Vlada sređuje popise birača

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/vlada_sreduje_popise_biraca.jpg

Otvarajući sjednicu, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović podsjetio je kako je današnji dan Odlukom Vlade proglašen Danom žalosti povodom smrti „kolege i prijatelja, predsjednika Hrvatskog sabora Borisa Šprema“, zamolivši da mu se minutom šutnje oda počast. „Neka mu je vječno hvala“, kazao je premijer.

Vlada je s današnje sjednice Hrvatskom saboru uputila Prijedlog zakona o registru birača. Ministar uprave Arsen Bauk kazao je da su se Prijedlogom novog Zakona nastojala riješiti pitanja koja će doprinijeti sređivanju popisa birača. „U odnosu na popis birača iz važećeg zakona novi popis dobit će dimenziju koja će mu osigurati točnost i ažurnost“, dodao je. Predloženim rješenjem postojat će dvije evidencije, registar birača i popis birača. Registar je elektronička baza o biračima koji imaju biračko pravo i vodi se po službenoj dužnosti kroz tri evidencije, onih sa stalnim boravištem u Hrvatskoj, onih koji nemaju trajno boravište u Hrvatskoj, te državljana EU, objasnio je ministar. „Smatramo da bi ova tri mehanizma trebala bitno utjecati na promjenu percepcije javnosti o nesređenosti popisa birača, a isto tako dobili bismo popis birača koji u najvećoj mjeri odgovara istinitom stanju“, rekao je. „Ako se prihvati takav prijedlog zakona, u Hrvatskoj bi umjesto 4,1 milijuna u popisu birača imali oko 3,8 milijuna birača, možda nešto manje", istaknuo je ministar Bauk. „Ako ovo riješimo u prvoj godini mandata ne samo da smo ispunili izborno obećanje nego smo u zonu povjerenja stavili i jedan vrlo delikatan instrument koji je do sada još jedini bacao sjenu i sumnju na regularnost hrvatskih izbora", dodao je premijer Milanović.

Raspravljalo se i o Prijedlogu zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Prema riječima ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića, novim zakonom bi se, osim osoba koje nude spolne usluge za novčanu ili drugu korist, po prvi puta sankcionirali i korisnici usluga. Dvostruko su veće kazne za prekršaje koje naprave počinitelji u sastavu grupe ili s maskom, kao i za prekršaje zbog rasne pripadnosti, boje, kože, vjeroispovijesti, nacionalnog ili etničkog podrijetla, invaliditeta, spola, spolnog opredjeljenja ili izražavanja rodnog identiteta. Posebna pozornost poklanja se zaštiti ranjivih skupina, odnosno djece, te se propisuju uvjeti pod kojima tijela lokalne samouprave mogu tehničkim uređajima nadzirati javna mjesta, pojasnio je. „Prekršaji protiv javnog reda i mira su dobar pokazatelj stanja sigurnosti i izravno utječu na osjećaj osobne sigurnosti građana“, zaključio je ministar Ostojić.

Saboru je upućen i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poticanju zapošljavanja. „Nezaposlene osobe moći će koristiti mjere stručnog osposobljavanja za rad (SOR) bez obzira na staž koji imaju ako taj staž nije iz njihove struke“, kazao je ministar rada i mirovinskoga sustava Mirando Mrsić, obrazlažući ovaj Prijedlog zakona. Objasnio je da će se za korištenje SOR-a moći prijaviti i svi prijavljeni na burzu nakon samo 30 dana dok su se ranije za mjeru mogli prijaviti samo oni koji su na burzi bili najmanje 90 dana.

Između ostalog, raspravljalo se i o Prijedlogu zakona o energiji te Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sudovima za mladež, a izmijenjena je i dopunjena Uredba o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama.



Pisane vijesti