat za kadeta - vojnog pilota mora se prijaviti na oglas MORH-a raspisan u javnim glasilima. Prijava se dostavlja matičnom područnom odsjeku za poslove obrane. Područni odjeli i odsjeci za poslove obrane i Središnjica za upravljanje osobljem primaju prijave kandidata za kadete – buduće vojne pilote tijekom cijele godine.
     
  2. Psihologijsko testiranje- Kandidat za kadeta - vojnog pilota se poziva na psihologijsko testiranje, a o mjestu i vremenu izvješćuje ih Područni odsjek za poslove obrane.
     
  3. Specijalistički lječnički pregled - Kandidati za kadete - vojne  pilote koji zadovolje na psihologijskom testiranju, pozivaju se na specijalističke liječničke preglede u Institut zrakoplovne medicine u Zagrebu. Svi koji zadovolje na liječničkim pregledima bit će obaviješteni putem Područnog odsjeka za poslove obrane. Kandidati će biti pozivani na psihologijska testiranja i liječničke preglede prije upisa na fakultet. Liječnički pregledi su besplatni.
     
  4. Upisi na fakultet - Kandidat za kadeta - vojnog pilota mora upisati Fakultet prometnih znanosti, a potvrdu o upisanom fakultetu kandidat mora priložiti svojoj prijavi u matičnom područnom odsjeku za poslove obrane. U protivnom neće biti pozvan na daljnji selekcijski postupak.
     
  5. Selekcijsko letenje - kamp - Kandidati za kadete - vojne pilote, koji su prošli sve prethodne korake, biti će pozvani na selekcijsko (probno)  letenje na zrakoplovu tipa ZLIN-242L i potom selekcijski kamp, o čemu potpisuju predugovore s MORH-om. 
     
  6. Potpisivanje ugovora o školovanju odnosno stipendiranju - Školovanje kadeta – vojnih pilota traje pet godina u koje je uključena i temeljna časnička izobrazba (dvije i pol godine na Prometnom fakultetu u Zagrebu, a zatim u Zadru).
     
  7. Polaganje svečane prisege i ulazak u OS RH
 

Važno:

Matični odsjek za poslove obrane će biti vaš koordinator tijekom cijelog procesa aktivnosti do prijma u kadete.

MORH ne upisuje i ne posreduje pri upisu kandidata za kadete na fakultete!

Koje uvjete treba ispunjavati kandidat?

  • isključivo državljanstvo Republike Hrvatske,
  • najviše navršenih 20 godina života do kraja kalendarske godine u kojoj se objavljuje natječaj,
  • upisana 1. godina redovitog studija (u srpnju godine za koju se raspisuje natječaj),
  • ispunjavanje propisanih kriterija za kadeta temeljem psihologijskog ispitivanja i zdravstvenih pregleda,
  • zadovoljavanje sigurnosnih kriterija.
  • Što mora sadržavati prijava?
     

Prijava mora sadržavati:

  • zamolbu sa životopisom, adresom i brojem telefona,
  • presliku domovnice i rodnog lista,
  • presliku svjedodžbe četvrtog razreda srednje škole ili uvjerenje o pohađanju istog,
  • uvjerenje da nije pokrenut kazneni postupak kod nadležnog suda, ne starije od 6 mjeseci,
  • potvrdu o upisanom 1. semestru na fakultetu navedenom u natječaju (dostavlja se nakon upisa na fakultet u srpnju 2013. godine za koju je objavljen natječaj).